Σε τρεις ερευνητές
Στους Ζακ Ντιμποζε (Jacques Dubochet), Χοακιμ Φρανκ (Joachim Frank) και Ρίτσαρντ Χεντερσον (Richard Henderson) απονέμεται το φετινό βραβείο Νόμπελ Χημείας, για την ανάπτυξη της κρυο-ηλεκτρονικής μικροσκοπίας για τον υψηλής ανάλυσης δομικό καθορισμό των βιομορίων σε διάλυμα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Βασιλικής Ακαδημίας Επιστημών της Σουηδίας.
«Αυτή τη χρονιά το βραβείο απονέμεται σε μία μέθοδο απεικόνισης των μορίων της ζωής που μεταφέρει τη βιοχημεία σε νέα εποχή», εξήγησε ο Γκέραν Χάνσον, γενικός γραμματέας της Ακαδημίας. «Χάρη στη μέθοδο αυτή, οι ερευνητές έχουν πλέον τη δυνατότητα να παράξουν τρισδιάστατες απεικονίσεις των βιομορίων και να οπτικοποιήσουν διαδικασίες που δεν έχουν ποτέ πριν δει, γεγονός που είναι αποφασιστικής σημασίας για τη βασική κατανόηση της χημείας της ζωής και την ανάπτυξη της φαρμακευτικής», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
H κρυο-ηλεκτρονική μικροσκοπία εξετάζει ταυτόχρονα χιλιάδες αντίγραφα της υπό εξέτασης πρωτεΐνης, που έχουν καταψυχθεί απότομα σε υγρό άζωτο. Οι εικόνες που προκύπτουν συνδυάζονται και αναλύονται από ειδικό λογισμικό για να δώσουν τελικά την τρισδιάστατη δομή ενός μεμονωμένου μορίου της πρωτεΐνης.
Διαβάστε για το ηλεκτρονικό μικροσκόπιο που σχεδόν διακρίνει μεμονωμένα άτομα εδώ.
Ο Ζακ Ντιμποζε, γεννημένος το 1941, είναι ελβετός βιοφυσικός, επίτιμος καθηγητής Βιοφυσικής στο Πανεπιστήμιο της Λωζάννης.
Ο Χοακιμ Φρανκ, γεννημένος το 1940, είναι γερμανικής καταγωγής βιοφυσικός που εργάζεται στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης. Θεωρείται ο ιδρυτής της κρυο-ηλεκτρονικής μικροσκοπίας μονού σωματιδίου (cryo-EM) ενώ συνέβαλε σημαντικά στη δομή και λειτουργία του ριβοσώματος από βακτήρια και ευκαρυωτικά.
Ο Ρίτσαρντ Χεντερσον, γεννημένος το 1945 στη Σκωτία, είναι μοριακός βιολόγος και βιοφυσικός ενώ θεωρείται επίσης πρωτοπόρος στον τομέα της ηλεκτρονικής μικροσκοπίας των βιολογικών μορίων.
ΠΗΓΗ: in.gr