Το άρθρο που ακολουθεί, δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του Σωματείου
με την ευκαιρία της ανάληψης, φέτος, από τον Στάθη Παπαευσταθίου,
των καθηκόντων του Senior Vice President of Research and Developement
στην εταιρία Υπερυπολογιστών Cray Inc. Ο Στάθης, πολύ
στενά συνδεδεμένος στο παρελθόν με την οικογένεια του Τεχνικού Μουσείου
Θεσσαλονίκης, χρημάτισε κατά τη περασμένη δεκαπενταετία,
Robotics General Manager (Microsoft),
Senior Vice President Engineering (Aerohide Networks)
και πρόσφατα Vice Ptesident of Product Developement (Cloud Technologies)
(http://investors.cray.com/phoenix.zhtml?c=98390&p=irol-newsArticle&ID=2236952)
Δρ Αντώνης Τρίμης Πρόεδρος Δ.Σ. Σωματείου
"Φίλοι του Ιδρύματος Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας,
πρώην Τεχνικό Μουσείο Θεσσαλονίκης"
ΕΤΑΙΡΙΑ ΥΠΕΡΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ CRAY Inc.
ΤΡΥΦΩΝ Ν. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
Ο κόσμος των υπερ-υπολογιστών υπήρχε πολύ πριν εμφανιστεί ο Deep Blue της ΙΒΜ και γίνει διάσημος με τις επιτυχίες του εναντίον σημαντικών σκακιστών-μέτρ. Η αρχή του σημαντικότατου αυτού τμήματος υπολογιστών, στην ύπαρξη των οποίων εξαρτήθηκαν πάρα πολλά έργα με σημαντικότατες συνέπειες για την ανθρωπότητα όπως το "Human Genome Project" για την αποκωδικοποίηση του ανθρώπινου γονιδιόματος, οφείλεται κυρίως σε έναν άνθρωπο που αφιερώθηκε σε αυτό ακριβώς. Τον Seymour Cray που από το 1972, οπότε και δημιούργησε την Cray Research, αφιέρωσε τη ζωή του στην εξέλιξη των υπερ-υπολογιστών.
Ο Cray-1 εγκαταστάθηκε το 1976 στο National Laboratory, στο Los Alamos στο Νέο Μεξικό, πωλήθηκε έναντι $8,8 εκατ. και είχε 8 MB RAM και πετύχαινε επεξεργαστικές ταχύτητες μέχρι τα 160 Megaflops.
Αυτός ο πρώτος υπερυπολογιστής είχε σχήμα "C", όχι γιατί ήταν το αρχικό του ονόματος του κατασκευαστή του, αλλά γιατί με αυτόν τον τρόπο τα κυκλώματα ήταν κοντύτερα μεταξύ τους, με αποτέλεσμα η μακρύτερη καλωδίωση να μη ξεπερνά τα 4 πόδια σε μήκος. Για να αντιμετωπίσει την εξωφρενική θερμοκρασία που ανέπτυσσαν τα συστήματα, ο Seymour Cray σχεδίασε ειδικό σύστημα ψύξης που χρησιμοποιούσε (από εκείνο τον καιρό) Freon.
Τον Cray-2 που είχε δεκαπλάσια απόδοση από τον πρώτο του αδελφό, ακολούθησαν πολλά μοντέλα, πολλά από τα οποία σχεδιάστηκαν από τα στελέχη της Cray Research, αφού το 1980 ο ίδιος ο Seymour Cray είχε αποχωρήσει από την εταιρία, λειτουργώντας σαν ανεξάρτητος σύμβουλος.
Το 1989, για την παραγωγή του Cray-3 δημιουργήθηκε θυγατρική εταιρία με όνομα Cray Computer Corporation, τα ηνία της οποίας ανέλαβε πάλι ο ίδιος ο Seymour Cray. Μέσα σε αυτή σχεδίασε και παρουσίασε τον πρώτο σύστημα με μαζικά παράλληλους επεξεργαστές (Massively Parallel Processors), τον Cray-MP, ενώ σχεδίαζε και την κατασκευή επεξεργαστών με πιο εξωτικά υλικά από την σιλικόνη, τα οποία όμως εγκατέλειψε λόγω προβλημάτων περιπλοκότητας παραγωγής.
Ο Seymour Cray ήταν εξαιρετικά ενεργός μέχρι τις 5 Οκτωβρίου 1996, οπότε και έπεσε θύμα τροχαίου ατυχήματος. Η Cray Computer Corporation εξαγοράστηκε από την Silicon Graphics Inc, άλλη μια εταιρία-σύμβολο της Silicon Valley (όλοι οι developers ονειρεύονταν κάποτε να έχουν στα χέρια τους έναν Indy!), που όμως ούτε και αυτή μπόρεσε να αξιοποιήσει την βαριά κληρονομιά των Cray.
Έτσι πώλησε τη συγκεκριμένη δραστηριότητα στην Tera Computer Company η οποία συνέχισε την εξέλιξη των μοντέλων και το 1998 έλαβε παραγγελία για εγκατάσταση του Cray-MTA στο Κέντρο Υπερυπολογιστών του San Diego. Όταν το 2000 ολοκληρώθηκε η απορρόφηση της Cray Research από την Tera Computer Company, η τελευταία - συναισθανόμενη την ιστορία που έχει το όνομα "Cray"- μετονομάστηκε σε Cray Inc. και άλλαξε το χαρακτηριστικό της στο ταμπλό των μετοχών σε "Cray", ένα όνομα που πραγματικά άλλαξε τα μεγέθη στον κόσμο των υπολογιστών, υλοποιώντας απόλυτα το πρόθεμα "υπερ-".
Ο Seymour Cray ήταν κάποτε ο λιγότερο φωτογραφημένος άνθρωπος της Silicon Valley και είχε πολλά χόμπυ (σκι, τένις, κλπ). Κατά την κατασκευή των υπολογιστών θεωρούσε την αισθητική τους αρτιότητα σχεδόν ίσου ενδιαφέροντος με την τεχνολογική τους ικανότητα. Πολλά από τα μοντέλα (που πάντα είχαν το σχήμα "C"), συνοδεύονταν και από έναν καναπέ!
H IEEE το 1997 δημιούργησε το βραβείο "Seymour Cray" που αποδίδεται σε στελέχη που έχουν σημαντική συνεισφορά στην εξέλιξη του τομέα των συστημάτων υψηλής απόδοσης.
ΤΡΥΦΩΝ Ν. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
ΠΗΓΗ: http://www.neo2.gr/
Η Cray συνέχισε την ηγετική της θέση στα θέματα της τεχνολογίας προωθώντας τα ενδιαφέροντα της στην αγορά του τομέα της εκπαίδευσης. Tο 2008 το Πανεπιστήμιο του Τένεσση (University of Tennessee) των ΗΠΑ αγόρασε το supercomputer Cray ?XT5-HETM system, το πρώτο Petaflops system στον ακαδημαϊκό κόσμο. Το 2009 το supercomputer Cray ?XT5TM system πωλήθηκε στο Εθνικό Επιστημονικό Εργαστήριο Oak Ridge, της πόλης Oak Ridge της πολιτείας Tennessee των ΗΠΑ και πήρε τη θέση του fastest supercomputer by Top 500.org.
Η δεκαετία του 2010: Δουλεύοντας πάνω στην απεριόριστη πηγή πληροφοριών
Εισερχόμενοι στην πέμπτη δεκαετία, η εταιρία Cray συνεχίζει να βασίζει τις προσπάθειές της στην υψηλή αποδοτικότητα των υπολογιστών (high performance computing) εστιάζοντας την προσοχή της στις συνεχείς ανάγκες της αγοράς για την ανάλυση και αποθήκευση πληροφοριών που πηγάζουν από χρήστες διάφορων ειδικοτήτων από επιστήμονες, και κυβερνητικών εργαστηρίων, μέχρι και αναλυτές χρηματιστηρίων και αθλητικές ομάδες. Φέρνει το supercomputing μαζί με την τεχνολογία της αποθήκευσης και ανάλυσης, βοηθώντας τους πελάτες σε νέες ανακαλύψεις, τη δημιουργία καλύτερων και πιο αποτελεσματικών προϊόντων, και την θετική τους συμβολή στα δρώμενα του πλανήτη Γη.
(Απόδοση στα Ελληνικά Α. Τρίμης)
ΙΕΠ