ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΑ
«Επενδύστε σε... μικρόβια», παροτρύνει αγρότες, κτηνοτρόφους, μικρούς μεταποιητές, αλλά και τον κάθε καταναλωτή ο καθηγητής Γενετικής και πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθανάσιος Τσαυτάρης.
27/12/2016
ΒΑΣΙΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ
Πλούσια σε προβιοτικά είναι και το σαλάμι αέρος, το προσούτο, το χαμόν και τα χωριάτικα λουκάνικα
Σε μία εισήγηση που μαγνήτισε το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας, και όχι μόνο, στη διάρκεια του 5ου Ετήσιου Συνεδρίου Αγροτεχνολογίας στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Α. Τσαυτάρης εκθείασε τον μικρόκοσμο των ωφέλιμων (προβιοτικών) μικροβίων και την πολύτιμη συμβολή τους στη γεωργία, στην παραγωγή τροφίμων και στην υγεία ζώων και ανθρώπων, ενώ ζήτησε «ανακωχή» στον πόλεμο που έχει κηρύξει η ανθρωπότητα κατά των μικροβίων μέσω των αντιβιοτικών και των απολυμαντικών.
Μιλώντας στο «Εθνος», ο κ. Α. Τσαυτάρης ζητά περαιτέρω στήριξη της παραγωγής και κατανάλωσης παραδοσιακών γαλακτοκομικών, κρεατοσκευασμάτων, τουρσιών και άλλων προβιοτικών τροφίμων, αλλά και την εναλλαγή καλλιεργειών (αμειψισπορά) με όσπρια και κτηνοτροφικά φυτά, πλούσια σε αζωτοδεσμευτικά βακτήρια, πολιτικές που όπως επισημαίνει προώθησε ο ίδιος όσο ήταν στο «τιμόνι» του υπουργείου και έχουν ενσωματωθεί στη νέα ΚΑΠ.
Γιαούρτι
«Ολοι νομίζουν πως πρέπει να καταναλώνουμε παραδοσιακό γιαούρτι, κεφίρ, ξινόγαλα, αριάνι και άλλα τέτοια προϊόντα προκειμένου να παίρνουμε στοιχεία όπως το ασβέστιο και η πρωτεΐνη που περιέχουν. Ο πραγματικός λόγος είναι για να ξαναγεμίσουμε τον οργανισμό μας με τα φιλικά μικρόβια που περιέχουν, αφού εμείς τα έχουμε εξουδετερώσει με τα αντιβιοτικά», τονίζει ο καθηγητής, που σήμερα προΐσταται του Perrotis College και της Μεταπτυχιακής Σχολής του.
«Δεν είναι τυχαίο ότι τα τελευταία χρόνια έχουν γεμίσει τα ράφια των σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα με τέτοια προϊόντα, ούτε ότι η ελληνική γιαούρτη έχει κατακτήσει τον κόσμο», επισημαίνει.
Οπως εξηγεί, πέρα από τα 3 εκατομμύρια ανθρώπινα κύτταρα του ανθρώπινου σώματος, «κουβαλάμε» και 300 τρισεκατομμύρια ποικίλα και φιλικά προς εμάς προβιοτικά μικρόβια, τα περισσότερα από αυτά στο στομάχι και στο στόμα και αρκετά εξωτερικά στο δέρμα. «Νομίζοντας πως όλα τα μικρόβια είναι παθογόνα, κηρύξαμε έναν ανελέητο πόλεμο διαρκείας εναντίον τους: αντιβιοτικά, απολυμάνσεις, απορρυπαντικά-σαπούνια, χλωριώσεις, πόσιμα νερά κ.ά. Ιατρικές πράξεις, αλλά και κοινωνικές συμπεριφορές έχουν συρρικνώσει δραματικά την τόσο πολύτιμη μικροχλωρίδα μας», επισημαίνει, προσθέτοντας πως αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η παχυσαρκία, τα καρδιαγγειακά ή τα μεταβολικά, πεπτικά, ορθοπεδικά, νευρολογικά προβλήματα, φλεγμονές, έλκη στομάχου και εντέρου κ.ά.
«Αυτό που για εμάς είναι απευκταίο, δηλαδή η παχυσαρκία, είναι φαινομενικά ευλογία για ένα κτηνοτροφικό ζώο, αφού αυξάνεται το κρέας προς κατανάλωση.
Ωστόσο, μέσω αυτού, παίρνουμε πάλι αντιβιοτικά. Βλέπετε πόσο σύνθετα είναι τα πράγματα», εξηγεί και ζητά στήριξη, επίσης, σε άλλες κατηγορίες τροφίμων πλούσιων σε προβιοτικά, εκτός των γαλακτοκομικών, όπως τα τουρσιά -ελιές, κάππαρη, πιπεριές, αγγουράκια, λάχανα, μελιτζάνες κ.ά.- αλλά και κρεατοσκευάσματα όπως το σαλάμι αέρος, το προσούτο, το χαμόν, τα χωριάτικα λουκάνικα (ό,τι κρέμεται στον αέρα, εκτός ψυγείου στα καταστήματα αλλαντικών).
«Αναλογιστείτε ότι γίνονται γεμίζοντας έντερα ζώων και θα καταλάβετε ποιος τα προφυλάσσει. Οι ίδιοι «φρουροί» φρουρούν και το δικό μας πεπτικό σύστημα από τα έλκη», σημειώνει.
Στον κόσμο των φυτών είναι γνωστό εδώ και χρόνια στην επιστημονική κοινότητα πως στις ρίζες της οικογένειας των ψυχανθών, όπου ανήκουν όσπρια και κτηνοτροφικά φυτά (φακές, μπιζέλια, φασόλια, ρεβίθια, κουκιά, λαθούρια, βίκος, τριφύλλια κ.ά.), συμβοί μια εξαιρετικά πολύτιμη οικογένεια προβιοτικών μικροβίων, τα αζωτοδεσμευτικά βακτήρια.
ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΘΝΟΣ - ΕΝΘΕΤΟ ΑΓΡΟΤΗΣ - 27/12/2016