stefanosbalis

Το Ίδρυμα «Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείου Τεχνολογίας - ΝΟΗΣΙΣ» και το Σωματείο Φίλοι του Ιδρύματος ΚΔΕΜΤ, πρώην Τεχνικό Μουσείο Θεσσαλονίκης», πενθούν για την απώλεια, την Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου, του Στέφανου Μπαλή.

Μέλος του Δ.Σ. του Τεχνικού Μουσείου (1982 -  2008) και Αντιπρόεδρος επί σειρά ετών και στη συνέχεια μέλος του Δ.Σ. του Ιδρύματος (2002 - 2007) συνέβαλε τα μέγιστα στην εξέλιξη των Φορέων και στην ανάδειξή του εκπαιδευτικού τους έργο.

mpal 03 1Ο Στέφανος  Μπαλής, υπήρξε μεγάλος δάσκαλος και σύντροφος σ΄ όλες τις καινοτόμες δραστηριότητες του Τεχνικού Μουσείου, συμμετείχε σ΄ όλη  τη διάρκεια της θητείας του στις εκπαιδευτικές δράσεις που αφορούσαν την υποκίνηση των παιδιών να γνωρίσουν την ομορφιά των θετικών Επιστημών και των μαθηματικών. Συμμετείχε επίσης στην προσπάθεια εξοικείωσης των παιδιών με τα θέματα της Τεχνολογίας και συνέβαλε στην σύνταξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Ήταν μεγάλη η συμβολή του στο σχεδιασμό, υλοποίηση και οργάνωση του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας, στο οποίο υπηρέτησε επί δύο θητείες.

Ο Στέφανος ήταν ιδεολόγος, δημιουργικός, δραστήριος, φίλος, αγαπητός σ΄ όλους και κυρίως ΑΝΘΡΩΠΟΣ.

Όλα τα μέλη του Σωματείου και οι εργαζόμενοι στο Ίδρυμα πάντοτε θα τον θυμόμαστε με αγάπη και εκτίμηση για το έργο του.

Ι. Παπαευσταθίου
Γεν. Γραμματέας Δ.Σ. Ιδρύματος

 

 

 

Έφυγε ο Στέφανος Μπαλής

Από parallaxi - Δεκέμβριος 12, 2017

Μια σπουδαία προσωπικότητα της πόλης, των Μαθηματικών και της Αριστεράς έφυγε χθες, 11 Δεκεμβρίου, από κοντά μας.

Ο Στέφανος Μπαλής γεννήθηκε το 1933 στη Θεσσαλονίκη όπου σπούδασε μαθηματικά (πτυχίο και διδακτορικό δίπλωμα) στο Α.Π.Θ. και στη συνέχεια εργάστηκε ως καθηγητής στην Ιδιωτική Εκπαίδευση και στο Α.Π.Θ.

Έγραψε 20 περίπου βιβλία Μαθηματικών για τη Μέση Εκπαίδευση καθώς και βιβλία Ανώτερων Μαθηματικών. Σπουδαία είναι και η κοινωνική του δράση, καθώς έχει διατελέσει Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Θεσσαλονίκης (1983-86), μέλος της καλλιτεχνικής επιτροπής του Κ.Θ.Β.Ε. και μέλος του Δ.Σ. του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου.

Ήταν μέλος του Δ.Σ. του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών και του Μουσείου Τεχνολογίας.

Ο Στέφανος Μπαλής συνέβαλε με τη σκέψη του στο να φωτίσει τη βαθύτερη έννοια των Μαθηματικών και να εξηγήσει σε χιλιάδες μαθητές ότι τα Μαθηματικά δεν είναι αντικείμενο περισυλλογής, αλλά δημιουργίας, και ότι έχουν λειτουργίες παράλληλες με αυτές της ποίησης.

Συνήθιζε να λέει ότι μαθηματικά όσο και η ποίηση είναι δύο πανάρχαιες πνευματικές και δημιουργικές δραστηριότητες του ανθρώπου, αυτόνομες και αυτοδύναμες.

Γνωστός για τους κοινωνικούς αγώνες και τις ανησυχίες του, τη συμμετοχή του στο Ρήγα Φεραίο και στα ζητήματα της πόλης που πάντα ήταν παρόν με τοποθετήσεις του.

Πατέρας του Δημήτρη Μπαλή, καθηγητή στο Φυσικό του ΑΠΘ και της Κάκης Μπαλή, δημοσιογράφου της εφημερίδας Αυγή αφήνει μεγάλο έργο και αγώνες πίσω του.

Η κηδεία του θα γίνει σήμερα, 12/12/2017, το μεσημέρι στις 2:15, στα Κοιμητήρια Αναστάσεως του Κυρίου.

Read more at: http://parallaximag.gr/thessaloniki/efyge-stefanos-mpalis

 

 

Έφυγε ο Στέφανος Μπαλής, ένας φανατικός Θεσσαλονικιός?

 

Από myportal.gr, Δεκέμβριος 12,2017

 

Τα μαθηματικά και οι αριθμοί ήταν πάντοτε η αδυναμία του αείμνηστου Στέφανου Μπαλή, που έφυγε χτες σε ηλικία 84 χρονών. Μια σπουδαία προσωπικότητα για τη Θεσσαλονίκη, τα μαθηματικά, την εκπαίδευση αλλά και γενικότερα τον πολιτισμό της πόλης.

Δεν είναι μόνο ότι σπούδασε μαθηματικά (πτυχίο και διδακτορικό δίπλωμα στο ΑΠΘ) και στη συνέχεια δίδαξε το μάθημα σε δεκάδες μαθητές και μαθήτριες στην ιδιωτική εκπαίδευση, τα φροντιστήρια ή στα ιδιαίτερα. Ηταν και ότι έγραψε περίπου 20 βιβλία για τα μαθηματικά στη Μέση Εκπαίδευση, καθώς και βιβλία ανώτερων μαθηματικών.

Σύνδεσε μάλιστα τα μαθηματικά και την ποίηση, καθώς όπως συχνά έλεγε είναι δύο πανάρχαιες πνευματικές και δημιουργικές δραστηριότητες του ανθρώπου, αυτόνομες και αυτοδύναμες.

Ενας ευαίσθητος και ποιητικός μαθηματικός, λοιπόν, γνωστός για την πλούσια δράση του στα κοινά και τη συμμετοχή του στην ανανεωτική αριστερά, αλλά και ένας φανατικός Θεσσαλονικιός, που είχε πάντοτε  ιδιαίτερη έγνοια για την πόλη.

Διετέλεσε  δημοτικός σύμβουλος του δήμου Θεσσαλονίκης την περίοδο 1983-86 και επί δημαρχίας Θεοχάρη Μαναβή, μέλος της καλλιτεχνικής επιτροπής του ΚΘΒΕ, του ΔΣ του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου, καθώς και του ΔΣ του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών και του Μουσείου Τεχνολογίας.

Μαθηματικά, ποίηση και Θεσσαλονίκη ήταν το τρίπτυχο που ακολούθησε για πολλά χρόνια. Παροιμιώδης έχει μείνει μια από τις πρώτες φορές που συμμετείχε σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης.

Τότε, όπως θυμήθηκαν πολλοί παλιοί φίλοι του που σήμερα το μεσημέρι τον συνόδευσαν στην τελευταία του κατοικία, ο Στέφανος Μπαλής έβγαλε πάνω στα έδρανα ένα μικρό κομμάτι χαρτί και άρχισε να παίζει το αγαπημένο του παιχνίδι με τους αριθμούς. Γράφοντας τις ημερομηνίες της ίδρυσης της πόλης και χρονολογίες από το άμεσο μέλλον.

Κάπως έτσι προέκυψε και η σκέψη για τον εορτασμό των 2.300 χρόνων από την ίδρυσή της πόλης το 1985. Με τον Μπαλή να πρωταγωνιστεί στο σχεδιασμό των σχετικών εκδηλώσεων.

Πηγή: http://myportal.gr/efige-o-stefanos-balis-enas-fanatikos-thessalonikios/

 

 

Θερμά συλλυπητήρια από τον ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης

 

Από: typosthes.gr,  13 Δεκ 2017

Θεσσαλονίκη: Πέθανε ο γνωστός συγγραφέας Στέφανος Μπαλής

Τα θερμά συλλυπητήρια για τον θάνατο του Στέφανου Μπαλή εκφράζει με ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης.

«Πέθανε χθες ο Στέφανος Μπαλής, μαθηματικός, συγγραφέας και εκπαιδευτικός ο οποίος, μεταξύ άλλων, προσπάθησε να αναδείξει τη στενή σχέση των Μαθηματικών με την Ποίηση» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει: «Ανήσυχο και αγωνιστικό πνεύμα συμμετείχε στους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες μέσα από τις γραμμές της Αριστεράς, από τα χρόνια που ήταν μέλος στον Ρήγα Φεραίο.

Ο εκλιπών είχε διατελέσει στο παρελθόν δημοτικός σύμβουλος στο δήμο Θεσσαλονίκης (1983-86), μέλος στην καλλιτεχνική επιτροπή του ΚΘΒΕ, μέλος στο Δ.Σ. του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου ενώ ήταν μέλος στο Δ.Σ. του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών και του Μουσείου Τεχνολογίας.

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης αποχαιρετά τον αγωνιστή διανοούμενο, Στέφανο Μπαλή και εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένειά του».

 

http://www.typosthes.gr/