Ο 62χρονος μαθηματικός έλυσε το μυστικό του τελευταίου θεωρήματος του Γάλλου μαθηματικού
Στον 62χρονο Βρετανό μαθηματικό Άντριου Γουάιλς θα δοθεί φέτος το γνωστό ως Νόμπελ των Μαθηματικών, Βραβείο Άμπελ. Ο 62χρονος μαθηματικός, καθηγητής του Μαθηματικού Ινστιτούτου του βρετανικού πανεπιστημίου της Οξφόρδης, κατάφερε μετά από 4 αιώνες να λύσει το μυστήριο του τελευταίου θεωρήματος του Πιερ ντε Φερμά. Το θεώρημα του Γάλλου μαθηματικού του17ου αιώνα παρέμενε αναπόδεικτο από τότε που ο Φερμά το διατύπωσε. Ο ίδιος ο Φερμά είχε γράψει το 1637, στο περιθώριο ενός βιβλίου, ότι γνωρίζει την απόδειξη, αλλά ποτέ δεν την παρουσίασε. Έβαλε έτσι σε μεγάλους πονοκεφάλους γενιές μαθηματικών σε όλο τον κόσμο, ώσπου ο Γουάιλς το απέδειξε, επίτευγμα που θεωρείται από τα πιο σημαντικά στα σύγχρονα μαθηματικά.
Ο Γουάιλς, όταν τότε δίδασκε στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον των ΗΠΑ, «δούλεψε» κρυφά και τελείως μόνος του την απόδειξή του επί επτά χρόνια (μόνο η γυναίκα του ήξερε τι έκανε!) και την παρουσίασε ξαφνικά το 1993. Έπειτα από μερικές αναγκαίες διορθώσεις, παρουσίασε μια βελτιωμένη εκδοχή της το 1994 και τελικά τη δημοσίευσε επίσημα το 1995 στο περιοδικό μαθηματικών «Annals of Mathematics».
Για πολλούς, ο μάλλον ντροπαλός Γουάιλς θεωρείται ο πιο διάσημος μαθηματικός σήμερα και μερικοί νεότεροι τον αντιμετωπίζουν λίγο σαν...ροκ σταρ.
Το βραβείο απονέμεται από τη Νορβηγική Ακαδημία Επιστημών και Γραμμάτων και συνοδεύεται από το ποσό των έξι εκατομμυρίων νορβηγικών κορωνών (περίπου 630.000 ευρώ).
ΠΗΓΗ: http://www.news.gr/Δημοσίευση: 16/03/2016
ΘΕΩΡΗΜΑ ΤΟΥ FERMAT
Στη θεωρία αριθμών, το τελευταίο θεώρημα του Φερμά (ορισμένες φορές ονομάζεται Υπόθεση του Φερμά, κυρίως σε παλαιότερα κείμενα) διατυπώνεται ως εξής: τρεις θετικοί ακέραιοι αριθμοί a, b, και c δεν μπορούν να ικανοποιήσουν την εξίσωση an + bn = cn για κάθε ακέραιο αριθμό n μεγαλύτερο από το δύο. Επομένως, χωρίς τη χρήση μαθηματικών συμβόλων μπορεί να εκφραστεί: Είναι αδύνατον να χωρίσεις οποιαδήποτε δύναμη μεγαλύτερη της δεύτερης σε δύο ίδιες δυνάμεις Το θεώρημα αυτό διατυπώθηκε πρώτη φορά το 1637 από τονΦερμά, με τη μορφή χειρόγραφης σημείωσης σε ένα βιβλίο (συγκεκριμένα στα Αριθμητικά του Διόφαντου), όπου ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι έχει την απόδειξη του θεωρήματος αλλά είναι τόσο μεγάλη που δεν χωρούσε στη σημείωση. Καμία επιτυχής απόδειξη δεν δημοσιεύθηκε μέχρι το 1995, παρά τις προσπάθειες των αμέτρητων μαθηματικών κατά τα 358 χρόνια που μεσολάβησαν. Το άλυτο αυτό πρόβλημα συνδέεται άμεσα με την πρόοδο της αλγεβρικής θεωρίας αριθμών το 19ο αιώνα. Είναι ένα από τα πιο γνωστά θεωρήματα στην ιστορία των μαθηματικών και πριν την απόδειξη του 1995 από τους μαθηματικούς Άντριου Γουάιλς και Ρίτσαρντ Τέιλορ βρισκόταν στο Βιβλίο Γκίνες ως το "πιο δύσκολο μαθηματικό πρόβλημα".
ΠΗΓΗ: el.wikipedia.org