Έκθεση «Νίκολα Τέσλα - Ο άνθρωπος που εφηύρε το μέλλον

Συνδιοργάνωση ΝΟΗΣΙΣ και Μουσείο «Νίκολα Τέσλα» του Βελιγραδίου

Παραβρέθηκαν:

Μιχάλης Σιγάλας, Πρόεδρος Δ.Σ. ΝΟΗΣΙΣ

Branimir Jovanovic, Διευθυντής Μουσείου «Νίκολα Τέσλα»

Θεόδωρος Λαόπουλος, Αναπληρωτής Πρύτανη Έρευνας και Συντονισμού ΑΠΘ

Σίνισα Πάβιτς, Γενικός Πρόξενος της Δημοκρατίας της Σερβίας στη Θεσσαλονίκη

Χαιρετισμό έστειλε η ΓΓΕΤ, Δρ. Πατρίτσια Κυπριανίδου

Η εκδήλωση περιελάβανε:

- Προβολή ολιγόλεπτης ταινίας στο Κοσμοθέατρο για τη ζωή και το έργο του Νίκολα Τέσλα

- Επίδειξη της λειτουργίας του μεγάλου πηνίου Τέσλα, ύψους 4,5 μέτρων στο lobby

- Περιήγηση στην έκθεση

Χορηγός έκθεσης: COSMOTE (3.000?)

Χορηγοί επικοινωνίας: ΕΡΤ3, TV 100

Προβολή της έκθεσης

Η έκθεση ήδη προβάλλεται μέσω της συνεργαζόμενης δημοσιογράφου και των χορηγών επικοινωνίας, ενώ στη συνέχεια θα προβληθεί σε λεωφορεία του ΟΑΣΘ και σε διαδικτυακή καμπάνια (Google και Facebook) σε συνεργασία με την εταιρία NOT THE SAME.

Λίγα λόγια για την έκθεση

Εάν εφευρέσεις όπως ο ηλεκτρισμός, η ασύρματη τεχνολογία, το ραντάρ, οι ακτίνες Χ και το ραδιόφωνο διαμόρφωσαν χαρακτηριστικά τον 20ο αιώνα, τότε «εφευρέτης του 20ου αιώνα» είναι ο Νίκολα Τέσλα. Πρόκειται για μία πολυσύνθετη προσωπικότητα αξιοπρόσεκτη τόσο για το επιστημονικό και τεχνολογικό της έργο, όσο και για τις ανθρώπινες αξίες που πρέσβευε. Επινόησε το εναλλασσόμενο ρεύμα και αγωνίσθηκε για τη διάδοσή του χωρίς να αποσκοπεί σε οικονομικό όφελος. Συναινούσε στη χρήση πατενταρισμένων ιδεών του από άλλους επειδή πίστευε ότι έκαναν καλή δουλειά. Ματαίωνε την εξέλιξη εφαρμογών που μπορεί να εξελίσσονταν καταστροφικές από κακή χρήση. Αδιαφορούσε για επαίνους και φήμη και πέθανε φτωχός και μόνος, αφήνοντας κληρονομιά τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται σήμερα περισσότερο από ποτέ.

Το έργο και την προσωπικότητα του μοναδικού αυτού ανθρώπου επιχειρεί να παρουσιάσει η έκθεση που διοργανώνει το ΝΟΗΣΙΣ σε συνεργασία με το Μουσείο «Νίκολα Τέσλα» του Βελιγραδίου, δίνοντας έμφαση στα στοιχεία του οραματισμού και της ιδιοφυΐας του. Η έκθεση περιλαμβάνει συνδυασμό εκθεμάτων, από μοντέλα σε κλίμακα, όπως το εργαστήριο του στο Colorado Springs, το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο στους καταρράκτες του Νιαγάρα, το αεροπλάνο κάθετης απογείωσης, καθώς και λειτουργικά μοντέλα των εφευρέσεων του, όπως ο επαγωγικός κινητήρας και το πηνίο Τέσλα, μέχρι οπτικά και ηχητικά στοιχεία σε πληροφοριακά πάνελ και σε video room.

Διάρκεια έκθεσης

Από τις 21/10/2017 μέχρι τις 31/3/2018

Ώρες λειτουργίας

Τρίτη-Παρασκευή: 10.00-15.00, Σάββατο: 13.30-20.30, Κυριακή: 11.30-18.30, Δευτέρα: κλειστά

Πραγματοποιούνται ξεναγήσεις για σχολικές (από Δ΄ Δημοτικού) και άλλες ομάδες.

ΠΗΓΗ: ΚΔΕΜΤ - ΝΟΗΣΙΣ