Η ΔΕΗ / ΔΕΘ  ο πρώτος τηλεοπτικός σταθμός στην Ελλάδα ο οποίος εξέπεμπε πειραματικό πρόγραμμα.

Ιστορικό

Η ιδέα της λειτουργίας του τηλεοπτικού σταθμού τηλεόρασης ήταν του Μάνου Ιατρίδη, τότε που ήταν στο Τμήμα Γενικής Διαφώτισης της ΔΕΗ. Ο Μάνος Ιατρίδης είχε μεταξύ των άλλων καθηκόντων του, και την ευθύνη για την οργάνωση του περιπτέρου της ΔΕΗ, που λειτουργούσε κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ, κάθε Σεπτέμβριο. Πρότεινε στην ΔΕΗ την οργάνωση στο περίπτερο ενός μικρού Υδροηλεκτρικού Σταθμού και παράλληλα τη δημιουργία ενός τηλεοπτικού σταθμού, που θα πραγματοποιούσε εκπομπή στην περιοχή της Θεσσαλονίκης καθ' όλη τη διάρκεια λειτουργίας της Έκθεσης.

Ξεκίνησε έτσι την λειτουργία του στο Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου του 1960 και κράτησε μέχρι την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου του 1960. Ήταν πολύ σημαντική στιγμή τότε, αφού η ΔΕΗ είχε κλείσει τα 10 χρόνια λειτουργίας της.

Εξοπλισμός

Ένα σημαντικό τμήμα του εξοπλισμού προσέφερε δωρεάν η Philips, ενώ το υπόλοιπο υλικό είχε αναζητηθεί από εγχώριους φορείς και κατασκευάστηκε από τους συνεργάτες με οδηγό και αρωγό την ελληνική ευφυΐα και εφευρετικότητα.

Η εγκατάσταση του πομπού και του τεχνικού εξοπλισμού του σταθμού τηλεόρασης είχε πραγματοποιηθεί κάτω από την επίβλεψη του Μάνου Ιατρίδη, από τεχνικούς της Philips από τεχνικό προσωπικό της ΔΕΗ και Έλληνες ειδικούς των εργαστηρίων Electronica.

Εκπομπή

Η εκπομπή του Σταθμού τηλεόρασης πραγματοποιούνταν κάθε βράδυ, από τις 07:30 μέχρι τις 10:00. Την εκπομπή παρακολουθούσαν χιλιάδες πολίτες από τους 100 δέκτες της Philips, που είχαν τοποθετηθεί σε σημεία της Θεσσαλονίκης.

Το πρόγραμμα του σταθμού περιελάμβανε επικαιρότητα και άλλες εκδηλώσεις. Πλαισιώθηκε από πολλούς δημοσιογράφους και καλλιτέχνες. Κάποιοι απο αυτούς είναι ο Βασίλης Καζαντζής, ο Άλκης Στέας, ο Γιώργος Οικονομίδης, η Ραλλού Μάνου, η Μαίρη Λω, ο Νίκυ Γιάκοβλεφ, καθώς και την Ορχήστρα Λαβράνου

 


 

 

 


 

Ο πρώτος Πειραματικός Σταθμός Τηλεόρασης στην Ελλάδα - ΔΕΘ 1960

Δευτέρα, 30 Αύγουστος 2010 11:28 Ioannis Papaefstathiou

 

Στις 3 Σεπτεμβρίου 2010 συμπληρώθηκαν 50 χρόνια από την εγκατάσταση και λειτουργία από την ΔΕΗ του πειραματικού Σταθμού τηλεόρασης στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, τον Σεπτέμβριο του 1960.

Το γεγονός της λειτουργίας του Σταθμού θεωρήθηκε μεγάλο επίτευγμα για την εποχή εκείνη, διότι αποτέλεσε την «Πρώτη Δοκιμή» για την ίδρυση τηλεοπτικού σταθμού στην Ελλάδα. Το πρωτοπόρο αυτό έργο εντυπωσίασε τότε το κοινό και τον τύπο και προσείλκυσε στο στούντιο πλήθος προσωπικοτήτων της εποχής.

Η αρχική ιδέα της εγκατάστασης και λειτουργίας του πειραματικού σταθμού τηλεόρασης ήταν του Μάνου Ιατρίδη, Προϊστάμενου, τότε, του Τμήματος Γενικής Διαφώτισης της ΔΕΗ.  Ο Μάνος Ιατρίδης είχε μεταξύ των άλλων καθηκόντων του και την ευθύνη για την οργάνωση του περιπτέρου της ΔΕΗ, που λειτουργούσε κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ, κάθε Σεπτέμβριο. Η λειτουργία του περιπτέρου για το έτος 1960 ήταν ιδιαίτερα σημαντική, γιατί τη χρονιά αυτή η ΔΕΗ έκλεινε δέκα χρόνια λειτουργίας και ανάπτυξης.

Ο Μάνος Ιατρίδης πρότεινε στη διοίκηση της ΔΕΗ την οργάνωση στο περίπτερο ενός μικρού Υδροηλεκτρικού Σταθμού και παράλληλα τη δημιουργία ενός τηλεοπτικού σταθμού, ο οποίος θα πραγματοποιούσε εκπομπή στην περιοχή Θεσσαλονίκης καθόλη τη διάρκεια λειτουργίας της Έκθεσης.

Οι προτάσεις αυτές εγκρίθηκαν από τη Διοίκηση και άρχισε η προσπάθεια της εγκατάστασης του Σταθμού τηλεόρασης, που προχώρησε επιτυχώς, παρά τις δυσκολίες λόγω της σύνθετης και άγνωσης τότε στην Ελλάδα τεχνολογίας, του κόστους και του απαιτούμενου χρόνου. Το στούντιο και ο τεχνικός εξοπλισμός της τηλεόρασης αποφασίσθηκε να εγκατασταθούν στο χώρο της κυκλικής αίθουσας του περιπτέρου της ΔΕΗ στη ΔΕΘ και προς αυτήν την κατεύθυνση άρχισαν από νωρίς οι προκαταρκτικές εργασίες διαμόρφωσης των χώρων .

Ένα σημαντικό τμήμα του εξοπλισμού προσέφερε δωρεάν η ολλανδική εταιρία Philips, ενώ το υπόλοιπο υλικό αναζητήθηκε από εγχώριους φορείς και κυρίως κατασκευάστηκε από τους συνεργάτες με οδηγό και αρωγό την ελληνική ευφυία και εφευρετικότητα. Η εγκατάσταση του πομπού και του τεχνικού εξπλισμού του σταθμού τηλεόρασης πραγματοποιήθηκε, κάτω από την επίβλεψη του Μάνου Ιατρίδη, από τεχνικούς της Philips συνεπικορούμενους από επιλεγμένο τεχνικό προσωπικό της ΔΕΗ και Έλληνες ειδικούς των εργαστηρίων ELECTRONICA.

Ο σταθμός λειτούργησε επιτυχώς επί τρεις εβδομάδες. Το Πρόγραμμα περιελάμβανε επικαιρότητα και διάφορες άλλες εκδηλώσεις. Πλαισιώθηκε από πολλούς δημοσιογράφους και καλλιτέχνες, όπως τον Βασίλη Καζαντζή, τον Άλκη Στέα, τον Γιώργο Οικονομίδη,  την Ραλλού Μάνου, τη Μαίρη Λω, τον Νίκυ Γιάκοβλεφ, την ορχήστρα Λαβράνου κ. ά

Επίσης από το στούντιο πέρασε ένας μεγάλος αριθμός διασημοτήτων, όπως ο Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο Βασιλεύς Παύλος, Βουλευτές, Βιομηχάνους, Καλλιτέχνες και άλλους επίσημους

Η εκπομπή του Σταθμού τηλεόρασης πραγματοποιούνταν ανελλιπώς κάθε βράδυ, κατά τη διάρκεια λειτουργίας της Έκθεσης από 07:30 έως 10:00. Την εκπομπή παρακολουθούσαν χιλιάδες πολίτες από τους 100 δέκτες της Philips, που είχαν τοποθετηθεί σε καίρια σημεία της περιοχής Θεσσαλονίκης.

Ο Μάνος Ιατρίδης έχει εκδώσει το έτος 1980 ένα ενδιαφέρον φυλλάδιο με τίτλο «Η Πρώτη Δοκιμή», το περιεχόμενο του οποίου, κατά το μεγαλύτερο μέρος του, δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του Σωματείου «Φίλοι του Τεχνικού Μουσείου Θεσσαλονίκης» (www.tmth.gr), η οποία φιλοξενεί και το παρόν άρθρο.

 



 

 

Η πρώτη τηλεοπτική εικόνα: 4 Σεπτεμβρίου 1960

Στις 4 Σεπτεμβρίου 1960 πραγματοποιείται η πρώτη εκπομπή τηλεοπτικού σήματος στην Ελλάδα από τον πειραματικό τηλεοπτικό σταθμό που λειτούργησε ηΔΕΗ στον χώρο της 25ης Διεθνούς ?Εκθεσης Θεσσαλονίκης. Εμπνευστής του εγχειρήματος αυτού ήταν ο Μάνος Ιατρίδης, προϊστάμενος Δημοσίων Σχέσεων της ΔΕΗ, ενώ για τη λειτουργία του πρώτου στην Ελλάδα τηλεοπτικού σταθμού τεχνικό εξοπλισμό προσέφεραν η εταιρεία  Philips, το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο και το Μαιευτήριο «Αλεξάνδρα».

Ο πομπός τηλεόρασης είχε ισχύ 500W video και 250w audio, καλύπτοντας μια μεγάλη περιοχή γύρω από τη Θεσσαλονίκη. Για την παρακολούθηση του προγράμματος είχαν τοποθετηθεί εκατό περίπου τηλεοπτικές συσκευές στο χώρο της ΔΕΘ καθώς και σε άλλα κεντρικά σημεία της πόλης.  Ο τηλεοπτικός σταθμός σταμάτησε τη λειτουργία του μετά τη λήξη της 25ης ΔΕΘ.

Πλήθος κόσμου συγκεντρωμένο μπροστά στη οθόνη της τηλεόρασης περιμένοντας την πρώτη εικόνα.

 

Ο δημοσιογράφος Βασίλης Καζαντζής παρουσιάζει στο τηλεοπτικό κοινό την Αλίκη Βουγιουκλάκη κατά την έναρξη του τηλεοπτικού προγράμματος του πειραματικού σταθμού της ΔΕΗ, 4 Σεπτεμβρίου 1960.

Ο Μάνος Ιατρίδης, προϊστάμενος Δημοσίων Σχέσεων της ΔΕΗ και εμπνευστής του εγχειρήματος του πειραματικού τηλεοπτικού σταθμού ένα λεπτό πριν την έναρξη της πρώτης εκπομπής στις 4 Σεπτεμβρίου 1960.

Για τις προσπάθειες εγκατάστασης και λειτουργίας του πρώτου ελληνικού σταθμού τηλεόρασης στο περίπτερο της ΔΕΗ  τον Σεπτέμβριο του 1960 (4-26/9/1960), καθώς και για τα προγράμματα που παρουσιάστηκαν, δείτε τα παρακάτω αποσπάσματα video:

Ο Μάνος Ιατρίδης μιλά για την εγκατάσταση και τη λειτουργία του πρώτου ελληνικού σταθμού τηλεόρασης από τη ΔΕΗ.
Απόσπασμα από την εκπομπή «Ιστορίες Ραδιοφώνου», 1995. Στιγμές από τις πρώτες 23 ημέρες της ελληνικής τηλεόρασης, 4-26/9/1960.

Απόσπασμα από την εκπομπή «Η ζωή μας σε ριπλέι-Η τηλεόραση έρχεται» με τη Ρένα Θεολογίδου.