ΤΗΣ ΧΑΪΔΩΣ ΣΚΑΝΔΥΛΑ
Με ποιον τρόπο ψήφιζαν οι αρχαίοι Αθηναίοι τους δικαστές τους; Τι σήμαινε ακριβώς μια βόλτα στην περίφημη Αγορά; Με ποιον τρόπο οι δημοκρατικοί θεσμοί της Αθήνας των κλασικών χρόνων επηρέαζαν την καθημερινότητα τότε αλλά και τι έχει διασωθεί από αυτούς στη δική μας καθημερινότητα; Την ευκαιρία να «ζήσουν» ένα κομμάτι από αυτό που αναγνωρίζουμε ως δημοκρατία της αρχαίας Αθήνας προσφέρει η διαδραστική έκθεση πολυμέσων «Συνάντηση στην Αρχαία Αγορά» του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, που φιλοξενείται αυτές τις μέρες στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών «Νόησις».
Πρόκειται για μία σημαντική παραγωγή του ΙΜΕ, η οποία παρουσιάστηκε στον «Ελληνικό Κόσμο» το 2007 και τώρα μεταφέρεται στη Θεσσαλονίκη, χωρίς εκπτώσεις. Είναι η δεύτερη φορά που έκθεση του ιδρύματος φιλοξενείται στους χώρους του «Νόησις» και ο Γιάννης Πασχαλίδης, υπεύθυνος εκθέσεων του ΙΜΕ, εκδήλωσε στον «ΑτΚ» την επιθυμία του να συνεχιστεί και στο μέλλον αυτή η συνεργασία. Παράλληλα, αυτές τις μέρες φιλοξενείται στη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Βέροιας άλλη μία σπουδαία έκθεση του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, η οποία αφορά το θέατρο.
Θεσμοί
Τη γέννηση των θεσμών στην αγορά της αρχαίας Αθήνας επιχειρεί να παρουσιάσει η έκθεση, η οποία αξιοποιεί την τεχνολογία έτσι ώστε να εμπλέξει ενεργά το θεατή, να του κινήσει το ενδιαφέρον αλλά και να τον ψυχαγωγήσει. «Ο πρώτος σταθμός είναι ο σταθμός του Κλεισθένη, όπου μιλάμε για το πώς οι Αθηναίοι συγκροτήθηκαν ως πολιτεία με τη μεγάλη μεταρρύθμιση του Κλεισθένη, η οποία οργάνωσε τους δήμους της Αθήνας σε μια πολιτεία με αντιπροσωπευτικότητα, έτσι όπως φαίνεται στο διαδραστικό έκθεμα της ενότητας. Στα δύο βίντεο της ενότητας γίνεται αφήγηση των μύθων, τους οποίους είχαν ανάγκη οι Αθηναίοι για να υποστηρίξουν αυτό που πάντοτε διατυμπάνιζαν, ότι είναι γηγενείς», εξηγεί στον «ΑτΚ» ο κ. Πασχαλίδης, ο οποίος αναλαμβάνει να μας «ξεναγήσει» στην έκθεση.
Η δεύτερη ενότητα αφορά τη Δικαιοσύνη, ένα πολύ σημαντικό θεσμό της αθηναϊκής δημοκρατίας, μιας και οι δικαστές εκλεγόνταν από τον ίδιο το λαό (Αθηναίοι άνδρες πολίτες). Μία μηχανική διαδραστική κατασκευή, η οποία δείχνει πως γινόταν αυτή η εκλογή, υπάρχει στην έκθεση και μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους επισκέπτες. «Μάλιστα, υπάρχουν υποθέσεις οι οποίες απαιτούν ψήφο, καθώς και ένα βίντεο από τις ''Σφήκες'' του Αριστοφάνη, που δείχνει τη δικομανία των αρχαίων Αθηναίων. Ακόμη, μπορεί να δει κανείς και τα μικρά αγγεία, στα οποία φυλασσόταν το κώνειο για τις θανατικές ποινές», προσθέτει ο υπεύθυνος της έκθεσης.
Αντίστοιχα, στην ενότητα των ρητόρων και της φιλοσοφίας παρουσιάζονται, ανάμεσα σε άλλα, τέσσερις υποθέσεις εργασίας, όπου μπορεί ο καθένας να γράψει την άποψή του και να την κρεμάσει στα κλαδιά της ελιάς, η οποία δεσπόζει, με όλο το συμβολικό της βάρος, στο χώρο.
Στο κύριο διαδραστικό έκθεμα αποκαλύπτεται ο τρόπος και η διαδικασία εκλογής των βουλευτών. Εκεί υπάρχει ένα ερωτηματολόγιο στο οποίο απαντώντας ο επισκέπτης μπορεί να δει αν θα μπορούσε να εκλεγεί βουλευτής και εξηγείται διεξοδικά πώς λειτουργούσε ο εξοστρακισμός.
Ενδιαφέρον, επίσης, παρουσιάζει το σημείο της έκθεσης όπου συγκεντρώνονται πολύπλευρες απόψεις διαφόρων προσωπικοτήτων για τους θεσμούς αυτούς. Πρόκειται για το σημείο απ' όπου ξεκινά ο γόνιμος προβληματισμός πάνω σε θέματα που αφορούν το μετασχηματισμό, την εξέλιξη ή απλώς την επιβίωση όλων αυτών των θεσμών στις μέρες μας. «Η λογική με την οποία κάνουμε τις εκθέσεις μας είναι λογική σκεπτόμενου και προβληματιζόμενου κοινού. Δε φιλοδοξούμε να δώσουμε στον επισκέπτη μια μασημένη τροφή και πάνω απ' όλα δε φιλοδοξούμε ο επισκέπτης να βγει με τις ίδιες απαντήσεις που βγαίνουμε εμείς. Επίσης, ο άλλος γνώμονας του σχεδιασμού των εκθέσεών μας είναι η κλιμάκωση που έχουν. Με άλλα λόγια, τόσο το δωδεκάχρονο παιδί, όσο και ο ενήλικος που ασχολείται με τη φιλοσοφία θα ανακαλύψει πράγματα ενδιαφέροντα στα εκθέματα. Σαφώς το 12χρονο παιδί θα βρει κάποιες δυσκολίες, ενώ ο ενήλικας θα βρει κάποιες απλουστεύσεις, αλλά πάντοτε επιδιώκουμε οι εκθέσεις να είναι βατές από ευρύ φάσμα κοινού. Οσο για τα παιδιά, το ιδανικό είναι να συνοδεύονται από έναν εκπαιδευτικό ή γονιό, ο οποίος θα τα καθοδηγήσει σωστότερα στην επαφή του με όλες αυτές τις πληροφορίες», υπογραμμίζει ο Γιάννης Πασχαλίδης, δίνοντας και τη φιλοσοφία των παραγωγών του ΙΜΕ.
Η έκθεση λειτουργεί έως τις 10 Ιανουαρίου 2012, Τρίτη - Παρασκευή: 10.00 - 14.30, Σάββατο: 13.30 - 20.30 και Κυριακή: 11.30 - 18.30. Πληροφορίες στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας «Νόησις» (6ο χλμ. Θεσ/νίκης - Θέρμης, τηλ. 2310/ 483.000).
ΠΗΓΗ: ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 27/11/2011