ΤΕΧΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Μια ιστορία προσπάθειας και επιτευγμάτων

Το Τεχνικό Μουσείο έχει, μέχρι σήμερα, μια ιστορία δράσης 32  συνολικά χρόνων στο χώρο της Βόρειας Ελλάδας και πέρασε από διάφορα στάδια ανάπτυξης. Κατά την περίοδο λειτουργίας του Εκθετηρίου του, μέχρι το έτος 2003, που άρχισε τη λειτουργία του το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας, ανάπτυξε μια επιτυχή και δημιουργική δράση με την οποία ικανοποιήθηκαν τα οράματα των μελών του και καταξίωσαν τους ανθρώπους του, που το ανέδειξαν. Τις ποικίλες δραστηριότητες του Τεχνικού Μουσείου παρακολούθησαν πάνω από 800.000 άτομα - κυρίως νέοι - που βρήκαν σ΄ αυτό το κατάλληλο περιβάλλον για την ενημέρωση και την ενασχόληση τους με την τεχνολογία και τον Τεχνικό Πολιτισμό.

 Περίοδος Νοέμβριος 1978 - Οκτώβριος 1989

Το Τεχνικό Μουσείο ιδρύθηκε τον Νοέμβριο 1978, ύστερα από δύο χρόνια διερευνήσεων και προετοιμασίας, με πρωτοβουλία και προσπάθειες του μετέπειτα Διευθυντή του κ. Μ. Ιατρίδη, από μια μικρή ομάδα εκπαιδευτικών, τεχνικών και επιχειρηματιών που τους συνέδεε το όραμα ενός κοινωφελούς πολιτιστικού φορέα για την επιμόρφωση του ευρύτερου κοινού, αλλά κυρίως των μαθητών και σπουδαστών, σε θέματα τεχνολογίας και θετικών επιστημών

Κατά την πρώτη Γενική Συνέλευση των μελών, το 1979, εκλέχτηκε πενταμελές Διοικητικό Συμβούλιο, με Πρόεδρο τον καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Ν. Οικονόμου, Αντιπρόεδρο τον σύμβουλο οργάνωσης και επιμόρφωσης κ. Μ. Ιατρίδη και Μέλη τους κκ Ι. Παπαευσταθίου, Φυσικό, Κ. Σκυφαλίδη Μηχανικό και Γ. Φωκίδη, Διακοσμητή.


 

Ι Δ Ρ Υ Τ Ι Κ Α  Μ Ε Λ Η

Βοκολίδης Ιωάννης                     Ηλεκτρονικός Μηχανικός

Γεωργόπουλος Αλκιβιάδης       Χημικός Μηχανικός

Εξακουστός Κρίτων                   Σύμβουλος Επιχειρήσεων

Ιατρίδης Εμμανουήλ                   Σύμβουλος Οργανώσεως

Καλακώνας Πιέρος                    Ιατρός

Κοντόπουλος Θεοδόσιος          Επιχειρηματίας

Κουλούσιας Χριστόφορος         Φυσικός Ηλεκτρονικός

Νίκου Κωνσταντίνος                    Δικηγόρος

Οικονόμου Νικόλαος                   Καθηγητής Πανεπιστημίου

Παπαευσταθίου Ιωάννης             Φυσικός

Πολυζωίδης Γεώργιος                Μηχαν. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός

Ρεντζεμπέρης Παναγιώτης          Καθηγητής Πανεπιστημίου

Σαρόγλου Κωνσταντίνος             Μηχανικός

Σκυφαλίδης Κωνσταντίνος          Πολιτικός Μηχανικός

Στοϊμένος Ιωάννης                        Καθηγητής Πανεπιστημίου

Τζελέπογλου Ρήγας                     Οικονομολόγος

Τσακιρίδης Χρήστος                     Επιχειρηματίας

Τσουκαλάς Παρασκευάς             Επιχειρηματίας

Τσώλης Αλέξιος                            Επιχειρηματίας

Τσώλης Χαρίλαος                         Επιχειρηματίας

Τυμπανίδης Γεώργιος                  Επιχειρηματίας

Φιλίππου Γεώργιος                       Βιομήχανος

Φραγκόπουλος Αναστάσιος        Ραδιοηλεκτρολόγος

Φωκίδης Γεώργιος                       Διακοσμητής


Το Εκθετήριο του Μουσείου εγκαταστάθηκε κατά την περίοδο 1980-1989, σε χώρο 500 τ.μ., σε οικοδομή της οδού Αχελώου, που διέθεσε ο κ. Παρασκευάς Τσουκαλάς, ιδρυτικό μέλος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Μουσείου.

Ο ενθουσιασμός και η συμπαράσταση των μελών και πολλών φίλων και οι πολυάριθμες και αξιόλογες προσφορές εκθεμάτων από οργανισμούς, επιχειρήσεις και ιδιώτες,  πέτυχαν, μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, το Μουσείο να αποκτήσει υπόσταση  και να παρέχει αξιόλογες υπηρεσίες σε σχολικές ομάδες και μεμονωμένους επισκέπτες.

Κατά την περίοδο αυτή δημιουργήθηκε η υποδομή και αυξήθηκε η εμπειρία και η τεχνογνωσία για την οργάνωση και διοίκηση του Μουσείου. Ταυτόχρονα αναπτύχθηκαν οι «παράλληλες δραστηριότητες» του ΤΜΘ, οι οποίες περιελάμβαναν τακτικές διαλέξεις σε επιστημονικά θέματα από διακεκριμένους ομιλητές, ετήσιους γραπτούς μαθητικούς διαγωνισμούς, σεμινάρια σε ομάδες καθηγητών πάνω στη χρήση των οπτικοακουστικών μέσων διδασκαλίας και κοινά προγράμματα με άλλους σχετικούς με τη νεολαία και την εκπαίδευση φορείς.

           

Επίσης καταβλήθηκαν προσπάθειες για το σχεδιασμό και την κατασκευή θεματικών περιοδικών  εκθέσεων, οι οποίες φιλοξενήθηκαν στις εγκαταστάσεις του Τεχνικού Μουσείου, αλλά και σε άλλους χώρους της Θεσσαλονίκης και άλλων πόλεων. Η πιο σημαντική, με τίτλο «Ο Άνθρωπος στο Διάστημα», οργανώθηκε το έτος 1987 με την ευκαιρία της 30ης επετείου από την εκτόξευση του Σπούτνικ Ι στο διάστημα με υλικό που παραχωρήθηκε από την NASA, την  ESA και τη Ρωσική Υπηρεσία Διαστήματος.

Περίοδος: Νοέμβριος 1989 - Σεπτέμβριο 1995

Από τις αρχές του 1988 ήταν φανερό ότι το Μουσείο χρειαζόταν ένα μεγαλύτερο και πιο κατάλληλο χώρο για τις δραστηριότητες του. Η Ελληνική Τράπεζα Βιομηχανικής Αναπτύξεως (ΕΤΒΑ), με την παρέμβαση του Διευθυντού του Κοινωφελούς Ιδρύματος της ΕΤΒΑ Εθνολόγο και Μουσειολόγο Στέλιο Παπαδόπουλο,  αναγνωρίζοντας τον κοινωφελή χαρακτήρα του Τεχνικού Μουσείου και την προσφορά του στο χώρο του τεχνικού πολιτισμού, παραχώρησε στο Μουσείο, για μια δεκαετία, ένα καινούργιο βιομηχανικό κτίριο, συνολικού εμβαδού 1.500 τ.μ., στη Βιομηχανική Περιοχή Θεσσαλονίκης, στη Σίνδο.

 

Tο κτίριο διαρρυθμίσθηκε κατάλληλα και το Μουσείο εμπλουτίσθηκε με νέα θεματικά εκθετήρια, γραφεία, βιβλιοθήκη, εργαστήριο, αίθουσα εκπαιδευτικής τεχνολογίας και ένα μικρό αμφιθέατρο. Στις 8 Οκτωβρίου 1989 έγιναν τα εγκαίνια των νέων εγκαταστάσεων και άρχισε η λειτουργία του.

Το ΤΜΘ δραστηριοποιήθηκε και κατά την περίοδο αυτή σε πολλούς άλλους πολιτιστικούς και επιμορφωτικούς τομείς και οργάνωσε ένα μεγάλο αριθμό εκδηλώσεων και εκθέσεων στη Θεσσαλονίκη και σ΄ άλλες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας.

   

Περίοδος: Οκτώβριος 1995 - Σεπτέμβριος  1998

Τον Οκτώβριο 1995, χάρις στο ενδιαφέρον της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας, το ΤΜΘ εντάχθηκε στο πρόγραμμα χρηματοδότησης του ΕΠΕΤ ΙΙ και στη συνέχεια του ΕΠΕΤ ΙΙΙ. Με τη χρηματοδότηση αυτή, ολοκληρώθηκε  μια σειρά από σημαντικά έργα ανάπλασης του Εκθετηρίου, εκσυγχρονισμού των εγκαταστάσεων και βελτίωσης των τεχνικών παρουσίασης των εκθεμάτων. Στο πλαίσιο του ιδίου προγράμματος πραγματοποιήθηκαν εργασίες καταγραφής και τεκμηρίωσης των εκθεμάτων και του εξοπλισμού του, καθώς και ερευνητική εργασία για τον εκπαιδευτικό ρόλο των μουσείων, με τη συνδρομή των σύγχρονων μεθόδων και μέσων. 

   

 Επίσης πραγματοποιήθηκαν έργα επέκτασης του χώρου του ΤΜΘ, υλοποίηση δικτύου Η/Υ και εφαρμογές τεχνολογιών πληροφορικής, δημιουργία εκθετηρίου κλασσικών αυτοκινήτων και άλλων καινοτόμων εφαρμογών και εξασφαλίσθηκε χρηματοδότηση για την αγορά και κυριότητα του βιομηχανικού κτιρίου. Κατά την περίοδο αυτή, που ήταν η πιο δημιουργική,  αναπτύχθηκε ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων, που περιελάμβανε οργάνωση εκθέσεων, συνεδρίων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων, έκδοση βιβλίων και άλλων εντύπων

Περίοδος: Σεπτέμβριος 1998 - Μάιος 2002

Η αναγνώριση της Πολιτείας ήταν καθοριστικός παράγοντας για την περαιτέρω εξέλιξη του Μουσείου. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Υπουργείο Οικονομικών ενέκριναν, ύστερα από σχεδιασμό και ενέργειες του Σωματείου και χρηματοδότησαν τη δημιουργία των νέων κτιριακών εγκαταστάσεων του, στην περιοχή Θέρμης. Το Σωματείο προχώρησε κατά την περίοδο αυτή, στη μελέτη και κατασκευή του μεγαλύτερου τμήματος του Έργου, προϋπολογισμού 30.000.000 ?. Ίδρυσε  με Προεδρικό Διάταγμα το κοινωφελές Ίδρυμα ΚΔΕ & ΜΤ, στο οποίο παραχώρησε όλη την περιουσία του και τροποποίησε την επωνυμία του σε "Φίλοι του Τεχνικού Μουσείου Θεσσαλονίκης. 

Τον Μάιο 2002 το Σωματείο παραχώρησε και όλες τις δικαιοδοσίες του στο Ίδρυμα, το οποίο άρχισε τυπικά τη λειτουργία του. Το Σωματείο  ξεκίνησε τη νέα φάση των δραστηριοτήτων του, σύμφωνα με το νέο Καταστατικό του,  το οποίο ορίζει ότι τώρα κύριος στόχος του Σωματείου είναι η υποστήριξη του έργου του Ιδρύματος, σε συνδυασμό με την οργάνωση ποικίλων πολιτιστικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων.

Περίοδος: Ιούνιος 2002 - Φεβρουάριος 2007

Κατά την περίοδο αυτή, το Σωματείο ασχολήθηκε, δια των μελών του που συμμετείχαν κατά πλειοψηφία στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος, κυρίως με την οργάνωση και Διοίκηση του Ιδρύματος, την ολοκλήρωση του έργου και το χειρισμό των ποικίλων θεμάτων διαχείρισης. Προς  το τέλος της  της θητείας τους ασχολήθηκε με την αντιμετώπιση προβλημάτων που ανέκυψαν από πλευράς της Πολιτείας, για την διεκδίκηση της διοίκησης του Ιδρύματος. Κατά την περίοδο αυτή οργανώθηκαν ποικίλες πολιτιστικές και επιμορφωτικές εκδηλώσεις σε συνεργασία Σωματείου-Ιδρύματος.

Περίοδος: Μάρτιος 2007 - Δεκέμβριος 2010

Με τον Νόμο 3513/2006 τροποποιήθηκε ο Οργανισμός του Ιδρύματος και ορίσθηκε  ότι το ενδεκαμελές Διοικητικό Συμβούλιο διορίζεται από το Υπουργείο Οικονομίας και ότι συμμετέχουν σ΄ αυτό εκ μέρους του Σωματείου 5 μέλη. Η επιλογή και ο ορισμός των μελών πραγματοποιείται, από 10 προτεινόμενα από το Σωματείο μέλη, με τον όρο ότι το Σωματείο θα διαθέτει 300 μέλη κι ότι θα καλύπτει οικονομικά το Ίδρυμα κατά το 1/10 του προϋπολογισμού του. Ο τελευταίος, κυρίως, όρος καθιστά αδύνατη την εκπροσώπηση του Σωματείου στο Δ.Σ. του Ιδρύματος. Για το λόγο αυτό το Σωματείο δεν έχει συμμετάσχει στη Διοίκηση του Ιδρύματος κατά την τελευταία τριετία 2007-2010 και ξεκίνησε ένα αγώνα για επαναφορά του αρχικού Οργανισμού του Ιδρύματος ή την αφαίρεση από το Νόμο των περιοριστικών όρων.

Κατά την περίοδο αυτή συνεχίσθηκε η λειτουργία του Σωματείου, στο πλαίσιο των προβλεπόμενων στο Καταστατικό του και διοργανώθηεκαν πλήθος εκδηλώσεων, οι οποίες αναφέρονται σε άλλο σημείο.