Εκτύπωση
Κατηγορία: Δημοσιεύσεις - Επικοινωνία - Ενημέρωση
Επισκέψεις: 6702

 

 

Το Σωματείο Τεχνικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (ΤΜΘ) συμπλήρωσε στις 8 Νοεμβρίου 2014 36 χρόνια δημιουργικής πορείας και σημαντικού έργου. Το Σωματείο "Φίλοι του Τεχνικού Μουσείου Θεσσαλονίκης" (Φ-ΤΜΘ) είναι μετεξέλιξη του Σωματείου "Τεχνικό Μουσείο Θεσσαλονίκης"  (2002) και αποτελεί επιμορφωτικό φορέα, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που επιδιώκει πολιτιστικούς σκοπούς. Το Σωματείο  με την ονομασία"Τεχνικό Μουσείο Θεσσαλονίκης" δραστηριοποιήθηκε κατά την περίοδο 1978 -2002. και προσέφερε στο κοινό και ιδιαίτερα στους νέους, ένα πλήθος εκπαιδευτικών και πολιτιστικών δράσεων. Επιστέγασμα των δραστηριοτήτων του ήταν η ίδρυση του Ιδρύματος Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας" και η δημιουργία των κτιριακών του εγκαταστάσεων.

 

 

Ιστορικό του Τεχνικού Μουσείου Θεσσαλονίκης

Το 1978, με πρωτοβουλία του Συμβούλου Εκπαίδευσης Μάνου Ιατρίδη και ύστερα από συστηματικές διερευνήσεις και προετοιμασίες δύο ετών,  μια ομάδα εκπαιδευτικών, τεχνικών και επιχειρηματιών της Θεσσαλονίκης, ίδρυσαν το Σωματείο ΤΕΧΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, με πρώτο Πρόεδρο τον καθηγητή του ΑΠΘ Νίκο Οικονόμου και έναν κοινό στόχο: τη δημιουργία ενός πολιτιστικού φορέα ενημέρωσης, επιμόρφωσης και διάδοσης στο ευρύ κοινό θεμάτων Επιστήμης και Τεχνολογίας.

Το Τεχνικό Μουσείο Θεσσαλονίκης απέκτησε νομική υπόσταση, τον Νοέμβριο 1978,  ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (Σωματείο). Το πρώτο εκθετήριο εγκαταστάθηκε  και άρχισε τη λειτουργία του το έτος 1980, σε ένα χώρο 500 τ.μ., σε οικοδομή της οδού Αχελώου, που παραχώρησε το ιδρυτικό μέλος του Μουσείου, ο επιχειρηματίας Παρασκευάς  Τσουκαλάς. Στον χώρο αυτόν το Μουσείο στεγάστηκε και αναπτύχθηκε μέχρι το 1989. Το κύμα ενθουσιασμού για το νέο Φορέα υποκίνησε πολλούς Θεσσαλονικείς, να προσφέρουν εκθέματα και εθελοντική εργασία. Τα περισσότερα εκθέματα του Μουσείου προήλθαν από δωρεές επιχειρήσεων, ιδιωτών και οργανισμών, με σημαντικότερους την ΕΤΒΑ, ΔΕΗ και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

 

Στις 8  Οκτωβρίου του 1989 έγιναν τα εγκαίνια του Μουσείου σε ένα νέο, μεγαλύτερο χώρο, ένα κτίριο 1.500 τ.μ. στη Βιομηχανική περιοχή της Θεσσαλονίκης, στη Σίνδο, τη χρήση του οποίου παραχώρησε για μια δεκαετία η Ελληνική Τράπεζα Βιομηχανικής Ανάπτυξης (ΕΤΒΑ). Το κτίριο αυτό περιήλθε το έτος 1999 στην ιδιοκτησία του Σωματείου με χρηματοδότηση της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ), στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΕΠΕΤ ΙΙΙ.

Το αναβαθμισμένο Τεχνικό Μουσείο, με χρηματοδότηση της ΓΓΕΤ, (μέσω των Προγραμμάτων ΕΠΕΤ ΙΙ και ΙΙΙ), διαρρυθμίσθηκε κατάλληλα και εμπλουτίσθηκε με νέα θεματικά εκθετήρια, ψηφιακές εφαρμογές πολυμέσων, βιβλιοθήκη, εργαστήριο, αίθουσα εκπαιδευτικής τεχνολογίας κ. ά.

Παράλληλα, δημιουργήθηκε μια σημαντική συλλογή από πρωτότυπα συμμετοχικά εκθέματα, που έδιναν τη δυνατότητα στον επισκέπτη να πάρει ενεργό μέρος στη λειτουργία τους και να εξοικειωθεί με τους νόμους της Φυσικής και την Επιστήμη γενικά. Ήταν η πρώτη εμφάνιση του γνωστού σήμερα «Τεχνοπάρκου».

 

Με την ευκαιρία των εκδηλώσεων στην Θεσσαλονίκη για την "Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης", το έτος 1997, το Τεχνικό Μουσείο οργάνωσε με επιτυχία έκθεση Αρχαίας Ελληνικής  Τεχνολογίας, που στεγάσθηκε στην Κρυπτοστοά της Αρχαίας Αγοράς. Την έκθεση αυτή, που διήρκεσε 40 μέρες επισκέφτηκαν πάνω από 50.000 άτομα. Επίσης, το Μουσείο διοργάνωσε την ίδια περίοδο και το πρώτο Διεθνές Συνέδριο Αρχαίας Ελληνικής  Τεχνολογίας.

Η έκθεση Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας παρουσιάσθηκε επίσης στην EXPO  2000, στο Ανόβερο, το έτος 2000, στην Παγκόσμια Έκθεση Βιβλίου στην Φραγκφούρτη το έτος 2001, (στην οποία η Ελλάδα ήταν η τιμώμενη χώρα) και στην Τεχνόπολη στην Αθήνα το έτος 2002. Η παρουσίαση συνεχίσθηκε στα Εκθετήρια του Τεχνικού Μουσείου, στη ΒΙ.ΠΕ.Θ. Σίνδου και σήμερα λειτουργεί εμπλουτισμένη μα νέα εκθέματα στο ΝΟΗΣΙΣ.

Ένα από τα πιο σημαντικά επιτεύγματα του Τεχνικού Μουσείου υπήρξε η στενή σχέση που καλλιεργήθηκε στον εκπαιδευτικό χώρο, με τους καθηγητές και τους μαθητές των σχολείων.

 

Στα 25 χρόνια δράσης του, μέχρι το έτος 2003, το Τεχνικό Μουσείο ανέπτυξε πλήθος δραστηριοτήτων: ξεναγήσεις στα εκθετήρια του, περιοδικές εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, διαλέξεις, συνέδρια και ημερίδες, μαθητικούς διαγωνισμούς, τεχνικούς ομίλους, έκδοση βιβλίων και προσέλκυσε το ενδιαφέρον περισσότερων από 800.000 νέων και άλλων ενδιαφερομένων.

Με τις δραστηριότητες του αυτές το Τεχνικό Μουσείο Θεσσαλονίκης έγινε σημείο αναφοράς της εκπαιδευτικής κοινότητας και προσήλκυσε την επί πλέον εκτίμηση και την υποστήριξη της Πολιτείας.

Για τη δράση του, το Τεχνικό Μουσείο τιμήθηκε το έτος 1998 από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κύριο Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο με την απονομή στον Πρόεδρο του Τεχνικού Μουσείου, καθηγητή Νίκο Οικονόμου, του Ταξιάρχη της Τιμής.

Από το 1998 τέθηκε σε εφαρμογή, με πρωτοβουλία του Προέδρου καθηγητή Νικολάου Οικονόμου, νέο σχέδιο περαιτέρω ανάπτυξης των δραστηριοτήτων του. Το σχέδιο αυτό είχε ως κύριο στόχο τη δημιουργία ενός σύγχρονου οικοδομικού συγκροτήματος για τη στέγαση του υπό ίδρυση Κέντρου Διάδοσης Επιστημών και Μουσείου Τεχνολογίας, στο οποίο να μεταφερθούν και αναπτυχθούν οι δραστηριότητες του Τεχνικού Μουσείου εμπλουτισμένες και αναβαθμισμένες με Πλανητάριο και άλλα οπτικοακουστικά θεάματα, διατηρώντας τον εκπαιδευτικό και επιμορφωτικό προσανατολισμό του.

Στο πλαίσιο αυτό, επιστέγασμα των δράσεων του Τεχνικού Μουσείου υπήρξε η ανέγερση κτιριακών εγκαταστάσεων στην περιοχή της Θέρμης Θεσσαλονίκης, συνολικής επιφάνειας  14.270 τμ. Ο προϋπολογισμός του συνολικού Έργου ανήλθε στο ποσό των 30 εκ. και καλύφθηκε από πόρους του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (πρώην ΕΖΕΣ) μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, από το Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το Γ΄  Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Τα εγκαίνια της νέας στέγης του Τεχνικού Μουσείου έγιναν  στις 27/10/2004.

Το ΤΜΘ ίδρυσε, το έτος 2001,  το Κοινωφελές Ίδρυμα "Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας", (ΚΔΕΜΤ - ΝΟΗΣΙΣ ), το οποίο αποτελεί ΝΠΙΔ. Το ΤΜΘ παραχώρησε στο ΚΔΕΜΤ, κατά κυριότητα ή κατά χρήση, την περιουσία του και το ίδιο  μετονομάσθηκε σε "Φίλοι  του Τεχνικού Μουσείου Θεσσαλονίκης". Με τη συμμετοχή του Σωματείου στο Διοικητικό Συμβούλιο  του Ιδρύματος, κατά την περίοδο 2002-2007, συνέβαλε στη στελέχωση, την οργάνωση και το ξεκίνημα της λειτουργίας του.

Σήμερα το Σωματείο έχει ως κύριο στόχο την υποστήριξη του έργου του Ιδρύματος, όπως προβλέπεται στο Καταστατικό του και παράλληλα δραστηριοποιείται σε πολιτιστικά και εκπαιδευτικά θέματα.

Ι Δ Ρ Υ Τ Ι Κ Α Μ Ε Λ Η  Τ Ε Χ Ν Ι Κ Ο Υ   Μ Ο Υ Σ Ε Ι Ο Υ  Θ Ε Σ Σ Α Λ Ο Ν Ι Κ Η Σ

Βοκολίδης Ιωάννης Ηλεκτρονικός Μηχανικός

Γεωργόπουλος Αλκιβιάδης Χημικός Μηχανικός

Εξακουστός Κρίτων Σύμβουλος Επιχειρήσεων

Ιατρίδης Εμμανουήλ Σύμβουλος Οργανώσεως

Καλακώνας Πιέρος Ιατρός

Κοντόπουλος Θεοδόσιος Επιχειρηματίας

Κουλούσιας Χριστόφορος Φυσικός Ηλεκτρονικός

Νίκου Κωνσταντίνος Δικηγόρος

Οικονόμου Νικόλαος Καθηγητής Πανεπιστημίου

Παπαευσταθίου Ιωάννης Φυσικός

Πολυζωίδης Γεώργιος Μηχαν. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός

Ρεντζεμπέρης Παναγιώτης Καθηγητής Πανεπιστημίου

Σαρόγλου Κωνσταντίνος Μηχανικός

Σκυφαλίδης Κωνσταντίνος Πολιτικός Μηχανικός

Στοϊμένος Ιωάννης Καθηγητής Πανεπιστημίου

Τζελέπογλου Ρήγας Οικονομολόγος

Τσακιρίδης Χρήστος Επιχειρηματίας

Τσουκαλάς Παρασκευάς Επιχειρηματίας

Τσώλης Αλέξιος Επιχειρηματίας

Τσώλης Χαρίλαος Επιχειρηματίας

Τυμπανίδης Γεώργιος Επιχειρηματίας

Φιλίππου Γεώργιος Βιομήχανος

Φραγκόπουλος Αναστάσιος Ραδιοηλεκτρολόγος

Φωκίδης Γεώργιος Διακοσμητής

 

 

 

Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου - Περίοδος 2014 - 2016

Πρόεδρος: Αμαλία Γεωργανοπούλου, Ομότιμος καθηγήτρια Πολυτεχνικής ΑΠΘ
Αντιπρόεδρος: Κώστας Ακριτίδης, Ομότιμος καθηγητής Γεωπονίας ΑΠΘ
Γενικός Γραμματέας: Μιχάλης Γκαβέζος, Τεχνικός
Ταμίας: Γιάννης Παπαευσταθίου, Φυσικός
Μέλη: Βασίλης Εγγονόπουλος - Παπαδόπουλος, Φυσικός Διευθυντής ΕΠΑΛ
Χριστίνα Παλακίδου - Φιλόλογος
Αντώνης Τρίμης - Δρ Γεωπόνος

 

Επίτιμοι Πρόεδροι

Μάνος Ιατρίδης, Σύμβουλος οργάνωσης Επιχειρήσεων και Εκπαίδευσης
Παρασκευάς Τσουκαλάς, Επιχειρηματία

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΙ ΠΛΟΥΣΙΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ

ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ: www.tmth.gr
e-mail: tmth@noesis.edu.gr
Τηλ.¨2310 483 000 εσωτ. 112