ΟΜΙΛΙΑ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ
ΜΑΝΟΥ ΙΑΤΡΙΔΗ
Γιάννης Παπαευσταθίου - Γενικός Γραμματέας Δ.Σ. Ιδρύματος ΚΔΕΜΤ ΝΟΗΣΙΣ
Μέλος Δ.Σ. Φίλων του ΚΔΕΜΤ
Δεν είμαι τόσο βέβαιος ότι ο Μάνος Ιατρίδης θα δεχόταν εύκολα μια τιμητική προς αυτόν εκδήλωση, σαν τη σημερινή. Μια ζωή ήταν σεμνός και ποτέ δεν επιδίωξε προβολή ή καλά λόγια. Γι αυτό και για πολλές άλλες συμπεριφορές του θα μείνει αξέχαστος στις καρδιές μας και στις αναμνήσεις μας.
Κάποιοι άνθρωποι αφήνουν ανεξίτηλη τη σφραγίδα τους στη ζωή μας. Τους σκεφτόμαστε πάντοτε με συγκίνηση και ευγνωμοσύνη.
Ξεχωριστή θέση ανάμεσα τους έχει ο Μάνος Ιατρίδης. Προσωπικότητα με πνευματική καλλιέργεια και ευρύ μορφωτικό υπόβαθρο, ήταν προικισμένος με οξυδέρκεια και ευθυκρισία. Το ήθος και η συνέπεια στις αρχές του ενέπνεαν τον σεβασμό όλων μας προς το πρόσωπό του.
Ήταν δημιουργικός , καινοτόμος και λάτρευε την τελειότητα. Τα παιδιά του Μουσείου συνήθως λέγανε μεταξύ τους «Κάντο καλό γιατί θα το δει ο Ιατρίδης».
Δεν επιβαλλόταν ποτέ με αυταρχικότητα ή απειλές, αντίθετα πάντα με ευγένεια και σαφήνεια ζητούσε την υλοποίηση του έργου και πάντα είχε θετική απόκριση από όλους μας, η οποία υπαγορεύονταν από την εκτίμηση και την εμπιστοσύνη προς το πρόσωπο του.
Επηρέασε καθοριστικά νέους ανθρώπους και στελέχη Επιχειρήσεων σε θέματα Διοίκησης, Ανθρώπινων σχέσεων, Δημοσίων σχέσεων, συμπεριφορών και επιστημονικής σκέψης, Ήταν ένας πολύπλευρος χαρισματικός άνθρωπος. Ιδιαίτερα βοήθησε το προσωπικό του Τεχνικού Μουσείου να γίνουν ώριμοι επαγγελματίες για την διοίκηση του Μουσείου και του Ιδρύματος, το χειρισμό των μουσειακών θεμάτων, τις ξεναγήσεις και σε πλήθος άλλες δραστηριότητες.
Το κυριότερο που δίδαξε σε όλους μας, με το παράδειγμα του, ήταν το ήθος, η ευγένεια, η συνέπεια και η γαλαντομία.
Μαζί του συναντήθηκα το φθινόπωρο του 1969, όταν βρισκόταν σε εξέλιξη μία από τις δεκάδες καινοτόμες δράσεις του, για την ίδρυση του Κέντρου Εφαρμογών Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας (εν συντομία ΚΕΦΕΤ) στην Τεχνική Σχολή Ο ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ, στην οποία την εποχή εκείνη ήμουν Διευθυντής Σπουδών.
Το Κέντρο αυτό σχεδιάσθηκε από τον Μάνο Ιατρίδη για την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών Δημοτικής και Μέσης εκπαίδευσης στα σύγχρονα Οπτικοακουστικά μέσα διδασκαλίας και στις νέες μεθόδους διδασκαλίας, που ήδη εφαρμόζονταν στις χώρες του Εξωτερικού και κυρίως στην Αμερική.
Ο Μάνος που ήταν Σύμβουλος Δημοσίων σχέσεων της ESSO PAPPAS πέτυχε από την Εταιρία του χορηγία 1,5 εκατ. δραχμών, για την δημιουργία του Κέντρου. Η Σχολή ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ διέθεσε στο κτιριακό της συγκρότημα χώρο 300 τ.μ. και στελέχη για την επάνδρωση του φορέα.
Στο θέμα αυτό θα αναφερόταν στη συνέχεια λεπτομερώς και ο τότε Γενικός Διευθυντής των Διυλιστηρίων ESSO PAPPAS και μέλος του σωματείου μας κ. Άλκις Γεωργόπουλος, ο οποίος δυστυχώς δεν θα παραστεί για προσωπικούς λόγους.
Το Κέντρο άρχισε τη λειτουργία του στις αρχές του 1970. Ο Μάνος Ιατρίδης Διευθύνων Σύμβουλος, ο Χριστόφορος Κουλούσιας που μας άφησε εδώ και πολλά χρόνια και ο υποφαινόμενος, ήμασταν μια δυναμική ομάδα που προσέφερε τα μέγιστα στον εκπαιδευτικό κόσμο της εποχής εκείνης. Πολλές εκατοντάδες εκπαιδευτικών εξοικειώθηκαν με τα σύγχρονα μέσα διδασκαλίας και τις πειραματικές διατάξεις φυσικής και σε πολλά άλλα καινοτόμα συστήματα εκμάθησης και εμπέδωσης των γνώσεων.
Μεγάλη επιτυχία είχε η ενδιαφέρουσα Έκθεση εκπαιδευτικών μέσων και σύγχρονων μεθόδων διδασκαλίας, που οργάνωσε το ΚΕΦΕΤ στο χώρο της ΔΕΘ, με τη συνεργασία του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ και την ESSO PAPPAS.
Από τότε, και μέχρι πρόσφατα ήμασταν μαζί με τον Μάνο, ο οποίος αποτέλεσε και τον μέντορα μου στην περαιτέρω επαγγελματική μου εξέλιξη, Η ομάδα μεγάλωσε διαχρονικά και μαζί του συμπορευτήκαμε σε πλήθος δράσεων που εμπλούτισαν την πλούσια κοινή δραστηριότητα μας.
Ο Μάνος υπήρξε μια σημαντική προσωπικότητα κι ένας φωτισμένος άνθρωπος, με ποικίλες ενασχολήσεις και επιτεύγματα.
Ο ΕΟΙ που ήταν τα αρχικά του (Εμμανουήλ Ορέστη Ιατρίδης), έτσι τον λέγαμε μερικές φορές μεταξύ μας, συμπλήρωσε πενήντα χρόνια επαγγελματικής και κοινωνικής δραστηριότητας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Φοίτησε στο Φυσικό Τμήμα του ΑΠΘ για τρία χρόνια και στο Τμήμα Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ. Στη συνέχεια παρακολούθησε στο εξωτερικό εκπαιδευτικά προγράμματα μάνατζμεντ συνολικής διάρκειας τριών ετών.
Η επαγγελματική του απασχόληση σε ανώτερες διευθυντικές θέσεις, στους τομείς των Δημοσίων Σχέσεων, Ανθρωπίνων Σχέσεων και Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού, περιελάμβανε:
Την ΔΕΗ, κατά την περίοδο 1953-1960, ως Προϊστάμενος Γραφείου Δημοσίων Σχέσεων Βορείου Ελλάδος. Μεταξύ άλλων projects, υπήρξε υπεύθυνος για το σχεδιασμό και τη λειτουργία του πρώτου τηλεοπτικού σταθμού στην Ελλάδα, (ΔΕΘ 1960), που παρακολουθήσαμε προηγούμενα στο βίντεο που παρουσιάσθηκε.
Την PHILIPS, στην Ολλανδία, κατά την περίοδο 1961-1966, ως Υποδιευθυντής του Διεθνούς Εκπαιδευτικού Κέντρου Τηλεπικοινωνιών. Ύστερα από 18μηνη εκπαίδευση σε project management και sales engineering, σχεδίασε και προσωπικά επέβλεψε την εγκατάσταση και λειτουργία Σχολών Εκπαίδευσης Τεχνιτών Τηλεπικοινωνίας στη Σιέρα Λεόνε. Εκτός από την Ολλανδία, εκπαιδεύτηκε και εργάστηκε στην Αγγλία και το Βέλγιο.
Στη συνέχεια υπηρέτησε σην ESSO PAPPAS, κατά την περίοδο 1968-1976, ως Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων του Βιομηχανικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, καθώς ως Υπεύθυνος Ανθρωπίνων Σχέσεων (προσωπάρχης) και Σύμβουλος Εκπαίδευσης. Στην εταιρία αυτή υπηρέτησα κι εγώ σε διάφορες θέσεις και διαπίστωσα τη μεγάλη συμβολή του Μάνου σε όλους τους τομείς δραστηριοτήτων της Εταιρίας και τη θερμή σχέση του με όλο το προσωπικό.
Στη συνέχεια υπηρέτησε σην ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟ, κατά την περίοδο 1999-2002, ως Σύμβουλος Δημοσίων Σχέσεων του Διοικητικού Συμβουλίου.
Παράλληλα, την τελευταία 30ετία προσέφερε υπηρεσίες Συμβούλου σε περισσότερες από τριάντα επιχειρήσεις, οργανισμούς και πολιτιστικούς φορείς. Στόχος η αύξηση της αποτελεσματικότητας και ανταγωνιστικότητας των Φορέων με τον εκσυγχρονισμό της οργανωτικής δομής, την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και τη βελτίωση της εσωτερικής και εξωτερικής επικοινωνίας.
Από το 1975 ήταν τακτικός εισηγητής σε σεμινάρια του ΕΛΚΕΠΑ και της ΕΕΔΕ, στη Θεσσαλονίκη και σε πολλές άλλες πόλεις της χώρας, κυρίως σε θέματα επικοινωνίας, παρακίνησης, δημιουργικότητας και εκπαιδευτικής μεθοδολογίας. Σχεδίασε και πραγματοποίησε πολλά προγράμματα Εκπαίδευσης Εκπαιδευτών.
Ο Μάνος Ιατρίδης, ο Δάσκαλος, ο Οραματιστής, ο Εμψυχωτής, ο Ευπατρίδης, υπήρξε ο ιδρυτής και ο πρώτος και μακροβιότερος Διευθυντής του Τεχνικού Μουσείου Θεσσαλονίκης.
Την περίοδο 1976-1978 ο Μάνος Ιατρίδης ηγήθηκε Ομάδας πρωτοβουλίας 24 Θεσσαλονικέων, οι οποίοι οραματίσθηκαν την ίδρυση του Τεχνικού Μουσείου Θεσσαλονίκης (ΤΜΘ), με στόχο τη διατήρηση και προβολή της τεχνολογικής κληρονομιάς, καθώς και τη διάδοση του τεχνολογικού και επιστημονικού πολιτισμού, στην πόλη μας.
Είχε συνεχή παρουσία στο Μουσείο προωθώντας, ως Διευθυντής, τους σκοπούς και την ανάπτυξη του. Με τον πλούτο των ιδεών του, τις γνώσεις και τις εμπειρίες του από πλήθος Μουσείων που είχε επισκεφθεί στην Ευρώπη και την Αμερική, πέτυχε την ανάδειξη του ΤΜΘ σε ένα σημαντικό Οργανισμό και ένα Κέντρο αναφοράς του εκπαιδευτικού κόσμου της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής της Μακεδονίας.
Επί των ημερών του πραγματοποιήθηκε από το Τεχνικό Μουσείο σειρά από εκπαιδευτικά προγράμματα, συνέδρια και διαλέξεις, μεγάλος αριθμός περιοδικών εκθέσεων, τεχνικών ομίλων, εκθέσεων Μαθητικών κατασκευών Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και πολλών άλλων δραστηριοτήτων σχετικών με τη δημιουργικότητα και την καινοτομία, που συνέβαλαν στην προσέλκυση του ενδιαφέροντος της Πολιτείας και των Ιδιωτών για το έργο του ΤΜΘ.
Τα θέματα της δημιουργικότητας και της καινοτομίας ήταν τα θέματα που ο Μάνος Ιατρίδης ενδιαφέρονταν περισσότερο και οργάνωσε πλήθος εκπαιδευτικών προγραμμάτων και άλλων εκδηλώσεων, στα οποία συμμετείχαν στελέχη επιχειρήσεων και εκπαιδευτικών.
Επιστέγασμα των προσπαθειών αυτών ήταν η οργάνωση του πρώτου Πανελλαδικού Συνεδρίου Δημιουργικότητας και Καινοτομίας στη Θεσσαλονίκη, το έτος 19988.
Εντυπωσιακή ήταν και η δραστηριότητα της έκδοσης αριθμού βιβλίων για την Αρχαία Ελληνική Τεχνολογία και άλλων τεχνολογικών θεμάτων.
Η καλλιέργεια του κύρους, της αξιοπιστίας και του δυναμικού του ΤΜΘ, που προώθησαν ο πολύπλευρος Μάνος Ιατρίδης και ο αείμνηστος Πρόεδρος καθηγητής Νικόλαος Οικονόμου υπήρξε καθοριστικός παράγοντας για την ανάθεση από την Πολιτεία και την Ευρωπαϊκή Ένωση στο Σωματείο του έργου της δημιουργίας και της κατασκευής των εγκαταστάσεων του Ιδρύματος Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας.
Το ενδιαφέρον του συνεχίσθηκε και προσέφερε, ως μέλος του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος, τις γνώσεις και τις εμπειρίες του για την οργάνωση και λειτουργία του Φορέα.
Ότι κι αν αναφερθεί στη σημερινή τιμητική εκδήλωση μνήμης, θα είναι το ελάχιστο απ΄ αυτά που έχει κάνει τελικά στη ζωή του.
Σαν παράδειγμα αναφέρω τη δωρεά μιας μεγάλης έκτασης που έκανε προς το Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων- Υγροτόπων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή στο νησί Άγιος Αχίλλειος Πρεσπών , ή
ότι επιμελήθηκε την έκδοση μιας μεγάλης σειράς βιβλίων Management με τις Αγροτικές Συνεταιριστικές Εκδόσεις ή
ότι συνέγραψε διδακτικό βιβλίο Χημείας για την Τρίτη Γυμνασίου το οποίο διακρίθηκε και επιλέχθηκε μεταξύ των τριών επικρατέστερων από το Υπουργείο Παιδείας.
Όλα αυτά, μικρά ή μεγάλα γεγονότα περνούν στο περιθώριο της ιστορίας του, αλλά συνθέτουν ένα ολόκληρο, πολυδιάστατο κόσμο που εκπροσωπούσε ο φίλος μας.
Είχε πάντα άποψη σε κάθε θέμα του Μουσείου, αλλά ποτέ δεν την επέβαλε στους συνεργάτες του. Πάντα συζητούσε μαζί μας τα θέματα και κάθε σημαντική ενέργεια αποφασιζόταν ομόφωνα από την ομάδα.
Από όλους τους τίτλους που είχε, του ταίριαζε περισσότερο ο τίτλος του «Δασκάλου» και σχεδόν όλοι μας έχουμε γευθεί τη γοητεία και την αξία των λόγων του.
Παράλληλα υπήρξε ένας σημαντικός πολίτης της κοινωνίας της πόλης μας, με ακτινοβολία της προσωπικότητας του σε όλη την Ελλάδα. Ήταν γνωστός και φίλος με πλήθος διακεκριμένων προσώπων από τους χώρους της Πολιτείας, του πολιτισμού, της εκπαίδευσης και των κοινωνικών οργανώσεων.
Υπήρξε ιδρυτικό Μέλος σε περισσότερους από 10 σημαντικούς εκπαιδευτικούς και Πολιτιστικούς Φορείς, όπως ενδεικτικά αναφέρω το ΚΕΦΕΤ Κέντρο Εφαρμογών Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας, ( ως Διευθυντής), η ΕΕΔΕ Ελληνική Εταιρία Διοικήσεως Επιχειρήσεων (Πρόεδρος), η Εταιρία Δημοσίων Σχέσεων Βορείου Ελλάδος, το Κέντρο Δημιουργικότητας και Καινοτομίας (Διευθυντής), ο ΟΦΑ Όμιλος Φίλων Αστρονομίας Θεσσαλονίκης, το Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (Πρόεδρος Δ.Σ.).
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος ΚΔΕΜΤ αποφάσισε να τιμήσει τον εκλιπόντα με την ονομασία της αίθουσας Εστία Δημιουργικότητας σε Εστία Δημιουργικότητας Μάνος Ιατρίδης. Πιστεύουμε ότι αυτή η τιμή θα άρεζε πάρα πολύ στον Ιδρυτή του Τεχνικού Μουσείου, γιατί τα θέματα δημιουργικότητας και καινοτομίας ήταν το πάθος του.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου Φίλοι του Ιδρύματος, αποφάσισε επίσης να υποβάλλει αίτημα στο Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης για την ονοματοδοσία ενός δρόμου της πόλης με το όνομα του Μάνου Ιατρίδη
Όλοι οι συνεργάτες και οι φίλοι του θα τον θυμόμαστε με σεβασμό και αγάπη, κάθε φορά που θα αναζητούμε το καλύτερο, το αποδοτικότερο, το ευφυέστερο.