Ο Robert Noyce Norton γεννήθηκε πριν από 84 χρόνια, στις 12 Δεκ 1927, στο Burlington, Αϊόβα. Ήταν οραματιστής και φυσικός ηγέτης και βοήθησε στη δημιουργία μιας νέας βιομηχανίας, όταν ανέπτυξε την τεχνολογία που θα γινόταν τελικά το μικροτσίπ. Σε αυτόν τον σημαντικό άνθρωπο η Google σήμερα (12/12/2011) αφιερώνει το λογότυπο της.
Φαντάζεστε να έπρεπε να λέτε Ρεματιά του Γερμανίου αντί Κοιλάδα του Πυριτίου; Ας ευχαριστήσουμε την μητέρα φύση και τον Robert Noyce που μας γλύτωσε από αυτή την ονομασία. Και ορίστε γιατί:
Στα τέλη του 1958 ένας νεαρός μηχανικός της Texas Instruments (ΤΙ) ονόματι Jack Kilby τοποθέτησε δύο κυκλώματα σε ένα μικρό κομμάτι γερμανίου, τα ένωσε με καλώδια και δημιούργησε το πρώτο ολοκληρωμένο κύκλωμα.
Μέσα σε μήνες οι Noyce και συντροφία στην εταιρία Fairchild Semiconductor, χρησιμοποίησαν μια επεξεργασία πολλαπλών επικαλύψεων επιπέδων για να συνδέσουν τα εξαρτήματα της δικής τους εκδοχής του ολοκληρωμένου
κυκλώματος. Συνειδητοποίησαν ότι η αγωγιμότητα του κυκλώματος ήταν καλύτερη και πιο ελεγχόμενη αν χρησιμοποιούσαν πυρίτιο αντί για γερμάνιο.
Μέχρι σήμερα οι Kilby και Noyce θεωρούνται από κοινού οι ανεξάρτητα εργαζόμενοι συνεφευρέτες του ολοκληρωμένου κυκλώματος. Μέσα σε τρία χρόνια η Fairchild και η ΤΙ κατασκεύαζαν φτηνά τσιπ σε ποσότητες, χρησιμοποιώντας την επεξεργασία του Noyce, μια βιομηχανική τεχνική που έχει υποστεί μικρές βελτιώσεις αλλά παραμένει βασικώς η ίδια μέχρι σήμερα.
Τα ολοκληρωμένα κυκλώματα χρησιμοποιήθηκαν πρώτη φορά σε προϊόν του εμπορίου -σε μια συσκευή για άτομα με προβλήματα ακοής- το 1963. Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 60 χρησιμοποιούνταν ευρέως σε ολόκληρη την
βιομηχανία ηλεκτρονικών.
Ο Noyce έγινε συνιδρυτής της Intel το 1968 και πήρε την θέση του Προέδρου και Γενικού Διευθυντή. Στα τέλη του 1988, κι ενώ η βιομηχανία τσιπ των ΗΠΑ έχανε επί χρόνια μερίδιο της αγοράς που πήγαινε σε αλλοδαπούς ανταγωνιστές, ο Noyce ονομάστηκε Γενικός Διευθυντής της Symantech. Μια κοινοπραξία κυβέρνησης - βιομηχανίας δημιουργήθηκε με στόχο την πραγματοποίηση προηγμένης έρευνας και σχεδίασης στον χώρο των τσιπ, ώστε να βοηθήσει την αμερικανική ανταγωνιστικότητα. Το πέτυχε.
Ο Noyce, γυιός ενός Υπουργού από την Iowa θεωρείτο από πολλούς τζέντελμαν και λόγιος. Πέθανε στην σχετικώς νεαρή ηλικία των 62 ετών, το 1990.
Και παράλληλα, μερικά χρόνια μετά την εφεύρεση του ολοκληρωμένου κυκλώματος στην Texas Instruments, o Kilby βοήθησε στο να χτυπήσουν οι πένθιμες καμπάνες για τον πατροπαράδοτο και τιμημένο λογαριθμικό κανόνα, όντας μέλος της ομάδας της TI που κατασκεύασε την πρώτη αριθμομηχανή τσέπης. Ο Kilby συνεχίζει να εργάζεται ως σύμβουλος.
http://users.hack.gr/neted/robert.html
Eπιστημονικά βραβεία με άρωμα... εμπορικό το 2000.
Eίναι ίσως τα πιο πρακτικά βραβεία Nόμπελ που δόθηκαν στην εκατονταετή ιστορία του θεσμού. Επιπλέον δε, είναι γεωγραφικά διασπαρμένα (HΠA -- φυσικά -- Iαπωνία, Σουηδία) και ολίγον επικοινωνιακά.
Τα Νόμπελ Φυσικής δικαίωσαν την άποψη πως ζούμε στην εποχή των τηλεπικοινωνιών. Oι τρεις βραβευθέντες, που θα μοιραστούν 914.000 δολάρια, έχουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να κάνουν με τα δίκτυα: ο 76χρονος Jack S. Kilby που παίρνει το μισό βραβείο είναι ο πατέρας του ολοκληρωμένου κυκλώματος, του βασικού πλέον εξαρτήματος όλων των υπολογιστών στον κόσμο. Δεν υπήρξε καθηγητής σε κάποιο πανεπιστήμιο (άλλη πρωτοτυπία αυτή στην απόφαση της Σουηδικής ακαδημίας), αλλά μηχανικός της εταιρίας Texas Instruments που εδρεύει στο Nτάλας των HΠA. Το ολοκληρωμένο κύκλωμα ήταν μια απλή όσο και ιδιοφυής ιδέα: να συμμαζέψουν όλα τα πολύπλοκα εξαρτήματα των υπολογιστών -- τρανζίστορ, αντιστάσεις, πυκνωτές κ.λ.π. -- σε μία και μοναδική πλακέτα. Στην σύλληψη έφτασαν όμως ταυτόχρονα δύο άνθρωποι: O Jack Kilby και ο Robert Noyce που αργότερα έγινε συνιδρυτής της Intel Corporation. Oι δύο ρίχτηκαν σε μακρύ δικαστικό αγώνα για την πατέντα του ολοκληρωμένου κυκλώματος και πολλοί πιστεύουν ότι αν ο Δρ. Robert Noyce δεν πέθαινε το 1990 θα είχε μοιραστεί το ... μισό βραβείο με τον Jack Kilby.
http://www.medium.gr (30.9.2000)
Ένα από τα πρώτα ολοκληρωμένα κυκλώματα του Robert Noyce.
Παρατηρείστε ότι οι αγώγιμοι οδηγοί που συνδέουν διαφορετικά στοιχεία είναι ενσωματωμένοι ως μέρος του τσιπ (Προσφορά της Fairchild Semiconductor Corporation) Computer Basics-Εισαγωγή στους υπολογιστές
Λευκές συνδέσεις από αλουμίνιο σε σχήμα αράχνης συνδέουν γαλάζια τρανζίστορ με σχήμα κώνου σε ένα μικροσκοπικό ολοκληρωμένο κύκλωμα σχεδιασμένο για την εκτέλεση λογικών πράξεων σ'ένα υπολογιστή. Τα τσιπ-όπως αυτό - που εικονίζεται μεγενθυμένο περίπου 60 φορές (η κόκκινη κουκίδα δείχνει το πραγματικό μέγεθος)-κατασκευάστηκαν για πρώτη φορά σε μαζική παραγωγή με την επαναστατική επίπεδη μέθοδο στις αρχές της δεκαετίας του '60.
Ίδρυση της Εταιρίας INTEL
Στις 18 Ιουλίου 1968 οι Gordon Moore και Robert Noyce ίδρυσαν την εταιρεία Intel, τότε με την ονομασία Moore-Noyce Electronics. Γρήγορα μπήκε στη νεοσύστατη εταιρεία και ο Andy Grove. Το αρχικό σχέδιο ήταν η εταιρεία να δραστηριοποιηθεί στην αγορά μνήμης και εκεί να κάνει όνομα.
Μετά τις πρώτες επιτυχίες η Intel άρχισε να επικεντρώνεται στους επεξεργαστές. Ο πρώτος επεξεργαστής της εταιρείας ήταν ο 4μπιτος 4004, ο οποίος μπήκε στο πρόγραμμα το 1971. Ένα χρόνο αργότερα εμφανίστηκε ο βελτιωμένος 8008, ήτοι ο πρώτος οκτάμπιτος επεξεργαστής της Intel με 3.500 τρανζίστορ.
Το 1974 έσκασε μύτη ο διάδοχος, με άλλα λόγια ο 8080 που έτρεχε στα 2MHz, o οποίος θεωρείται ο πρώτος αξιόλογος επεξεργαστής που κυκλοφόρησε στην αγορά.
Ορόσημο για την εταιρεία θεωρείται η 1η Ιουνίου 1979, όταν η Intel παρουσιάζει τον επεξεργαστή 8088. Επρόκειτο για έναν 16μπιτο επεξεργαστή, που σε σχέση με τον προκάτοχο του 8086 διάθετε 8μπιτο και όχι 16μπιτο δίαυλο επικοινωνίας, κάτι που μείωνε το κόστος αλλά και τις επιδόσεις. Με αυτόν τον τρόπο ο 8088 εγκαινίασε μια μεγάλη σειρά «λιτοδίαιτων» επεξεργαστών της Intel που αργότερα έγιναν γνωστοί με την ονομασία Celeron.
H απλοποίηση του σχεδιασμού του επεξεργαστή ήταν αρκετή για να ρίξει τόσο το κόστος ώστε να χρησιμοποιηθεί στο νέο υπολογιστή της εποχής, τον IBM PC, ο οποίος εμφανίστηκε το 1981 κυριαρχώντας γρήγορα στην αγορά υπολογιστών. Ο IΒΜ PC ήταν και η αιτία που η x86 μετατράπηκε στη δεσπόζουσα αρχιτεκτονική επεξεργαστών.
Μέσα από μια πορεία πολλών ετών η Intel κατάφερε σήμερα να μετατραπεί στη μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής επεξεργαστών του κόσμου.