Το 2016 έχει ανακηρυχτεί από την UNESCO ως «Επετειακό Έτος Αριστοτέλη», καθώς συμπληρώνονται 2400 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου Μακεδόνα φιλοσόφου, του οποίου το όνομα φέρει το πανεπιστήμιό μας. Η πρόταση υποβλήθηκε από την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO, με τη συνυπογραφή του Διεπιστημονικού Κέντρου Αριστοτελικών Μελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Το ΑΠΘ, το οποίο το 2016 συμπληρώνει 90 χρόνια από την ίδρυσή του, προγραμματίζει σειρά εκδηλώσεων, επιστημονικού και πολιτιστικού χαρακτήρα, για το «Επετειακό Έτος Αριστοτέλη», με κορυφαίο γεγονός το «Παγκόσμιο Συνέδριο Αριστοτέλης 2400 χρόνια». Η οικουμενικότητα και η διεπιστημονικότητα που χαρακτηρίζουν το έργο του Αριστοτέλη, καθώς επίσης και το πλήθος των επιστημονικών πεδίων που αφορά, έχουν ωθήσει το ΑΠΘ να πάρει την πρωτοβουλία για την καταγραφή όλων των εκδηλώσεων που θα διεξαχθούν στο πλαίσιο του «Επετειακού Έτους Αριστοτέλη» και για την τήρηση ενός «ημερολογίου», το οποίο στοχεύει στην προβολή σε εθνικό και διεθνές επίπεδο όλων των σχετικών δραστηριοτήτων.

Για το σκοπό αυτό, το ΑΠΘ ενημέρωσε τα ακαδημαϊκά ιδρύματα και τους επιστημονικούς, πολιτιστικούς και άλλους φορείς και συλλόγους της ημεδαπής και της αλλοδαπής, απευθύνοντάς τους πρόσκληση για διοργάνωση σχετικών εκδηλώσεων, οι οποίες θα προβάλλονται από το ημερολόγιο για το «Επετειακό Έτος Αριστοτέλη».

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο είναι έτοιμο να υποδεχθεί τους επιφανέστερους Αριστοτελιστές όλου του κόσμου, οι οποίοι θα φωτίσουν μέσα από το έργο τους την, μοναδική σε μέγεθος στην ιστορία του ανθρώπινου πνεύματος, επίδραση του Αριστοτελικού έργου.

Το Συνέδριο διοργανώνεται στις 23-28 Μαϊ?ου του 2016 από το "Διεπιστημονικο" Κέντρο Αριστοτελικών Μελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για την επέτειο των 2.400 χρόνων από τη γέννηση του Αριστοτέλη, μαθητή του Πλάτωνα και δασκάλου του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που γεννήθηκε στα Στάγειρα της Χαλκιδικής το 384 π.Χ. Το Συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Πρόκειται για ένα γεγονός εθνικής σημασίας και ταυτόχρονα παγκοσμίου εμβέλειας, το οποίο έχει αναπτύξει μιά τεράστια δυναμική. Αυτή αποτυπώνεται στον εντυπωσιακ'ο αριθμ'ο των 250 Αριστοτελιστών από 40 χώρες, που συμμετέχουν με ομιλίες τους πάνω σε μία τεράστια ποικιλία θεμάτων. Ταυτόχρονα, η ανακήρυξη από την UNESCO με πρωτοβουλία του Διεπιστημονικού Κέντρου Αριστοτελικών Μελετών η οποία υλοποιήθηκε σε συνεργασία με την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO του έτους 2016 σε «Επετειακό 'Ετος Αριστοτέλη» δημιουργεί τις προϋποθέσεις ώστε να προβληθεί παγκοσμίως με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, η μοναδική σε μέγεθος επιρροής στην ιστορία του ανθρώπινου πνεύματος συμβολή του Μακεδόνα φιλοσόφου Αριστοτέλη.

 

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου, θα διοργανωθούν Στρογγυλές Τράπεζες, ώστε να προβληθούν οι ιδέες του Σταγειρίτη για την πολιτική, την ηθική, τις αξίες, τη δικαιοσύνη, τη δημοκρατία, την παιδεία, την πόλη και τον πολίτη. Επιπλέον, θα προσφερθεί η ευκαιρία για διάλογο πάνω σε φιλοσοφικά ζητήματα που σχετίζονται με επιστήμες, όπως η Βιολογία, η Φυσική, τα Μαθηματικά, η Αστρονομία, η Μετεωρολογία, η Γεωλογία.

 

Το Παγκόσμιο Συνέδριο "Αριστοτέλης 2400 Χρόνια" βρίσκεται στο επίκεντρο των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του «Επετειακού Έτους Αριστοτέλη» σε όλον τον κόσμο, εφόσον διαθέτει το μοναδικό προνόμιο να διοργανώνεται στο Αριστοτ'ελειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, που φέρει το όνομα του φιλοσόφου, στα αρχαία Στάγειρα, γενέτειρα του Αριστοτέλη, και στην αρχαία Μίεζα, τον τόπο όπου ο Μακεδόνας φιλόσοφος δίδαξε τον Μέγα Αλέξανδρο. Ιδιαίτερο κύρος προσδίδει στο Συνέδριο η συμμετοχή των σημαντικοτέρων σε παγκόσμια κλίμακα ειδικών μελετητών του Αριστοτελικού έργου, οι οποίοι συγκαταλέγονται στον κατάλογο των προσκεκλημένων ομιλητών, καθώς και των μελών της Τιμητικής και Επιστημονικής Επιτροπής του Συνεδρίου.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η έκδοση, ύστερα από ενέργειες του Διεπιστημονικού Κέντρου Αριστοτελικών Μελετών, Επετειακής Σειράς Γραμματοσήμων από τα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ) για τα 2400 χρόνια του Αριστοτέλη, η οποία θα παρουσιασθεί με πρώτη ημέρα κυκλοφορίας τιμητικά στην Εναρκτήρια Τελετή του Συνεδρίου στις 23 Μαΐου 2016.

Επίσης. στο πλαίσιο του Παγκοσμίου Συνεδρίου "Αριστοτέλης 2400 Χρόνια" θα εκτεθούν πολύτιμες εκδόσεις του Αριστοτελικού έργου που ξεκινούν από τον 15ο αιώνα, με την ευγενική παραχώρηση της Ιστορικής Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη.

Όπως όλα δείχνουν, η παγκόσμια αυτή αναγνώριση του Σταγειρίτη φιλοσόφου, θα καταδείξει με τον πιο ουσιαστικό τρόπο, ότι ο Αριστοτέλης είναι σήμερα επίκαιρος παρά ποτέ και ότι η μελέτη του έργου του μπορεί να μας οδηγήσει σε μία βαθύτερη κατανόηση των εννοιών, των ιδεών και των προβλημάτων της εποχής μας.

Δήμητρα Σφενδόνη-Μέντζου, Καθηγήτρια Φιλοσοφίας της Επιστήμης