- Αναδημοσιεύτηκε από την Λ.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
- Κατηγορία: Μάνος Ιατρίδης - Ο ιδρυτής
- Επισκέψεις: 434
ΛΗΔΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Managing Director - Epi Direct
Public Relations - Marketing - Communication Experts
Γνώρισα τον Μάνο Ιατρίδη στο ξεκίνημα της καριέρας μου στα τέλη της δεκαετίας του 80. Είχα την τύχη να συνεργαστώ μαζί του αλλά και τη χαρά να γνωρίσω περισσότερες από μία πλευρές του χαρακτήρα του, αφού η επαγγελματική μας σχέση εξελίχθηκε σε φιλία.
Στη δεκαετία 85-95,ο όρος Δημόσιες Σχέσεις ήταν σχεδόν σε νηπιακό στάδιο στη Θεσσαλονίκη και φυσικά μετρημένες οι επιχειρήσεις που τις εφάρμοζαν.
Ωστόσο ήταν η εποχή όπου το μάρκετιγκ είχε ανατείλει για τα καλά και κυριαρχούσε στα οργανογράμματα των επιχειρήσεων. Ήταν η εποχή που εμείς, τα στελέχη των επιχειρήσεων είχαμε όραμα, πάθος για τη δουλειά, στόχους να πιάσουμε και να τους ξεπεράσουμε, δουλεύαμε ατελείωτες ώρες, γιατί πραγματικά ζούσαμε το όνειρο και τη χαρά της δημιουργίας.
Σε αυτό το εργασιακό κλίμα της εποχής ήρθε στη ζωή μας ο Μάνος Ιατρίδης. Εγώ νέα, άπειρη, εργασιομανής αλλά και ανασφαλής, με μεγάλο πείσμα και όραμα, είχα αναλάβει να δημιουργήσω το τμήμα μάρκετιγκ και δημοσίων σχέσεων της ΑΣΕ, Αγροτικών Συνεταιριστικών Εκδόσεων, που ήταν πιθανώς ο μεγαλύτερος εκδοτικός και εκτυπωτικός οίκος της εποχής και ανοιχτός σε καινοτόμες ιδέες.
Εκεί εμφανίστηκε ο Μάνος ως εξωτερικός σύμβουλος. Να μας ανοίξει το δρόμο στο διαφορετικό, στη δημιουργικότητα, την καινοτομία, την φαντασία αλλά και ταυτοχρόνως να μας δείξει την τάξη, την μεθοδικότητα, την ομαδική εργασία, την αγάπη για τη λεπτομέρεια που θα έκανε τη διαφορά.
Ο Μάνος, ένας πρωτοπόρος, μοναχικός καβαλάρης της εποχής, που γοήτευε όλους αυτούς που ήθελαν να δουλέψουν και να ξεχωρίσουν. Θυμάμαι πώς κρεμόμασταν από τα χείλη του στα σεμινάρια που μας έκανε σε όλες τις βαθμίδες του εργοστασίου, από το τεχνικό προσωπικό ως το ανώτατο μάνατζμεντ.
Θυμάμαι να διαφωνούμε οι δύο μας για την αξία και τη σημασία του μάρκετινγκ, σε σχέση με τις Δημόσιες Σχέσεις, όταν του παρουσίαζα όπως θα έπρεπε, σύμφωνα με τα οργανογράμματα της εποχής, τις Δημόσιες Σχέσεις ως ένα κομμάτι του Μάρκετινγκ.
Μου έλεγε: «Όχι αυτό δεν το δέχομαι, οι Δημόσιες Σχέσεις πρέπει να είναι αυτοτελείς και αυτόνομες και να αναφέρονται απευθείας στη Διοίκηση. Στο κάτω κάτω τι νομίζεις είναι το μάρκετιγκ? Στην ουσία πωλήσεις είναι.»
Ο Μάνος ήταν ο άνθρωπος που μαζί του, το αδύνατο και το ανέφικτο έμοιαζε εφικτό. Και σε έκανε συνοδοιπόρο στο δύσκολο αλλά γοητευτικό ταξίδι, εάν βέβαια σου άρεσαν τα δύσκολα.
Έτσι λοιπόν , αποφάσισε να προτείνει στη διοίκηση της ΑΣΕ, να εκδώσει τη Βιβλιοθήκη Μάνατζμεντ, μία πολύ προσεγμένη σειρά αξιόλογων βιβλίων που διαπραγματεύονταν την ηγεσία, τις ανθρώπινες σχέσεις, την ανάπτυξη και κυρίως τη δημιουργικότητα, και τη φαντασία.
Η αλήθεια είναι ότι στην περίοδο εκείνη υπήρχε κενό στην ελληνική βιβλιογραφία βιβλίων για τη διοίκηση επιχειρήσεων. Ο Μάνος φυσικά ανέλαβε τη διεύθυνση και την επιμέλεια της σειράς.
Και η φτωχή μέχρι τότε ελληνική βιβλιογραφία εμπλουτίστηκε, με συγγραφείς όπως ο Peter Drucker, Lee Iacocca, Robert Blake, Richard Conarroe, που είχα τη χαρά να μεταφράσω και φυσικά τον πατέρα της δημιουργικότητας και της καινοτομίας, Edward de Bono.
Μέσα από τον De Bono και μέσα από τον Μάνο, εγώ προσωπικά και πιστεύω αρκετοί από εσάς εδώ μέσα, μάθαμε ότι πέρα από το ναι και το όχι ,πέρα από το μαύρο και το άσπρο υπάρχουν αμέτρητα άλλα χρώματα και περιπτώσεις. Υπάρχει η δική μας εκδοχή, που βγαίνει από τη φαντασία, τη σκέψη, τη δουλειά.
Είναι αυτό που λέω συνέχεια στους νέους συνεργάτες μου που εκπαιδεύω στο γραφείο μου (και κατά ένα πολύ μεγάλο μέρος οφείλεται στο Μάνο), THINK OUT OF THE BOX, ξεχάστε αυτά που ξέρατε, ζωγραφίστε έξω από το περίγραμμα, σκεφθείτε ακόμα και παράλογα και επίσης κάτι ακόμα: δεν υπάρχει ΤΙΠΟΤΑ που να ΜΗΝ ΓΙΝΕΤΑΙ. Αρκεί να το θέλεις και να το πιστέψεις.
Ο Μάνος: σοβαρός, κομψός, γοητευτικός, ανθρώπινος αλλά και αυστηρός ταυτόχρονα. Δεν τον θυμάμαι να γελάει και όμως είχε πολύ έντονη την αίσθηση του χιούμορ για όσους φυσικά τον καταλάβαιναν. Και όταν σε επέπληττε με τον δικό του ψύχραιμο αλλά κοφτό τρόπο, εμένα τουλάχιστον με έκανε το λιγότερο, να κοκκινίζω και να προσπαθώ περισσότερο.
Ο Μάνος: πάθος για την τελειότητα με το γνωστό μότο του: Πάντα μπορούμε καλύτερα!, οργάνωση γραφείου, προσεγμένες παρουσιάσεις, τάξη, όλα καθαρά και τακτοποιημένα, δουλέψτε λίγο και το σαββατοκύριακο διαβάστε, ενημερωθείτε, προγραμματίστε!. Ακόμα και σήμερα πιάνω τον εαυτό μου να λέει: αχ αν μ έβλεπε ο Μάνος!
Ο Μάνος φίλος: εξαιρετικός συζητητής, ανοιχτός σε προκλήσεις , πολύ καλή παρέα σε εκδρομές, ταξίδια, γεύματα, ουζάκια.
Ο Μάνος, σίγουρος για τον εαυτό του, δεν ενδιαφερόταν για την δημοσιότητα, αν και ήταν πάντα σημείο αναφοράς, ενδεικτικό των ανθρώπων που έχουν πραγματική αξία.
Ο Μάνος άνθρωπος της προσφοράς: πάντα δίπλα σου όταν τον χρειαζόσουν. Δε θα ξεχάσω όταν έκανα τη δική μου εταιρία, την Epi Direct ,πόσες φορές μου τηλεφωνούσε και με ρωτούσε: «τι έκανες με καινούργιους πελάτες; Πόσους επισκέφθηκες τον τελευταίο μήνα; Πως θα αναπτύξεις τη δουλειά σου; Θέλεις να το δούμε μαζί;». Και ήξερα φυσικά ότι η προσφορά του ήταν ανιδιοτελής, γιατί ο Μάνος, έτσι έκανε τα πράγματα: δούλευε για χόμπι, ποτέ για τα χρήματα και το χόμπι ήταν η δουλειά του που την έκανε ως εξαίρετος επαγγελματίας.
Κάπως έτσι έμαθα να δουλεύω κ εγώ. Λένε ότι αν μια επιχείρηση έχει φθάσει να συμπληρώσει 25 χρόνια ενεργής παρουσίας στην αγορά, τότε θεωρείται πετυχημένη. Δεν ξέρω αν αυτό ισχύει, αλλά η εταιρία μας , η Epi Direct πρόσφατα συμπλήρωσε 25 χρόνια στον χώρο της επικοινωνίας και των Δημοσίων Σχέσεων και συνεχίζουμε δυναμικά.
Ο Μάνος ήταν ο ένας από τους ανθρώπους που έπαιξαν σημαντικό ρόλο σε αυτό, γιατί είχε βάλει το σπόρο μέσα μου και θα τον έχω πάντα στο μυαλό και στην καρδιά μου.
Σ ευχαριστώ Μάνο!
Λήδα Παπαδοπούλου
28 Ιουνίου 2017