36η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ

Την Κυριακή 18 Μαρτίου 2012 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η ετήσια Γενική Συνέλευση των Μελών του Σωματείου "Φίλοι του Τεχνικού Μουσείου Θεσσαλονίκης", Στη Γενική Συνέλευση προήδρευσε ο καθηγητής κ. Πέτρος Καριώτογλου.. Κατά την εκδήλωση παρουσιάσθηκαν τα πεπραγμένα του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου, στη διάρκεια της διετούς θητείας του (συνημμένος Απολογισμός πεπραγμένων)  και συζητήθηκαν θέματα μεγιστοποίησης των δραστηριοτήτων του Σωματείου, ανάπτυξης και προοπτικών του.

Στη συνέχεια, επακολούθησαν Αρχαιρεσίες κατά τις οποίες αναδείχθηκε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο συγκροτήθηκε σε Σώμα, κατά την 1η συνεδρίαση του που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012,  ως ακολούθως:

 

Διοικητικό Συμβούλιο περιόδου 2012 - 2014

Πρόεδρος: Θεόδωρος Καρτσιώτης

Αντιπρόεδρος: Αμαλία Γεωργανοπούλου

Γενικός Γραμματέας: Γιάννης Παπαευσταθίου (2012), Μιχάλης Γκαβέζος (2013-2014)

Ταμίας: Κώστας Ακριτίδης

Μέλος-Έφορος Διοικητικής Μέριμνας: Μιχάλης Γκαβέζος (2012),  Γιάννης Παπαευσταθίου (2013-2014)

Μέλος - ¨Έφορος εκδηλώσεων: Βασίλης  Εγγονόπουλος- Παπαδόπουλος

Μέλος - Έφορος Σχέσεων του Σωματείου: Δημήτρης Ψύλλος

Αναπληρωματικό Μέλος:   Πολυχρόνης Καραγκιοζίδης

Εξελεγκτική Επιτροπή

Δημήτρης Δαβανέλος

Γιώργος Καπλανίδης

Μαργαρίτα Μέλφου

 

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥ Δ.Σ.
ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΜΑΡΤΙΟΥ 2010 - ΜΑΡΤΙΟΥ 2012

Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο Καταστατικό του Σωματείου, κατά τη φετινή Γενική Συνέλευση των Μελών, που λήγει η θητεία του Διοικητικού Συμβουλίου, πραγματοποιείται Απολογισμός Δραστηριοτήτων όλης της διετίας.

Καθ? όλη τη διάρκεια της θητείας του, το Δ.Σ. προσανατολίσθηκε, άμεσα ή έμμεσα σε δράσεις και ενέργειες που είχαν, κατά κύριο λόγο, στόχο την αρωγή στο έργο του Ιδρύματος. Αυτό το γεγονός, σε συνδυασμό με τη συμμετοχή έξι μελών του Σωματείου στο Δ.Σ. του Ιδρύματος, συνέβαλε στη σύσφιξη των σχέσεων και στη δημιουργική συνεργασία μεταξύ των δύο Φορέων.

Το Σωματείο, στο μέτρο των δυνατοτήτων του, συνέδραμε το Ίδρυμα για την εξεύρεση χορηγών και εθελοντών για το Ίδρυμα, στη συμβολική οικονομική ενίσχυση του, στην εκτύπωση εντύπων, στην παραγωγή Banners και στην προβολή του έργου του.

Επίσης όλες οι μεγάλες διοργανώσεις του Σωματείου, πραγματοποιήθηκαν με συνδιοργανωτή το Ίδρυμα. Με τον τρόπο αυτό, το Ίδρυμα προβλήθηκε σε μεγάλο αριθμό μαθητών και εκπαιδευτικών στους 7 Νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας.  

Το Σωματείο διαθέτει όλα τα Αρχεία εγγράφων, οπτικού υλικού, τις εκδόσεις και όλο το ιδιαίτερο υλικό, το οποίο αποτελεί το σημείο αναφοράς για την ιστορία του Ιδρύματος. Το υλικό αυτό συνεχώς συντηρείται και οργανώνεται για τη διευκόλυνση της χρήσης του.

Στη συνέχεια παρατίθενται οι σημαντικότερες εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δραστηριότητες του Σωματείου μας.

Οργάνωση Μαθητικών Συνεδρίων Πληροφορικής

Η σημαντικότερη δραστηριότητα του Σωματείου, για την οποία το Δ.Σ. αισθάνεται ιδιαίτερη ικανοποίηση γιατί συνέβαλε στην επιτυχία και καθιέρωση του, υπήρξε  η ετήσια οργάνωση του Μαθητικού Συνεδρίου Πληροφορικής.

Πρόκειται για ένα καινοτόμο Συνέδριο, στο οποίο συμμετέχουν μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από πολλά σχολεία των επτά Νομών της Κεντρική Μακεδονίας. Μεμονωμένοι μαθητές ή μαθητικές ομάδες αναλαμβάνουν να μελετήσουν και να παρουσιάσουν ένα θέμα της επιλογής τους από το χώρο των επιστημών ή της τεχνολογίας καθώς και από την καθημερινή τους ζωή, με εργαλείο τον υπολογιστή και γενικά την ψηφιακή τεχνολογία.

Μέχρι σήμερα έχουν οργανωθεί τρία Συνέδρια (τα έτη 2009, 2010 και 2011) και την περίοδο αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη το 4ο

Το Συνέδριο συνδιοργανώνεται από την Περιφερειακή Διεύθυνση Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, τους Σχολικούς Συμβούλους Πληροφορικής Ν. Θεσσαλονίκης, το Ίδρυμα "Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας" και το Σωματείο "Φίλοι του Τεχνικού  Μουσείου Θεσσαλονίκης?.

Στις διαδικασίες του περσινού Μαθητικού Συνεδρίου Πληροφορικής συμμετείχαν συνολικά πάνω από 4.500 μαθητές και μαθήτριες όλων των Σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και των δύο τελευταίων τάξεων (Ε΄& Στ΄) των Σχολείων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης με παρουσιάσεις ατομικών η ομαδικών εργασιών, καθώς και με παρουσίαση posters και άλλου  τύπου εκπαιδευτικού υλικού. Η διοργάνωση προβλέπει την οργάνωση προσυνεδρίων στην έδρα κάθε Νομού από τα οποία επιλέγονται οι μαθητές που θα συμμετάσχουν (περίπου 1.000 άτομα) στην κεντρική εκδήλωση, στο ΝΟΗΣΙΣ. Για το φετινό Συνέδριο έχουν οργανωθεί ήδη τα προσυνέδρια στη Βέροια, Κιλκίς, Κατερίνη και Σέρρες και το Κεντρικό Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στις 8 & 9 Μαΐου 2012.

Οι εργασίες των Προσυνεδρίων και του Κεντρικού Συνεδρίου μεταδίδονται συγχρονικά (webcasting) από το Πανελλήνιο σχολικό δίκτυο σε όλη την Ελλάδα. Μετά τη λήξη του Συνεδρίου θα κυκλοφορήσει DVD με όλες τις εργασίες των μαθητών, το οποίο θα αποτελέσει παράδειγμα «καλών εφαρμογών» για χιλιάδες μαθητές. Ιδιαίτερα φέτος όπου εισήχθη οργανωμένα το project στην εκπαίδευση. Τα dvd όλων των μαθητικών συνεδρίων και το διαδραστικό site του συνεδρίου (http://www.math-syn-pli.gr/) αποτελούν σημαντικές εκπαιδευτικές πηγές για μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Το Συνέδριο αυτό, το μεγαλύτερο που διεξάγεται στην Ελλάδα, αποτελεί μια νέα καινοτομική δραστηριότητα που ξεκίνησε το 2009, με πρωτοβουλία των Σχολικών Συμβούλων Πληροφορικής και ιδιαίτερα του κ. Θεόδωρο Καρτσιώτη και αφορά στην οργάνωση μαθητικών συνεδρίων ως θεσμού, ο οποίος  προάγει τη διασύνδεση της τυπικής και της άτυπης εκπαίδευσης, καθώς και τη μύηση των νέων στις επιστημονικές διαδικασίες.

Το Σωματείο συμβάλει ουσιαστικά στην οργάνωση και υλοποίηση του Συνεδρίου και αναλαμβάνει την εξεύρεση των χορηγών και την οικονομική διαχείριση, την παραγωγή των εντύπων και του φακέλου που μοιράζεται στους συμμετέχοντες, το συντονισμό της παραγωγής του DVD και την υλοποίηση του Συνεδρίου στο ΝΟΗΣΙΣ.

Η συνολική απασχόληση των ομάδων οργάνωσης και υλοποίησης του Συνεδρίου διαρκεί περίπου ένα εξάμηνο

Εκδήλωση με τίτλο "Η γέννηση της τηλεόρασης στην Ελλάδα".  

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 50 χρόνων  από την εγκατάσταση και τη λειτουργία από την ΔΕΗ πειραματικού σταθμού τηλεόρασης στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, τον Σεπτέμβριο του 1960, με πρωταγωνιστή τον Μάνο Ιατρίδη, το Σωματείο με τη συνεργασία του ΚΔΕΜΤ συνδιοργάνωσαν την Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010, εκδήλωση με τίτλο "Η γέννηση της τηλεόρασης στην Ελλάδα".  

Κατά την εκδήλωση παρουσιάσθηκε σχετικό ντοκιμαντέρ, παραγωγής των δύο φορέων, το οποίο προλογίζει ο συγγραφέας Νίκος Δήμου και παρουσιάζονται οι πρωταγωνιστές και τα δρώμενα του πρωτοπόρου εγχειρήματος, όπως έχουν καταγραφεί σε συνεντεύξεις της εκπομπής της ΕΡΤ 3 "Η Θεσσαλονίκη άλλοτε και τώρα" το 1992, καθώς και υλικό από το αρχείο της ΔΕΗ.

«Ημερίδα Μουσειακής Αγωγής»

Η Ημερίδα διοργανώθηκε την Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011, στις κτηριακές εγκαταστάσεις του ΝΟΗΣΙΣ, με τη συνεργασία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών και Μουσείου Τεχνολογίας - ΝΟΗΣΙΣ και του Σωματείου «Φίλοι του Τεχνικού Μουσείου Θεσσαλονίκης» και με θέμα:

«Η παιδαγωγική αξιοποίηση και ο εκπαιδευτικός ρόλος των εκθεμάτων των Μουσείων στην Α/θμια και Β/θμια Εκπαίδευση».

Στην εκδήλωση αυτή συμμετείχαν εκπρόσωποι από Μουσεία της Θεσσαλονίκης, στελέχη εκπαίδευσης, μεγάλος αριθμός εκπαιδευτικών Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης, σπουδαστές Μουσειολογίας, Παιδαγωγικών Τμημάτων κ.ά.

Βασικός σκοπός της εκδήλωσης ήταν η ευαισθητοποίηση της εκπαιδευτικής κοινότητας, η ενημέρωση των διευθυντών των σχολικών μονάδων και μέσω αυτών των εκπαιδευτικών της ΠΕ και ΔΕ για την παιδαγωγική σημασία των επισκέψεων των σχολικών μονάδων στα Μουσεία και την εκπαιδευτική αξιοποίηση των προγραμμάτων τους. Παρουσιάσθηκαν και συζητήθηκαν τρόποι και προτάσεις βελτίωσης της συνέργειας ανάμεσα στο εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό έργο του Μουσείου και στο  έργο του Σχολείου, στο πλαίσιο  της τυπικής εκπαίδευσης. Παρουσιάστηκαν   συγκεκριμένες προτάσεις με ιδιαίτερη έμφαση  στην οργάνωση των επισκέψεων, τις προϋποθέσεις επιτυχίας των, τη δυνατότητα σύγκλισης των στόχων εκπαιδευτικών και μουσείων, το ρόλο των εκπαιδευτικών αλλά και παραδείγματα μάθησης από συγκεκριμένα εκθέματα.

Η πρωτοβουλία συνεχίζεται με τη δημιουργία δικτύου μουσείων για την εκπαιδευτική αξιοποίηση των εκθεμάτων και τη σύνδεσή τους με το αναλυτικό πρόγραμμα διδασκαλίας.  Μια πρωτοβουλία που θα συντελέσει στην αύξηση της επισκεψιμότητας των μουσείων και στην εκπαιδευτική αξιοποίηση των εξωσχολικών μαθητικών δραστηριοτήτων.

Εκδρομές των μελών και των φίλων του Σωματείου

Την Κυριακή  25 Απριλίου  2010 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η περιήγηση των μελών και των φίλων του Σωματείου σε χώρους Ελληνικής τεχνολογικής κληρονομιάς και τοπίων φυσικού κάλους των περιοχών Έδεσσας και Νάουσας.

Την Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η προγραμματισμένη ημερήσια εκδρομή των μελών και των φίλων του Τεχνικού Μουσείου στα Αμπελάκια και το Βόλο. Στην εκδρομή έλαβαν μέρος 35 άτομα τα οποία περιηγήθηκαν τα αξιοθέατα και χαρήκανε την κεφάτη παρέα που δημιουργήθηκε. Οι υπεύθυνοι της εκδρομής Αντώνης Τρίμης, Γιώργος Χατζηαργυρός και Χριστίνα Παλακίδου φρόντισαν για την άνετη μετακίνηση, την παροχή πληροφοριών για τα αξιοθέατα της διαδρομής και των προορισμών, καθώς και για την άρτια οργάνωση.της εκδήλωσης.  

Επίσης έγινε προσπάθεια για την οργάνωση μιας εκπαιδευτικής εκδρομής στην Ελβετία, στον «Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πυρηνικών Ερευνών»(CERN).  Τελικά δήλωσαν συμμετοχή μόνο 15 άτομα, αριθμός μικρός για να γίνει αποδεκτός από τις διαδικασίες του CERN, που απαιτούν αριθμό συμμετεχόντων πάνω από 40 άτομα. Σήμερα, επανερχόμαστε στο θέμα και καλούμε όσους επιθυμούν να συμμετάσχουν σ΄ αυτήν την ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα επίσκεψη να μας το δηλώσουν γραπτά, μέσα στο επόμενο 15μερο. Σημειώνουμε ότι απαιτείται χρονικό διάστημα 6 μηνών για την έγκριση των επισκέψεων.

Αξιοποίηση του Εκθετηρίου στη ΒΙ.ΠΕ.Θ. στη Σίνδο,

Έχουν προχωρήσει οι επαφές με τον Δήμο Δέλτα (πρώην Εχεδώρου) για την προοπτική αξιοποίησης του Εκθετηρίου του Σωματείου στη ΒΙ.ΠΕ.Θ. με τη ίδρυση και εγκατάσταση σ'  αυτό του "Μουσείου Βιομηχανικής Κληρονομιάς". Όπως είναι γνωστό στη ΒΙ.ΠΕ.Θ. υφίστανται οι κτιριακές εγκαταστάσεις, διαμορφωμένες μάλιστα σε Εκθετήρια και ένας σημαντικός αριθμός εντυπωσιακών εκθεμάτων σχετικών με τη Βιομηχανική Κληρονομιά, ειδικά κατάλληλα για την οργάνωση ενός τέτοιας φύσεως Μουσείου. Ο πρώην Δήμαρχος Νικόλαος Γιούτικας, ο οποίος πέθανε πρόσφατα, είχε  συναινέσει να αρχίσουν οι ενέργειες για την προοπτική ίδρυσης του Μουσείου και της εξεύρεσης των απαιτούμενων πόρων. Ο Δήμαρχος μαζί με τον Πρόεδρο μας επισκέφτηκαν τα Γραφεία του ΕΣΠΑ και συζήτησαν τη προοπτική χρηματοδότησης του Δήμου για τη εκτέλεση του πιο πάνω έργου. Οι υπηρεσίες του ΕΣΠΑ μας ενημέρωσαν ότι προς το παρόν γίνεται προσπάθεια χρηματοδότησης των παλιών αιτήσεων και ότι θα δεχτούν νέες προτάσεις χρηματοδότησης μελλοντικά. Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν με το νέο Δήμαρχο κ. Γεώργιο Γλώσση, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντα του πριν από ένα μήνα, με το Δήμο Θεσσαλονίκης και με άλλους φορείς. Παράλληλα επιδιώκεται να ενταχθεί, τουλάχιστον η μελέτη υλοποίησης του έργου, σε κάποιο από τα προγράμματα χρηματοδότησης έργων που υποβάλει το ΚΔΕΜΤ σε διάφορους Οργανισμούς.

Εκθετήριο Τεχνικού Μουσείου Θεσσαλονίκης στο ΝΟΗΣΙΣ

Το Δ.Σ. αποφάσισε την κατασκευή ενός Εκθετηρίου, στο οποίο να παρουσιάζεται η ιστορία και οι δραστηριότητες του Σωματείου από την Ίδρυση του μέχρι σήμερα. Το Εκθετήριο θα εγκατασταθεί στο χώρο δίπλα στο Συνεδριακό Κέντρο και θα περιλαμβάνει διαφώτιστες φωτογραφίες, με τις λεζάντες τους, ένα μικρό Εκθετήριο και μια οθόνη προβολής video. Το έργο έχει εγκριθεί και από τη Διοίκηση του Ιδρύματος. Επίσης θα παρουσιάζεται η συμβολή του Σωματείου στην Ίδρυση του Ιδρύματος ΚΔΕΜΤ και στην κατασκευή των κτιριακών του εγκαταστάσεων.

Για την υλοποίηση του έργου, έχει ζητηθεί η οικονομική αρωγή των μελών, μερικοί από τους οποίους κατέθεσαν ήδη τη συνδρομή τους. Το Εκθετήριο βρίσκεται στην τελευταία φάση του σχεδιασμού του. Ήδη έχει ολοκληρωθεί το σχέδιο κατασκευής του, γίνονται οι πιλοτικές κατασκευές των στοιχείων του (Φωτογραφίες, φωτισμοί, κείμενα) και αναμένεται να πραγματοποιηθεί η ανάθεση κατασκευής του.

Ιστοσελίδα του Σωματείου

Εδώ και δυόμιση χρόνια λειτουργεί με επιτυχία η Ιστοσελίδα του Σωματείου, στη διεύθυνση www.tmth.gr, στην οποία περιλαμβάνονται η ιστορία και οι δραστηριότητες του, οι δραστηριότητες του Ιδρύματος ΚΔΕΜΤ, οι εξελίξεις στην τεχνολογία και η επικαιρότητα σε επιστημονικά θέματα. Ήδη η επισκεψιμότητα της έχει φθάσει τις 4.000 ανά μήνα, το περιεχόμενο της κρίνεται με ιδιαίτερα θετικά σχόλια και ο στόχος της είναι να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τη διαδικτυακή ενημέρωση σε θέματα επιστήμης και Τεχνολογίας.

Διοικητικά θέματα

Συνεχίζονται οι εργασίες για τη διάσωση, ταξινόμηση και αξιοποίηση του γραπτού και οπτικοακουστικού υλικού του Σωματείου. Έχει προχωρήσει ήδη, η οργάνωση/μηχανοργάνωση και ψηφιοποίηση του υλικού και συνεχώς οι εργασίες αυτές εξελίσσονται. Η ανάγκη για την υποστήριξη των εργασιών Γραφείου από έναν εθελοντή ή έναν έκτακτο υπάλληλο, μερικής απασχόλησης εξακολουθεί να υπάρχει.

Επίλογος

Η λειτουργία του Σωματείου, δεν είναι μόνο οι δραστηριότητες που αναφέρθηκαν πιο πάνω. Επιπρόσθετα υφίσταται μια καθημερινότητα που εξυπηρετεί ποικίλες ανάγκες, σε θέματα πληροφόρησης, επικοινωνίας, τυπικές υποχρεώσεις και γενικά τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις προηγούμενες δραστηριότητες και τα έργα που υλοποιήθηκαν.

Τα μέλη του Δ.Σ. διέθεσαν χρόνο και δυνάμεις για την εύρυθμη λειτουργία του Σωματείου και την οργάνωση των  διάφορων εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων που εξελίχθηκαν κατά τη διάρκεια των δύο ετών της θητείας του. Το Σωματείο μας  ευρίσκεται  ενώπιον σημαντικών  προκλήσεων,  οι οποίες  αφορούν στην ανάδειξη των νέων ρόλων και δραστηριοτήτων,  στη συμμετοχή του στη Διοίκηση του Ιδρύματος,  στην αξιοποίηση της περιουσίας του, καθώς και στην αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων που ανακύπτουν.

Υποστηρίζουμε ότι πρέπει να ενεργοποιηθεί περισσότερο το Σωματείο για μια  μεγαλύτερη παρουσία του στα πολιτιστικά και επιστημονικά θέματα της Πόλης και της ευρύτερης περιοχής και στο έργο του Ιδρύματος. Τούτο απαιτεί, πέρα από τις  προσπάθειες  που οφείλει να καταβάλει το Δ.Σ., την ενεργοποίηση περισσότερων μελών και ιδιαίτερα των νέων, τη συστηματική αξιοποίηση ανθρώπων, ιδεών καταστάσεων και συγκυριών και την εξακτίνωση του σωματείου και των δραστηριοτήτων του σε όλη τη Βόρειο Ελλάδα.

Προς αυτή την κατεύθυνση το Δ.Σ. θα καταθέσει τις προτάσεις του στη Γ.Σ. οι οποίες θα στηρίζονται στο πλαίσιο Βιωσιμότητα - Εκπαίδευση ? Παρουσία - Ανάπτυξη , για να υπάρχει σχέδιο δράσης και στόχων ώστε το νέο Δ.Σ. κατά τη διάρκεια της προσεχούς διετούς θητείας του, να εργασθεί για την περαιτέρω εξέλιξη του ιστορικού μας Σωματείου.