Σαν σήμερα ένα λαμπρό μυαλό ήρθε στη ζωή για να φωτίσει τις θετικές επιστήμες φέρνοντας περισσότερη γνώση και σοφία. Ο γερμανοεβραϊκής καταγωγής Άλμπερτ Άινσταϊν, βραβευμένος με το Νόμπελ Φυσικής το 1921 για τις υπηρεσίες του στην θεωρητική φυσική και θεμελιωτής της Θεωρίας της Σχετικότητας θεωρείται από πολλούς ο σημαντικότερος επιστήμονας του 20ού αιώνα και όλων των εποχών.
Λουκάς Καρνής , CNN Greece
Με περισσότερες από 300 επιστημονικές δημοσιεύσεις, καθώς και 150 συγγράμματα για το ευρύ κοινό ο επιδραστικός Αϊνστάιν έβγαζε συχνά τη γλώσσα του περιπαικτικά σε όλα όσα πιστεύουμε ως δεδομένα για να ανατρέψει με κάποιους, καθόλου τυχαίους υπολογισμούς.
Γεννημένος στο Ουλμ (Ulm) της Γερμανίας σαν σήμερα, στις 14 Μαρτίου 1879, ο Άινσταϊν σπούδασε στo ETH Ζυρίχης (Πολυτεχνική Ακαδημία της Ζυρίχης) στην Ελβετία όπου ολοκλήρωσε με επιτυχία τέσσερα χρόνια σπουδών στη Φυσική. Το 1902 προσλήφθηκε ως εξεταστής στο Ελβετικό Γραφείο Ευρεσιτεχνιών στη Βέρνη, το 1921 τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ "για τη συμβολή του στη θεωρητική φυσική και για την εξήγηση του φωτοηλεκτρικού φαινομένου" και το 1940 πολιτογραφήθηκε Αμερικανός.
Όταν το 1952 του προτάθηκε η προεδρία του νεοσύστατου τότε κράτους του Ισραήλ, ο Άινσταϊν αρνήθηκε.
Ο Άινσταϊν πέθανε στο Πρίνστον του Νιού Τζέρσεϊ στις 18 Απριλίου του 1955 αλλά η σοφία του υπάρχει, γραμμένη σε εξισώσεις και ειπωμένη με λόγια, αρκετά από τα οποία συγκέντρωσε σε μια έκδοση ο δημοσιογράφος - συγγραφέας Άλαν Πέρσι.
"Όταν ένας άνδρας καθίσει παρέα μ' ένα χαριτωμένο κορίτσι για μια ώρα, θα του φανεί ότι έχει περάσει ένα λεπτό. Όμως, ασ' τον να καθίσει πάνω σε μια καυτή λαμαρίνα για ένα λεπτό και θα του φανεί παραπάνω από μια ώρα. Αυτή είναι η σχετικότητα" είναι μία από τις 85 σκέψεις της μεγαλοφυΐας του Άλμπερτ Αϊνστάιν που συγκέντρωσε ο Άλαν Πέρσι μεταφέροντάς τις σε έμπρακτες καταστάσεις της καθημερινής ζωής.
"Η ενέργεια ισούται με τη μάζα επί την ταχύτητα του φωτός στο τετράγωνο" ήταν και η εξίσωση που οδήγησε στην ατομική βόμβα, κάνοντας τον επιστήμονα να μετανιώσει λέγοντας ότι "αν το ήξερα αυτό, θα γινόμουν ωρολογοποιός".
Για τον ίδιο λόγο αποφάσισε να παλέψει για τον πυρηνικό αφοπλισμό. Ακολουθεί μια σταχυολόγηση των επιγραμμάτων από την έκδοση του Άλαν Πέρσι.
- Το πρόβλημα του ανθρώπου δεν βρίσκεται στην ατομική βόμβα, αλλά στην καρδιά του.
- Αν δε συγκρουστούμε με τη λογική, δεν θα φτάσουμε ποτέ πουθενά.
- Η τύχη δεν υφίσταται, ο Θεός δεν παίζει ζάρια.
- Στις στιγμές κρίσης, μόνο η φαντασία είναι πιο σημαντική από τη γνώση.
- Δεν έχεις κατανοήσει στ' αλήθεια κάτι αν δεν μπορείς να το εξηγήσεις στη γιαγιά σου.
- Όποιος αναγορεύεται σε κριτή της αλήθειας και της γνώσης, αποθαρρύνεται από τα τρανταχτά γέλια των θεών.
- Δεν ευθύνεται ο νόμος της βαρύτητας που ο κόσμος πέφτει στα δίχτυα του έρωτα.
- Αργά ή γρήγορα η πείρα δολοφονεί τη θεωρία.
- Είναι τρέλα να κάνεις το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά ελπίζοντας ότι θα έχεις διαφορετικά αποτελέσματα.
- Ο Θεός επιλέγει πάντα τον απλούστερο δρόμο.
-Ο φόβος για τον θάνατο είναι ο πιο αδικαιολόγητος από τους φόβους, αφού δεν υπάρχει κίνδυνος να πάθεις κάποιο ατύχημα όταν είσαι πεθαμένος.
- Αν θέλεις να γίνεις μεγάλος επιστήμονας, αφιέρωνε ένα τέταρτο της ώρας κάθε ημέρα για να σκέφτεσαι το εντελώς αντίθετο από αυτό που σκέφτονται οι φίλοι σου.
Tο βιβλίο Άλμπερτ Αϊνστάιν: 85 μαθήματα ατομικής σοφίας για σχετικά δύσκολα προβλήματα του Άλαν Πέρσι σε μετάφραση Δημητρούκα Αγαθή κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη.
ΠΗΓΗ: www.cnn.gr - Τρίτη, 14 Μαρτίου 2017