Μάνος Ιατρίδης, Επίτιμος Πρόεδρος του ΤΜΘ
Ενδιαφέροντα στοιχεία από τη συνέντευξη του κ. Erico Guizzo, εκδότη της ιστοσελίδας για θέματα ρομποτικής του ΙΕΕΕ (*), με τον Γενικό Διευθυντή του Τομέα Ερευνών Ρομποτικής της Microsoft κ. Στάθη Παπαευσταθίου, που Δημοσιεύτηκε στις 20 Μαΐου 2010
Το τελευταίο διάστημα, γράφει ο κ. Guizzo, η ομάδα της Microsoft που ασχολείται με τον τομέα της ρομποτικής, εργάζονταν αθόρυβα. Κι αυτό συνέβαινε γιατί, μεταξύ άλλων, τα άτομα που απαρτίζουν αυτή την ομάδα, ήταν απασχολημένα με την προετοιμασία μιας σημαντικής αλλαγής στη στρατηγική της εταιρίας.
Η Microsoft ανακοίνωσε σήμερα ότι το πρόγραμμα "Robotics Developer Studio" ή (RDS) θα διατίθεται δωρεάν προς όλους. Στο παρελθόν, το RDS είχε εκδοθεί σε διάφορες μορφές: μια έκδοση ήταν δωρεάν, αλλά με περιορισμένα χαρακτηριστικά, μια άλλη ήταν η πλήρης εμπορική έκδοση, την οποία οι χρήστες μπορούσαν να αγοράσουν, καθώς και μια ακαδημαϊκή που διανέμονταν μόνο σε συνεργάτες.
Η Διευθυντική Ομάδα Ρομποτικής της Microsoft. Από αριστερά: Στάθης Παπαευσταθίου, (Γενικός Διευθυντής), Russ Sanchez, (Διευθυντής Δημιουργικού Τμήματος), Βranch Hendrix, (Επιχειρηματική Ανάπτυξη), Stewart MacLeod , (Επιστημονική Ερευνα), Hunter Hudson (Ποιοτικός Ελεγχος), Makunda Murthy, (Διευθυντής Προγραμματισμού), Γεώργιος Χρυσανθακόπουλος, (Επικεφαλής Μηχανικός) και Chris Tham), (Υπεύθυνος Μηχανολογικού)
Συζήτησα, γράφει ο κ. Guizzo, για το νέο σχέδιο με τον κ. Στάθη Παπαευσταθίου, τον άνθρωπο που ηγείται της Ομάδας της Ρομποτικής και είναι επικεφαλής της στρατηγικής και του επιχειρησιακού μοντέλου της Microsoft στον τομέα της ρομποτικής.
«Αποφασίσαμε να γκρεμίσουμε όλα τα εμπόδια που ενδεχομένως αντιμετώπιζαν οι χρήστες μας προκειμένου να τους βοηθήσουμε να αξιοποιήσουν αυτές τις νέες ρομποτικές τεχνολογίες» μου είπε.
Ο κ. Παπαευσταθίου υποστηρίζει ότι το κόστος είναι πολύ μεγάλος περιορισμός για τη μαζική παραγωγή ρομπότ και συνεχίζει λέγοντας ότι έχουν κατεβάσει το RDS από το διαδίκτυο μισό εκατομμύριο άνθρωποι από τη στιγμή που το λάνσαραν στην αγορά το 2007. Η εταιρία εκτιμά ότι σήμερα έχει περίπου 60,000 ενεργούς χρήστες.
Αυτά είναι εντυπωσιακά νούμερα αλλά δεν βοήθησαν τη Microsoft να εκπληρώσει το στόχο της να προχωρήσει δυναμικά προς την ανάπτυξη ενός τεράστιου και εξαιρετικά επικερδούς ρομποτικού οικοσυστήματος, όπως ακριβώς έγινε με τα MS-DOS και τα Windows για τους προσωπικούς υπολογιστές. Έτσι, τα τελευταία δύο χρόνια η ομάδα που ασχολείται με τον τομέα της ρομποτικής επεξεργάζεται ένα σχέδιο με στόχο την επέκταση του ποσοστού της Microsoft στον τομέα της ρομποτικής.
Ο κ. Παπαευσταθίου τονίζει ότι η Microsoft εκτός της θέσης σε κυκλοφορία μιας μεμονωμένης έκδοσης του RDS καθιστά διαθέσιμο δωρεάν από το διαδίκτυο και τον πηγαίο κώδικα επιλεγμένων δειγμάτων προγραμμάτων, με την ελπίδα ότι θα βελτιωθεί έτσι η συνεργασία μεταξύ των χρηστών. Συγκεκριμένα, η ομάδα επιθυμεί να δελεάσει την ολοένα και αυξανόμενη κοινότητα των ερασιτεχνών, των ατόμων που θέλουν να τα κάνουν όλα μόνοι τους και όλων όσων ασχολούνται με τη ρομποτική τα Σαββατοκύριακα ή στον ελεύθερο χρόνο τους.
Συμπληρώνει επίσης ότι θα υπάρχει στενότερη συνεργασία με άλλα πρότζεκτς της Microsoft. Αναφέρει χαρακτηριστικά το Project Natal, την κάμερα-δέκτη για το Xbox 360,
η οποία μπορεί να αναγνωρίζει τις κινήσεις ολόκληρου του σώματος. Αναφέρει ότι η δυνατότητα του Natal να ανιχνεύει χειρονομίες θα μπορούσε «να αποτελέσει λύση σε περιπτώσεις όπου η αλληλεπίδραση μεταξύ ανθρώπου?ρομπότ καθίσταται σημαντική».
Η Microsoft αντιμετωπίζει πολύ σκληρό ανταγωνισμό και ο κ. Παπαευσταθίου αναγνωρίζει ότι υπάρχουν στην αγορά εναλλακτικά πακέτα λογισμικού που μπορούν να κάνουν κάποια από τα πράγματα που κάνει το RDS, για παράδειγμα οπτικό προγραμματισμό και εξομοίωση, αλλά επιμένει ότι «δεν υπάρχει κανένας ανταγωνιστής που να διαθέτει τον ολοκληρωμένο συνδυασμό εργαλείων που έχουμε εμείς».
Το νέο και δωρεάν πλέον Robotics Developer Studio (RDS) της Microsoft περιλαμβάνει τρισδιάστατο περιβάλλον εξομοίωσης όπως το εικονιζόμενο πολυεπίπεδο σπίτι.
Η Microsoft ίδρυσε την ομάδα ρομποτικής το 2007 υπό την ηγεσία του Tandy Trower, ενός βετεράνου του λογισμικού ο οποίος είχε ηγηθεί πολλών από τις μεγαλύτερες και πιο επιτυχημένες δραστηριότητες της Microsoft και σταδιακά έγινε κάτι σαν «υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου» καθώς αναφερόταν απευθείας στον Bill Gates.
Οι Trower και Gates αντιλήφθηκαν ότι η μαζική αγορά ήταν η σωστή κατεύθυνση για την επόμενη γιγαντιαία καινοτομία στον τομέα της ρομποτικής, αφού βρήκαν παραλληλισμούς με το ξεκίνημα της βιομηχανίας των Η/Υ, μια άποψη που ο Bill Gates περιέγραψε στο πολύ γνωστό άρθρο με τίτλο «Ένα ρομπότ σε κάθε σπίτι».
Ωστόσο, τα πράγματα άλλαξαν στα τέλη του προηγούμενου έτους όταν ο Trower έφυγε από τη Microsoft για να ξεκινήσει μια επιχείρηση που ασχολείται με τη ρομποτική στο χώρο της υγείας.
Η Microsoft επέλεξε τον κ. Στάθη Παπαευσταθίου, έναν ενθουσιώδη οπαδό της σειράς Star Trek, με μεγάλη προϋπηρεσία στα συστήματα υπολογιστών υψηλής απόδοσης. Ως ο νέος αρχηγός του τομέα της ρομποτικής, ο κ. Παπαευσταθίου έχει επωμιστεί να κάνει το όραμα του Gates για «ένα ρομπότ σε κάθε σπίτι» πραγματικότητα.
«Βλέπω ότι υπάρχει δυνατότητα μεγάλης επέκτασης του RDS. Αλλά έχω την εντύπωση ότι θα υπάρχει μεγαλύτερη επέκταση σε σχολεία και πανεπιστήμια. Τώρα, κάθε σχολή μηχανικών για παράδειγμα στη Βραζιλία, στη Ρωσία, στην Ινδία ή στην Κίνα, θα μπορούσαν να το χρησιμοποιούν και να βάζουν φοιτητές να προγραμματίζουν ρομπότ ή τουλάχιστον να εξασκούνται στην εξομοίωση.
Το ζήτημα είναι, κι αυτό ρώτησα τον κ. Παπαευσταθίου, τι είδους εμπορικά ρομπότ οραματίζεται να κυκλοφορήσουν στη μαζική αγορά. Δε θέλησε να μου δώσει κάποιο συγκεκριμένο παράδειγμα και προτίμησε να πει ότι η «κοινωνία πρέπει να ανοίξει τους ορίζοντές της σε σχέση με τα σενάρια που κυκλοφορούν».
«Τα ρομπότ που προορίζονται για τη μαζική αγορά είναι μια νέα κατηγορία προϊόντων και η δημιουργία εφαρμογών σε αυτόν τον τομέα απαιτεί ένα συνδυασμό δυνατοτήτων και έμπνευσης που θα προέρχεται από μια πιο ευρεία κοινότητα» συνεχίζει. «Και αυτό είναι ακριβώς εκείνο που θέλουμε να κάνουμε».
(*) Το IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers) είναι ο μεγαλύτερος παγκόσμιος
επαγγελματικός Οργανισμός, αφιερωμένος στην προώθηση της τεχνολογικής καινοτομίας, προόδου
και ποιότητας, προς όφελος της ανθρωπότητας. Δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 160 χώρες
και έχει περισσότερα από 395.000 μέλη, μεταξύ των οποίων περισσότεροι από 90.000 είναι σπουδαστές
και φοιτητές. Ο συνολικός αριθμός των απασχολουμένων στον Οργανισμό υπερβαίνει τα 900 άτομα.