Συμβατικά υπάρχει το χρώμα, συμβατικά υπάρχει το γλυκό και το πικρό ενώ στην πραγματικότητα υπάρχουν μόνο τα άτομα και το κενό.
Δημόκριτος, 400 π.Χ.
ΜΕΣΑ ΣΤΟ CERN: ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
Το CERN ιδρύθηκε το 1954 από 12 ευρωπαϊκά κράτη. Το ανθρώπινο δυναμικό του είναι: 2300 προσωπικό, 1400 υπότροφοι και πρόσεδρα μέλη και 12.500 επιστημονικοί συνεργάτες. Κράτη Μέλη: Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Νορβηγία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Σουηδία, Τσεχία, Φινλανδία.
Νέο καθεστώς των Συνδεδεμένων Μελών: Πακιστάν, Τουρκία
Υποψήφια Χώρα για Ένταξη σε Προχωρημένο Στάδιο: Ρουμανία, Σερβία
Υποψήφιες Χώρες για Ένταξη: Βραζιλία, Ινδία, Κροατία, Κύπρος (εν αναμονή κύρωσης), Λιθουανία, Ουκρανία (εν αναμονή κύρωσης), Ρωσία, Σλοβενία,
Παρατηρητές στο Συμβούλιο: Ηνωμένες Πολιτείες, Ιαπωνία, Ινδία, Ρωσία, Τουρκία, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, UNESCO.
Μέσα στους στόχους του CERN είναι η προώθηση της γνώσης για τον κόσμο γύρω μας (περιέργεια), π.χ. τα μυστικά του Big Bang ... πώς ήταν η ύλη στα πρώτα λεπτά της ύπαρξης του Σύμπαντος, η ανάπτυξη νέων τεχνολογιών για επιταχυντές και ανιχνευτές, η πληροφορική- το Web και το GRID, η ιατρική διάγνωση και θεραπεία, η εκπαίδευση και κατάρτιση επιστημόνων και μηχανικών του αύριο.
(Παράκληση να συνδεθείτε με την ακόλουθη ιστοσελίδα, που περιλαμβάνει
ένα πλούσιο πληροφορικό και φωτογραφικό υλικό)
http://www.thetoc.gr/magazine/mesa-sto-cern-episkepsi-sto-megalutero-ereunitiko-kentro-ston-kosmo
Συζητώντας τα πλάνα για μελλοντικούς κυκλικούς επιταχυντές που θα εγκαινιάσουν την εποχή μετά τον LHC με τον Michael Benedikt - Υπεύθυνο της μελέτης για τους Future Circular Colliders. Πρόκειται για μια διεθνή συνεργασία που μελετά διαφορετικά σενάρια για μελλοντικούς και πιο ισχυρούς επιταχυντές καθώς και τις αντίστοιχες τεχνολογίες που θα πρέπει να αναπτυχθούν. Πρόκειται για μια προσπάθεια που δεν είναι δεδομένη και τα θεμέλια πρέπει να τεθούν από τώρα. Η μελέτη εστιάζει σε κυκλικούς επιταχυντές που θα μπορούν να φτάσουν ενέργειας κατά μιά τάξη μεγαλύτερες σε σχέση με τον LHC. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να ψάξουμε για νέες απαντήσεις σε ορισμένα από τα ερωτήματα γύρω από τον κόσμο μας και τις θεωρίες που τον περιγράφουν. Καθώς ο σχεδιασμός και το χτίσιμο νέων επιταχυντών απαιτεί περίπου 30 χρόνια χρειάζεται να ξεκινήσουμε από τώρα αυτή την προσπάθεια για μελλοντικούς επιταχυντές που θα επιτρέψουν στην θεμελιώδη να προχωρήσει μέχρι το τέλος του 21ου αιώνα. Η μελέτη για μελλονικούς κυκλικούς επιταχυντές έρχεται να προστεθεί σε αντίστοιχες διεθνείς μελέτες που έχουν ξεκινήσει (ILC, CLIC). Ανάλογα με τα αποτελέσματα και τις ανακαλύψεις που θα δώσει ο LHC και τα όσα μαθαίνουμε ήδη από την μελέτη του σωματιδίου Higgs θα είμαστε έτοιμοι να αποφασίσουμε για το επόμενο βήμα.
Ο LHC του CERN, η μεγαλύτερη πειραματική διάταξη του κόσμου, ετοιμάζεται να ξεκινήσει την νέα περίοδο λειτουργίας της σε λίγες ημέρες, ενώ ήδη έχει ξεκινήσει η μελέτη σεναρίων για μελλοντικούς επιταχυντές που θα καθορίσουν την εποχή μετά τον LHC για το υπόλοιπο του 21ου αιώνα!
ΠΗΓΗ: http://www.thetoc.gr/