ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΣΤΑΝΦΟΡΝΤ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ
ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΚΑΤΣΑΡΟΥ
Αυτοοδηγούμενα αυτοκίνητα, οικιακοί βοηθοί ρομπότ, ψηφιακοί αστυνομικοί, ρομπογιατροί που θα βοηθούν σε τοκετούς και θα φροντίζουν τους ασθενείς μέσα από το κινητό τηλέφωνο, ταινίες που θα είναι σε θέση να μεταδώσουν και συναισθήματα και έξυπνα μαθήματα που θα καθορίζουν τι ακριβώς πρέπει να μαθαίνει ο μαθητής και σε τι ρυθμό, είναι μόνο μερικές από τις πτυχές της καθημερινότητάς μας που θα έχουν αλλάξει ως το 2030, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου Στάνφορντ για τις εξελίξεις στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης.
Με τίτλο, «Τεχνητή Νοημοσύνη και Ζωή το 2030», η έρευνα αποτελεί το πρώτο στάδιο ενός φιλόδοξου σχεδίου να μελετηθούν και να αξιολογηθούν οι εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη τα επόμενα 100 χρόνια. Στόχος της επίσης είναι να συμβάλει στη σύνταξη κανόνων Αστικού Δικαίου για τη ρομποτική και την τεχνητή νοημοσύνη και να δώσει -όσο το δυνατόν- απαντήσεις σε ηθικά ζητήματα.
Οι 17 επιστήμονες απ' όλον τον κόσμο, που συμμετείχαν στην έρευνα, επισημαίνουν πάντως ότι «σε αντίθεση με τις φαντασιώσεις των ταμπλόιντ, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι απειλή για την ανθρωπότητα».
Αλλαγές
Η έρευνα εστίασε σε οκτώ τομείς που θα επηρεαστούν περισσότερο τα επόμενα 15 χρόνια, τις μεταφορές, την οικιακή φροντίδα, την υγεία, την εκπαίδευση, την ψυχαγωγία, τη δημόσια ασφάλεια, την εργασία και τις λιγότερο αναπτυγμένες κοινότητες.
Στις μεταφορές, ήδη εταιρείες όπως η Google και η Apple προωθούν σχέδια για αυτοκινούμενα οχήματα τα οποία μακροπρόθεσμα θα μπορούσαν να μειώσουν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, τους θανάτους από τα τροχαία ατυχήματα σε ποσοστό έως και 50%. Επίσης, drones θα χρησιμοποιούνται ευρέως για την παράδοση αγαθών.
Εξειδικευμένα ρομπότ θα κάνουν τις δουλειές του σπιτιού, θα μπορούν να κρατάνε συντροφιά σε μικρά παιδιά παίζοντας μαζί τους, ακόμα και διαβάζοντάς τους παραμύθια, αλλά και να είναι επιφορτισμένα για την ασφάλεια του σπιτιού.
Στην υγεία, τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης χρησιμοποιούνται ήδη ευρέως, κι είναι εξαιρετικά χρήσιμα σε προληπτικές ιατρικές εξετάσεις, ως διαγνωστικά και θεραπευτικά εργαλεία και στη νοσηλευτική επιστήμη. Στο μέλλον, εφαρμογές σχεδιασμένες από επαγγελματίες του χώρου της ιατρικής θα παρέχουν αποτελεσματική ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο, αντιμετωπίζοντας χρόνιες παθήσεις σε πολύ νωρίτερο στάδιο και βοηθώντας στη βελτίωση του τρόπου ζωής.
Σε 15 χρόνια, σύμφωνα με την έρευνα του Στάνφορντ, αν και δεν θα έχουν εξαφανιστεί οι δάσκαλοι, ολοένα και πιο εξειδικευμένα διαδραστικά προγράμματα διδασκαλίας θα βοηθούν τον μαθητή να μαθαίνει με τον δικό του ρυθμό από το νηπιαγωγείο ως το πανεπιστήμιο.
Στον τομέα της ασφάλειας, ολοκληρωμένα προγράμματα ανάλυσης θα βοηθήσουν στο άμεσο μέλλον στη δράση κατά της ψηφιακής εγκληματικότητας. Επιπλέον, διωκτικές Αρχές θα χρησιμοποιούν προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης - στη Νέα Υόρκη, η Αστυνομία χρησιμοποιεί ήδη τεχνικές που προβλέπουν πού και πότε διαπράττονται τα περισσότερα εγκλήματα. Στον τομέα της εργασίας, τα επαγγέλματα που απειλούνται είναι αυτά που απαιτούν λίγα προσόντα, θα κινδυνεύσουν όμως κι άλλα που στο παρελθόν έμοιαζαν ασφαλή: αναλυτές δεδομένων, τραπεζίτες, χρηματιστές, ακόμα και δικηγόροι.
Εξάλλου, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, την επόμενη πενταετία, τα ρομπότ θα «κλέψουν» πέντε εκατομμύρια θέσεις εργασίας στις 15 μεγαλύτερες οικονομίες, ωστόσο, στην έρευνα του Στάνφορντ επισημαίνεται ότι είναι απίθανη η ολική αντικατάσταση των ανθρώπων από ρομπότ σ' όλα τα επαγγέλματα. Στις υποανάπτυκτες και αναπτυσσόμενες κοινότητες, προγράμματα θα βοηθούν στη βελτίωση της διανομής τροφής, θα εντοπίζουν εγκαίρως ή θα προλαμβάνουν μολυσματικές ασθένειες.
Τέλος, θα αλλάξει ο τρόπος που παρακολουθούμε ταινίες, ακούμε μουσική ή διαβάζουμε βιβλία. Η εικονική πραγματικότητα θα μεταμορφώσει την εμπειρία της τηλεόρασης ή του κινηματογράφου - για παράδειγμα θα μπορεί κάποιος να παρακολουθεί ποδοσφαιρικό αγώνα στο σπίτι του σαν να κάθεται σε κάποια συγκεκριμένη θέση στις εξέδρες ή ακόμη και σαν να βρίσκεται μέσα στον αγωνιστικό χώρο του γηπέδου.
Οικονομία - Τεράστιες επενδύσεις από κολοσσούς
Η αγορά για εργαλεία και εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης παρουσιάζει τρομερή ανάπτυξη. Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας BBC Research, η παγκόσμια αγορά στον συγκεκριμένο τομέα αναμένεται να φτάσει τα 15,3 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2019. Είναι τόσο πολλές οι εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης, που γενικότερα το τοπίο αναμένεται να αλλάξει ραγδαία σε πολλούς τομείς τα επόμενα έτη.
Η βιομηχανία που ασχολείται με τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης που χρησιμοποιούνται στον τομέα της ιατρικής παρουσιάζει μεγάλη άνθηση, ενώ αυτή που ασχολείται με τα συστήματα περιβάλλοντος αυτόνομης διαβίωσης, που επιτρέπουν σε έναν μεγάλο αριθμό ηλικιωμένων να ζουν στο σπίτι τους περισσότερο, έχει φτάσει ήδη το 1 δισ. ευρώ. Βοηθοί
Η Toyota μάλιστα έχει ανακοινώσει ότι πρόκειται να επενδύσει περί το 1 δισ. δολάρια στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης σε βάθος πενταετίας. Στόχος του ιαπωνικού κολοσσού είναι η δημιουργία μιας σειράς από ρομποτικούς βοηθούς, ικανούς να προσφέρουν μια χείρα βοηθείας σε ηλικιωμένους και ασθενείς. Παράλληλα, προβλέπεται ότι η βιομηχανία των έξυπνων συστημάτων οικιακής παρακολούθησης θα έχει ετήσια μέση αύξηση 26,9% μέχρι το 2017. Επίσης, σύμφωνα με έρευνες, η αγορά των λογισμικών που προσφέρουν προβλεπτικές αναλύσεις (δηλαδή λογισμικά που μαθαίνουν από τη συμπεριφορά του χρήστη και μαντεύουν τις επόμενες κινήσεις και ανάγκες του) θα φτάσει τα 6,5 δισ. δολ. το 2019, από τα 2 δισ. δολ. που ήταν το 2012. Οι τομείς που θα επηρεαστούν περισσότερο είναι ο τραπεζικός τομέας, ο τομέας παροχής οικονομικών υπηρεσιών και ο ασφαλιστικός τομέας, ενώ σε μικρότερο βαθμό θα επηρεαστούν το λιανεμπόριο και η μεταποίηση.
ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΚΑΤΣΑΡΟΥ
ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΘΝΟΣ