- Αναδημοσιεύτηκε από την ΠΗΓΗ: ΚΔΕΜΤ - ΝΟΗΣΙΣ
- Κατηγορία: ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
- Επισκέψεις: 807
Με τη συμμετοχή συνολικά 3.197 μαθητων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και 443 εκπαιδευτικων από 172 σχολεία επτά νομών της Κεντρικής Μακεδονίας, ξεκινά την Τρίτη 19 Απριλίου στις 9.30 το πρωί στο «Νόησις», το 8ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής.
Στο Συνέδριο έχουν κατατεθεί συνολικά 262 εργασίες, οι 122 από τις οποίες προέρχονται από μαθητές δημοτικών σχολείων της Κεντρικής Μακεδονίας.
Οι εργασίες των μαθητών αποκαλύπτουν τη δυναμική του ελληνικού σχολείου, το μεράκι των δασκάλων, τη δημιουργικότητα των μαθητών.
Σκοπός άλλωστε του 8ου Μαθητικού Συνεδρίου Πληροφορικής, είναι η ενασχόληση των μαθητών και μαθητριών με μια εργασία επιστημονικών απαιτήσεων, η συμμετοχή τους σε ένα συνέδριο υψηλών προδιαγραφών, η ενίσχυση των προσπαθειών διαθεματικής και διεπιστημονικής προσέγγισης στο πλαίσιο των σχολικών μαθημάτων , όπως επίσης, και η βιωματική εφαρμογή των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών.
Εργαστήρια Πληροφορικής μέσω ΕΣΠΑ
«Βρισκόμαστε στην πρώτη φάση του τριετούς προγράμματος αναβάθμισης των ψηφιακών υποδομών των σχολικών μονάδων σε όλη την χώρα, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, ενώ καταβάλλονται προσπάθειες για επιπλέον χρηματοδότηση του έργου και από το ΕΣΠΑ. Η αναβάθμιση των ψηφιακών υποδομών θα πραγματοποιηθεί τόσο με την αξιοποίηση παλαιού εξοπλισμού όσο και με την εγκατάσταση σύγχρονων σχολικών εργαστηρίων πληροφορικής χαμηλού κόστους.
Επιπρόσθετα, γίνονται προσπάθειες προώθησης και υποστήριξης του ελεύθερου και ανοικτού λογισμικού για τον εξοπλισμό των εργαστηρίων Πληροφορικής, όπου το υλικό (hardware) που χρησιμοποιείται θεωρείται συνήθως ξεπερασμένο και ανήμπορο να λειτουργήσει με σύγχρονα προϊόντα εμπορικού λογισμικού (software).
Στόχος είναι η δημιουργία ενός σχολείου το οποίο θα είναι καινοτόμο και θα παρέχει πρόσβαση σε υψηλού επιπέδου εκπαίδευση για όλους», επισημαίνει ο Παναγιώτης Ζ Ανανιάδης Περιφερειακός Διευθυντής Π&Δ Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας.
Ρομποτικοί αυτοματισμοί και εργαστήρια της Google
Ρομποτικοί αυτοματισμοί, οπτικοακουστικό λογισμικό για νοηματική, προγράμματα λογισμικού για κινητά και tablets, ψηφιακά βίντεο, τρισδιάστατα μοντέλα μηχανών, είναι μερικά μόνο από τα σχέδια που υλοποιούν οι μικροί επιστήμονες, με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών τους και παρουσιάζονται στη διάρκεια του τριήμερου Συνεδρίου.
Από την Τρίτη 19 έως και την Πέμπτη 21 Απριλίου, στο χώρο του Συνεδρίου θα παρουσιαστούν επίσης λογισμικά παιχνίδια που δημιουργήθηκαν από τους μαθητές (Gameland) , καθώς και πολύ ενδιαφέρουσες εργασίες μαθητών στον τομέα της Ρομποτικής και των Αυτοματισμών.
Παράλληλα θα λειτουργήσουν τέσσερα εργαστήρια καινοτομίας για τους εκπαιδευτικούς με θέματα : «3D Printing», «Internet of Things in Education with Raspberry PI?, «Google cardboard and the Pioneer Expeditions program», «Android Study Jams for beginners» , με εισηγητή τον ιδρυτή της Google Developers Group of Thessaloniki.
Καινοτομίες και στην Εκπαίδευση
«Τα τελευταία χρόνια, τα παιδιά από πολύ μικρή ηλικία, λόγω του ότι μεγαλώνουν σε ένα ψηφιακό κόσμο, είναι εξοικειωμένα με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τις έξυπνες συσκευές. Η σχολική κοινότητα θα μπορούσε να αξιοποιήσει τις ψηφιακές δεξιότητες των μικρών παιδιών μέσα σε ένα πλαίσιο όμως καλλιέργειας και ανάπτυξης της υπολογιστικής σκέψης. Ο σκοπός δεν είναι τα μικρά παιδιά να μάθουν να χειρίζονται τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, αλλά να γίνουν ικανά μέσω της χρήσης των ηλεκτρονικών υπολογιστών να επιλύουν προβλήματα τόσο σε "επιστημονικό" όσο και σε καθημερινό επίπεδο. Συγκεκριμένα, ο προγραμματισμός ρομποτικών συσκευών από παιδιά προσχολικής ηλικίας επιφέρει σημαντικά αποτελέσματα στην ανάπτυξη της κριτικής σκέψης και στην ενίσχυση της αυτοεκτίμησης.
Οι εκπαιδευτικοί παράλληλα, θα πρέπει να είναι κατάλληλα εκπαιδευμένοι, ώστε να παρέχουν στα παιδιά, όλων των ηλικιών, ένα πλαίσιο μάθησης που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της σύγχρονης ψηφιακής εποχής και θα λαμβάνει υπόψη τις αρχές της παιδαγωγικής επιστήμης.
Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό, στα επόμενα χρόνια, το Υπουργείο Παιδείας θα υλοποιήσει νέα προγράμματα επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων στις δύο βαθμίδες εκπαίδευσης», εξηγεί ο κ Ανανιάδης.
To 8o Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής συνδιοργανώνεται από την Περιφερειακή Διεύθυνση Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Κ Μακεδονίας-Σχολικοί Σύμβουλοι Πληροφορικής
Το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας ?ΝΟΗΣΙΣ
Το Σωματείο «Φίλοι του Τεχνικού Μουσείου Θεσσαλονίκης».
Τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων.