Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

 

Υπερυπολογιστής ονομάζεται ένας υπολογιστής που διαφέρει αισθητά απ' τους υπολογιστές που χρησιμοποιούνται από απλούς χρήστες όσον αφορά στον αριθμό των υπολογισμών κινητής υποδιαστολής που μπορεί να εκτελέσει ανά δευτερόλεπτο. Οι υπερυπολογιστές αποτελούνται συνήθως από εκατοντάδες ή και χιλιάδες επεξεργαστές και χρησιμοποιούνται σε μεγάλα εργαστήρια, μεταξύ άλλων για πολύ απαιτητικές προσομοιώσεις (π.χ. της συμπεριφοράς των αστεριών ενός γαλαξία ή της ατμόσφαιρας σε πλανητική κλίμακα). Η ικανότητα υπολογισμών μετριέται συνήθως με τον όρο Flops (FLoating-point Operations Per Second, υπολογισμοί κινητής υποδιαστολής ανά δευτερόλεπτο). Η υπολογιστική ικανότητα των σημερινών υπερυπολογιστών έχει ξεπεράσει το 1 PetaFlop.


Ο υπερυπολογιστής CDC 6600; ο ταχύτερος υπολογιστής της περιόδου 1964-1969. 10 MFLOPS

Ο όρος υπερυπολογισμός χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από την εφημερίδα New York World το 1920 σε αναφορά της σε ειδικής κατασκευής ηλεκτρομηχανικές συσκευές αυτοματοποιημένης πινακοποίησης που κατασκεύαζε η IBM για τοπανεπιστήμιο Κολούμπια.

Οι πραγματικοί υπερυπολογιστές έκαναν την εμφάνιση τους την δεκαετία του 1960 με βασικό σχεδιαστή τον Σέυμουρ Κρέι (Seymour Cray) που εργαζόταν στην Control Data Corporation (CDC). Κατά τη δεκαετία του 1970 ο Κρέι δημιούργησε τη δική του εταιρεία, την Cray Research, η οποία επικράτησε στον χώρο των υπερυπολογιστών, με δικές του δημιουργίες, για πέντε χρόνια (19851990). Στην δεκαετία του 1980 μεγάλος αριθμός μικρότερων εταιρειών μπήκαν σε αυτό τον τομέα παράλληλα με την δημιουργία του μικροϋπολογιστή μια δεκαετία νωρίτερα. Πολλές από αυτές τις εταιρείες έκλεισαν στα μέσα τις δεκαετίας του 1990 εξαιτίας αυτού που αποκαλούμε σήμερα κραχ αγοράς υπερυπολογιστών. Επί του παρόντος οι υπερυπολογιστές κατασκευάζονται από μεγάλες παραδοσιακές εταιρείες υπολογιστών, όπως η ΙΒΜ και HP που εξαγόρασαν τις μικρότερες. Οι υπερυπολογιστές είναι συνήθως ειδικές και μοναδικές μεγάλες κατασκευές. Η Cray Research εξακολουθεί να κατασκευάζει υπερυπολογιστές. Στους καινούριους υπερυπολογιστές Cray, όπως και στον Roadrunner της IBM χρησιμοποιούνται, οι επεξεργαστές Opteron της εταιρείας AMD.


Ο υπερυπολογιστής Cray-2; ο ταχύτερος υπολογιστής της περιόδου 1985-1989.

Το Πολυτεχνείο της Βιρτζίνια χρησιμοποίησε το 2003 για πρώτη φορά υπολογιστές της Apple για να κατασκευάσει τον υπερυπολογιστή του. Δημιούργησε ένα δίκτυο με 1100 Power Mac G5 (διπλού επεξεργαστή), το οποίο έγινε γνωστό με το ψευδώνυμο Big Mac[1]. Αυτά τα μοντέλα της σειράς προσωπικών υπολογιστών Power Macintosh, με τον επεξεργαστήPowerPC G5 της IBM, ήταν μακράν ταχύτεροι και πιο αξιόπιστοι από τους επεξεργαστές της Intel ή της AMD για PCαρχιτεκτονικής x86. Το εγχείρημα κόστισε 5,2 εκατομμύρια δολάρια και έγινε ο τρίτος γρηγορότερος υπερυπολογιστής (17,6 TeraFlops) ανάμεσα σε πολύ ακριβότερους. Κύριο εμπόδιο στην επέκτασή του ήταν η μεγάλη θερμότητα που παραγόταν από το σύνολο των μονάδων γι' αυτό και αργότερα οι G5 αντικαταστάθηκαν με λιγότερο ενεργοβόρους εξυπηρετητές της Apple[2]. H επιτυχία του Bic Mac έστρεψε το ενδιαφέρον της Apple προς την αγορά των διακομιστών και πολλά εκπαιδευτικά ιδρύματα στην κατασκευή φθηνών και αποδοτικών υπερυπολογιστών.


 

Ο υπερυπολογιστής "Columbia" της NASA

Οι υπερυπολογιστές, αν και πολλές φορές ταχύτεροι από τους οικιακούς υπολογιστές, δεν εκτελούν ταυτόχρονα πολλά προγράμματα. Είναι κατασκευασμένοι για να εκτελούν συνήθως μία εργασία με τη μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα. Αυτή είναι και η βασική τους διαφορά απέναντι στους μεγάλους ή κεντρικούς υπολογιστές (mainframes)

 

 

ΠΗΓΗ: https://el.wikipedia.org/

 

 

Το παγκόσμιο Top 10 των SuperComputers

 

 

PC MAGAZINE

Η Κίνα διαθέτει τον ισχυρότερο supercomputer, οι ΗΠΑ την πλησιάζουν, ενώ η Σαουδική Αραβία μπαίνει για πρώτη φορά στο Top 10.

Για πρώτη φορά στην ιστορία ένας super computer που έχει τη βάση του στη Μέση Ανατολή εισέρχεται στο Top 10με τους ισχυρότερους στον κόσμο. Ο αραβικός supercomputer ονομάζεται Shaheen II και βρίσκεται στο Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας King Abdullah [Kaust] στη Σαουδική Αραβία.

Ο Cray XC40 είναι ο έβδομος πιο ισχυρός υπολογιστής στον κόσμο, σύμφωνα με τον οργανισμό Top 500 που παρακολουθεί τους υπολογιστές υψηλών επιδόσεων.

Ο τερατώδης Shaheen [Peregrine Falcon] II έχει ισχύ 5,536 petaflops. Το Kaust έχει ξοδέψει περί τα 80 εκατομμύρια δολάρια για την αγορά, εγκατάσταση και λειτουργία του Cray XC40, o οποίος είναι κατά 25 φορές ισχυρότερος από τον υπολογιστή που αντικατέστησε.

Ο Cray XC40 χρησιμοποιεί 200.000 επεξεργαστές, μοιρασμένους σε 6.000 κόμβους, διαθέτει 17,6 PB [petabytes] αποθηκευτικού χώρου και η κύρια μνήμη είναι 790 TB.

 

Shaheen II στο Kaust

Η καλωδίωση ενός υπολογιστή όπως ο Shaheen II στο Kaust είναι κάτι πολύπλοκο...

O κινεζικός Tianhe-2, ο no1 supercomputer στον κόσμο έχει υπολογιστική ισχύ 33,86 petaflops μοιρασμένους σε 16.000 κόμβους.

Αναλυτικά το Top 10 των supercomputers παγκοσμίως έχει ως εξής:

1. Tianhe-2: TH-IVB-FEP Cluster, National Super Computer Center στην Guangzhou, China; 3,12 εκατομμύρια πυρήνες [33,86 petaflop/s].

2. Titan: Ένα σύστημα Cray XK7 στο Τμήμα Ενέργειας στο Oak Ridge National Laboratory [17,59 petaflop/s].

3. Sequoia: Ένα σύστημα IBM BlueGene/Q τοποθετημένο Τμήμα Ενέργειας στο Lawrence Livermore National Lab στην California, με 1,57 εκατομμύρια πυρήνες.

4. K Computer: Σύστημα SPARC64 με 705k πυρήνες στο RIKEN Advanced Institute για την Επιστήμη των Υπολογιστών στην Ιαπωνία.

5. Mira: IBM BlueGene/Q, DOE/SC/Argonne National Laboratory, US, 786k custom πυρήνες της IBM.

6. Piz Daint: Cray XC30 με 116k πυρήνες Xeon και Nvidia, τοποθετημένο στο Ελβετικό Κέντρο Υπολογιστών στην Ελβετία.

7. Shaheen II: Ένας Cray XC40 στο King Abdullah?s University of Science and Technology στην Σαουδική Αραβία [5,536 petaflop/s].

8. Stampede: Ένα σύστημα Dell PowerEdge C8220 με 462k πυρήνες Xeon Phi στο Texas Advanced Computing Center/University of Texas στις ΗΠΑ.

9. Juqueen: BlueGene/Q, 459k custom IBM cores, στο Forschungszentrum Juelich, Γερμανία.

10. Vulcan: BlueGene/Q, 393k custom IBM cores, DOE/NNSA/LLNL στις ΗΠΑ.

ΠΗΓΗ: http://gr.pcmag.com/