Συντάκτης: Κατερίνα Χουρπουλιάδου

 


Η εκπαιδευτική ρομποτική, ο κυβερνοεκφοβισμός (cyberbullying), οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες αλλά και η δυνατότητα να μάθεις ιστορία μέσα από κόμιξ συζητήθηκαν την Τετάρτη στο Μουσικό Σχολείο Θεσσαλονίκης, κατά τη διάρκεια του 5ου Προσυνεδρίου Πληροφορικής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης.

Χίλιοι μαθητές δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων της Ανατολικής Θεσσαλονίκης, μαζί με τους καθηγητές τους, παρουσίασαν περισσότερες από εκατό εργασίες που αφορούσαν την πληροφορική, την τεχνολογία, τα νέα μέσα αλλά και την εκπαίδευση, ενώ παράλληλα πρόσφεραν καινοτόμες ιδέες για τη μετατροπή της διαδικασίας της μάθησης σε διασκέδαση. Μετά από επιλογή, κάποιες από αυτές θα παρουσιαστούν στο 5ο Συνέδριο Πληροφορικής Κεντρικής Μακεδονίας.

Κάποιες από τις εργασίες που παρουσιάστηκαν μπορούν να σταθούν επάξια σε πανελλαδικό αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο, σύμφωνα με τον Ζαχαρία Μανουσαρίδη, Σχολικό Σύμβουλο Πληροφορικής Ανατολικής Θεσσαλονίκης. Η συμμετοχή ήταν αισθητά μεγαλύτερη από τα προηγούμενα χρόνια, ενώ το επίπεδο ήταν αρκετά υψηλό, σύμφωνα με τον ίδιο. Τις ωφέλιμες διαστάσεις για τα παιδιά τόνισε ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης Μιχάλης Καλογραίας, καθώς, όπως δήλωσε, οι μαθητές μαθαίνουν να λειτουργούν συλλογικά και βιωματικά, ενώ, παράλληλα, τους προσφέρεται ένας χώρος δημιουργίας, έκφρασης και χαράς.

 

 

 

Με την εκπαιδευτική ρομποτική αποφάσισαν να ασχοληθούν έξι μαθητές της Β΄ λυκείου του τομέα Πληροφορικής από το 1ο ΕΠΑΛ Καλαμαριάς. Η ομάδα κατάφερε να προγραμματίσει ένα ρομπότ «Lego Mindstorms NXT» να κινείται με σταθερή ταχύτητα, αλλά να μειώνει την ταχύτητά του και να ανάβει τα φώτα όταν εισέρχεται σε τούνελ. «Ενθουσιαστήκαμε με την ιδέα», δήλωσε ο μαθητής Αλέξανδρος Σπυρόπουλος και τόνισε πως αν και υπήρξαν πολλές δυσκολίες, ξεπεράστηκαν μέσα από συνεργασία.

Μία ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη μελέτη της επίδρασης της ελληνικής γλώσσας στην αγγλική, μία μελέτη για τα τρανζίστορ, τις λογικές πύλες και το δυαδικό σύστημα αλλά και μία μελέτη για την «τάξη που αλλάζει» (flipped classroom), όπου ο μαθητής γίνεται το επίκεντρο και μέσα από video-μαθήματα προετοιμάζεται για την επόμενη μέρα, παρουσίασαν οι μαθητές του 2ου ιδιωτικού γυμνασίου και λυκείου των εκπαιδευτηρίων Μαντουλίδη. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα χρησιμοποιηθεί και σε επόμενες εργασίες, καθώς στόχος είναι υπάρξει ποσοτικό αποτέλεσμα για τις ελληνικές λέξεις που επηρέασαν την αγγλική γλώσσα.

 

 

Ένα εκπαιδευτικό παιχνίδι για την καταπολέμηση κακόβουλων επιθέσεων σε έναν υπολογιστή, το Virus Busters? Quiz, και μία έρευνα για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των παιδιών στο διαδίκτυο παρουσίασαν οι μαθητές του 1ου Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με την καθηγήτριά τους, οι μαθητές ενθουσιάστηκαν με τη δυνατότητα συμμετοχής τους και νιώθουν ότι δικαιώνονται με την παρουσίαση της προσπάθειάς τους.

ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ - Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 20 Μαρτίου 2013