Εκτύπωση
Κατηγορία: Μάνος Ιατρίδης - Ο ιδρυτής
Επισκέψεις: 267

 

Γιάννης Στοΐμένος
Ομότιμος καθηγητής Φυσικομαθηματικής Σχολής

 

Το 1949 είμαι μαθητής της τρίτης γυμνασίου και συνηθίζω να περνώ τις ελεύθερες ώρες μου στη ΧΑΝΘ.   Εκεί υπάρχει ο τεχνικός όμιλος όπου τα παιδιά που θέλουν να ασχοληθούν με  τεχνικές κατασκευές όπως  μικρογραφίες αεροπλάνων πλοίων κ.τ.λ. μπορούσαν να ικανοποιήσουν το μεράκι τους. Κάποια μέρα μας ανακοινώθηκε πως στα πλαίσια του τεχνικού ομίλου θα δημιουργηθεί και όμιλος ραδιοφωνίας με αρχηγό το Μάνο Ιατρίδη που τότε είναι πρωτοετής φοιτητής του Φυσικού Τμήματος του ΑΠΘ.

Το να έχουμε την δυνατότητα παιδιά εμείς να φτιάχνουμε ραδιόφωνα φαίνονταν σπουδαίο δεδομένου ότι  το ραδιόφωνο την εποχή εκείνη ήταν είδος πολυτελείας και η κατασκευή του εξαιρετικά πολύπλοκη. Έτσι καμιά δεκαπενταριά παιδιά δηλώσαμε συμμετοχή στον όμιλο. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μια ώρα διδασκαλίας και άλλη μία πρακτική εξάσκηση την εβδομάδα. Η διδασκαλία του Μάνου μας εντυπωσιάζει, μας παρουσιάζει πολύπλοκες έννοιες που αφορούν την  λειτουργία των λυχνιών με τέτοιο γλαφυρό τρόπο ώστε γίνονται κατανοητές από μαθητές δευτέρας και τρίτης γυμνασίου. Για πρώτη φορά καταλαβαίνω τι σημαίνει να είσαι γεννημένος δάσκαλος., μας ανοίγει ένα κόσμο θαυμαστώ που ούτε των φανταζόμασταν, κρεμόμασταν κυριολεκτικά από τα χείλι του. Για μένα  η χρονιά εκείνη στον όμιλο ραδιοφωνίας είναι  καθοριστική για το δρόμο που θα ακολουθήσω στη ζωή μου.

Είναι φανερό πως ο Μάνος από πολύ νέος πιστεύει πως ο καλύτερος τρόπος για την μετάδοση της γνώσις είναι μέσα από το παιχνίδι και με γνώμονα αυτό θα προχωρήσει αργότερα στη δημιουργία του ΤΜΘ και κατ' επέκταση  του ΝΟΗΣΙΣ που είναι σπουδαιότερη κοινωνική προσφορά του προς την πόλη μας.

Ο Μάνος δεν ξεχνά τους μαθητές του, θα διατηρήσει την επαφή μαζί τους και θα τους προσφέρει τη βοήθεια του, ως υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων της ΔΕΗ  θα πάρει ένα από μας τον Τάσο τον Φραγκόπουλο ως βοηθό του και θα προσφέρει εποχιακή εργασία στο περίπτερο της ΔΕΗ στην ΔΕΘ σε αρκετούς από εμάς που σαν φοιτητές πια την έχουμε απόλυτη ανάγκη.

Το 1974 θα έχω ξανά στενή συνεργασία με το Μάνο γιατί έχω αναλάβει να οργανώσω και να διδάξω το κατ επιλογή  μάθημα των εποπτικών μέσων διδασκαλίας στους τεταρτοετής  φοιτητές του Φυσικού Τμήματος που ενδιαφέρονται για την διδασκαλία της Φυσικής.  Στην προσπάθεια μου να βρω πήγες που μπορούν να βοηθήσουν τους φοιτητές στον τομέα των εποπτικών μέσων θα διαπιστώσω πως στη τότε τεχνική σχολή Ευκλείδης υπάρχει μια τέτοια δυνατότητα.

Είναι το ΚΕΦΕΤ το οποίο χορηγεί στους εκπαιδευτικούς σε βάση δανεισμού εποπτικά μέσα όπως εκπαιδευτικές ταινίες, σλάιντς, κινηματογραφικές μηχανές, διαφανοσκόπια κ.α. παρέχει δε τεχνογνωσία στους ενδιαφερόμενους. Θα διαπιστώσω πως δημιουργός του είναι ο Μάνος που ως διευθυντής δημοσίων σχέσεων τις ESSO-PAPPAS έχει βρει τα κονδύλια για το σκοπό αυτό.

Η αγάπη του Μάνου για την γνώσει τον ωθεί στην αναζήτηση τρόπων που θα την κάνουν ποιό εύληπτη, ευκολότερα κατανοητή και άμεση. Με γνώμονα το ιδανικό αυτό θα προχωρήσει το 1978 ένα βήμα παρακάτω, στη δημιουργία του ΤΜΘ.

Παρόλο που θα είμαι ένα από τα ιδρυτικά μέλη θα εκφράσω τις αμφιβολίες μου με το επιχείρημα πως το εγχείρημα είναι δυσανάλογο των δυνατοτήτων μας. Ο Μάνος είναι ακλόνητος, αυτό που τον ενδιαφέρει είναι να βρει το κατάλληλο άτομο για πρόεδρο, τον ενδιαφέρει ο σκοπός και όχι η αυτοπροβολή. Θέλει για πρόεδρο μια γνωστή προσωπικότητα από τον χώρο των θετικών επιστημών, κατά προτίμηση καθηγητή Πανεπιστημίου που να είναι δραστήριος και να πιστεύει στην ιδέα του ΤΜΘ. Θα υπάρξει μια καλή συγκυρία, ο καθηγητής Ν. Οικονόμου άνθρωπος ικανός και δραστήριος που του αρέσουν οι προκλήσεις πρόκειται να αποχωρήσει από την ενεργώ υπηρεσία, τον προτείνω, ο Μάνος θα συμφωνήσει και θα ξεκινήσει μια μακρά συνεργασία μεταξύ τους, όχι πάντοτε ανέφελη. Ο λόγος, η διαφορετική νοοτροπία αντιμετώπισης των πραγμάτων.

Ο Μάνος είναι ένας άνθρωπος εξαιρετικά εύθικτος και πολλές φορές αποτραβιέται όταν αισθάνεται ότι θίγεται, χωρίς ποτέ να πάψει να ενδιαφέρεται για το ΤΜΘ. Ένα δείγμα για το ήθος και το βεληνεκές το ανθρώπου είναι το ακόλουθο. Ο Μάνος ως υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων της ΔΕΗ θα φέρει για πρώτη φορά την τηλεόραση στην Ελλάδα κατά την διάρκεια της ΔΕΘ το 1960 και λίγο αργότερα από το επίτευγμα του αυτό θα παραιτηθεί και θα αναλάβει την ίδια θέση στην  ESSO-PAPPAS. Όλοι πιστεύουν ότι δέχτηκε δελεαστικότερη πρόταση από την δεύτερη. Η αλήθεια είναι άλλη, κατά τη διάρκεια δεξίωσης που συμμετέχουν όλα τα πρωτοκλασάτα στελέχη της ΔΕΗ στο περίπτερο της ΔΕΗ στην ΔΕΘ κατά το κλείσιμο της τηλεοπτικής εκπομπής το 1960, κάποιος από την ομήγυρη θα εκφράσει το θαυμασμό του για το πως ένας άνθρωπος μέσα σε τόσο σύντομο διάστημα κατόρθωσε να ξεπεράσει τόσα γραφειοκρατικά, τεχνικά και οργανωτικά προβλήματα και να παρουσιάσει ένα τόσο άρτιο πρόγραμμά. Τότε κάποιος κακοήθης από την ομήγυρη θα κάνει τον υπαινιγμό, "μα δεν καταλαβαίνετε είχε συμφέροντα ο άνθρωπος!" σε θυμηδία των παρευρισκομένων. Ο Μάνος βρίσκεται στο διπλανό δωμάτια, μπορεί να ακούσει άνετα τη στιχομυθία γιατί τα χωρίσματα είναι λεπτά, δεν θα πει λέξη απλά θα παραιτηθεί. Τη μνήμη ενός ανθρώπου αυτού το διαμετρήματος τιμούμε σήμερα.

Σας ευχαριστώ