Φουσκωτή ανεμογεννήτρια με αέριο ήλιο - Επαναστατική τεχνολογία


 

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η δοκιμή της «φουσκωτής ανεμογεννήτριας» μεγάλου υψομέτρου,
«Altaeros Airborne Wind Turbine» (AWT).

Πρόκειται για μια ολοκαίνουρια επαναστατική τεχνολογία αιολικής ενέργειας, που προσφέρει διπλάσια παραγωγή συγκριτικά με μια συμβατική ανεμογεννήτρια, στο μισό κόστος.

Στο πλαίσιο της δοκιμής, η «φουσκωτή ανεμογεννήτρια» έφτασε σε ύψος τα 106 μέτρα, παρήγαγε σημαντική ποσότητα ενέργειας και στη συνέχεια προσγειώθηκε στη βάση της.

Το «κέλυφος» της ανεμογεννήτριας είναι φουσκωτό και γεμίζει με αέριο ήλιο έτσι ώστε να φτάνει μεγάλα ύψη. Αυτό σημαίνει ότι η πρωτοποριακή ανεμογεννήτρια έχει πρόσβαση σε ισχυρότερους και συνεχείς ανέμους, σε αντίθεση με τις συμβατικές τεχνολογίες.

Η παραγόμενη ενέργεια μεταφέρεται στο έδαφος με καλώδια, τα οποία επίσης κρατούν σταθερή την ανεμογεννήτρια.

 

Σύμφωνα με την Altaeros Energies, την εταιρεία που σχεδίασε και ανέπτυξε τη νέα τεχνολογία, φτάνοντας σε υψηλά υψόμετρα με ισχυρούς ανέμους, η «φουσκωτή ανεμογεννήτρια» μπορεί να μειώσει το κόστος της ενέργειας κατά 65%.

Εκτός αυτού, χάρη στο μοναδικό της σχέδιο, ο χρόνος εγκατάστασης μειώνεται από εβδομάδες σε ημέρες.

Μετά την εγκατάσταση, η «φουσκωτή ανεμογεννήτρια» χρειάζεται τη μικρότερη δυνατή συντήρηση και εκτιμάται ότι θα μπορούσε να συμβάλλει σημαντικά στην αντιμετώπιση των ενεργειακών προβλημάτων στις απομακρυσμένες περιοχές.

Μελλοντικά σχεδιάζεται η ανάπτυξη της ανεμογεννήτριας και σε θαλάσσιες περιοχές, μειώνοντας σημαντικά το κόστος της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας.

econews - 30 Μαρτίου 2012

Φωτοβολταϊκά thin-film για αυτοκίνητα

Σε οχήματα άμεσης επέμβασης, όπως ασθενοφόρα, πυροσβεστικά και αστυνομικά
φιλοδοξεί να τοποθετήσει τα εύκαμπτα φωτοβολταϊκά της η εταιρεία PowerFilm
μέσω της συνεργασίας της με την Streamlight Inc.

Τα φωτοβολταϊκά thin-film ισχύος 14 βατ της εταιρείας μπορούν να αποτελέσουν εναλλακτική πηγή ενέργειας για φάρους, ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ραδιόφωνα και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές που υπάρχουν σε αυτοκίνητα, μειώνοντας παράλληλα την κατανάλωση καυσίμου και τις εκπομπές ρύπων.

Πρόκειται για τη δεύτερη συνεργασία της PowerFilm για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών σε οχήματα μετά από εκείνη με την Textron Co. η οποία προβλέπει την εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας για την τροφοδοσία μικρών ηλεκτρικών αυτοκινήτων (όπως εκείνα που χρησιμοποιούνται στα γήπεδα γκολφ).

Οι προοπτικές της συνεργασίας περιγράφονται ως περισσότερο από ευοίωνες καθώς μόνο στις ΗΠΑ υπάρχουν 18.000 υπηρεσίες άμεσης παρέμβασης ενώ μόνο η αστυνομία των Πολιτειών και των εθνικών οδών έχει 25.000 οχήματα.

econews - 28 Μαρτίου 2012