ΣΕ ΑΘΗΝΑ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Για πρώτη φορά τα δύο Πλανητάρια στην Αθήνα (Ευγενίδειο) και τη Θεσσαλονίκη (Νόησις), σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, θα παρουσιάσουν από κοινού στην Ελλάδα μία ψηφιακή πλανηταριακή παράσταση.
Πρόκειται για την παράσταση «Ακτινογραφώντας το Σύμπαν», μία παραγωγή της ελληνικής ομάδας του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, που συμμετέχει στο πρόγραμμα AHEAD (Integrated Activities in the High-Energy Astrophysics Domain). Η παράσταση θα προβληθεί τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου, ταυτόχρονα, στο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου στην Αθήνα και στο Πλανητάριο του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών και Μουσείου Τεχνολογίας (ΝΟΗΣΙΣ) στη Θεσσαλονίκη.
Και στα δύο Πλανητάρια θα πραγματοποιηθούν δύο παραστάσεις (στις 18:30 και στις 20:00), με ελεύθερη είσοδο. Η παράσταση προτείνεται για παιδιά δέκα ετών και άνω και ενήλικες.
Τη σκηνοθεσία έκανε ο Θεοφάνης Ματσόπουλος, σκηνοθέτης και παραγωγός ταινιών θόλου, συνεργάτης του Ευρωπαϊκού Νότιου Αστεροσκοπείου (ESO). Το σενάριο και την επιστημονική επιμέλεια της παράστασης ανέλαβαν κορυφαίοι Έλληνες και Ευρωπαίοι αστροφυσικοί των υψηλών ενεργειών.
Η παράσταση, διάρκειας 30 λεπτών, κυκλοφόρησε τον Ιούλιο του 2016 και ήδη προβάλλεται σε πλανητάρια του εξωτερικού. Μέχρι τώρα έχει μεταφραστεί σε έξι γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά, ιαπωνικά, γερμανικά, ισπανικά και τελούγκου). Διατίθεται στα πλανητάρια όλης της Γης δωρεάν από τις ιστοσελίδες του Ευρωπαϊκού Νότιου Αστεροσκοπείου.
Το φως περιλαμβάνει αόρατες ακτινοβολίες, οι οποίες παρατηρούνται με ειδικά επιστημονικά όργανα και τηλεσκόπια. Η παράσταση περιγράφει αυτές τις ακτινοβολίες και πραγματοποιεί μία περιήγηση στα βίαια φαινόμενα του σύμπαντος (άστρα νετρονίων, υπερκαινοφανείς αστέρες, μελανές οπές, ενεργοί γαλαξίες κ.λπ.), όπως αυτά αποκαλύπτονται από τις παρατηρήσεις των τροχιακών τηλεσκοπίων, ειδικά σχεδιασμένων να καταγράφουν τις ακτινοβολίες Χ και γ, που προέρχονται από τα διάφορα αστρονομικά αντικείμενα.
ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑ