ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ"
5/5/2011
Δημιουργικότητα και φαντασία
στο 3ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής
Δημιούργησαν ιστοσελίδες και μπλογκ, έφτιαξαν online τουριστικούς οδηγούς και αφίσες για το περιβάλλον, προέβαλαν video - animation και εντυπωσίασαν με διαδικτυακά επιτραπέζια παιχνίδια. Με όπλο τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους, περισσότεροι από 1.500 μαθητές και μαθήτριες από διάφορα σχολεία της κεντρικής Μακεδονίας παρουσίασαν χτες τα μικρά, επιστημονικά επιτεύγματά τους, στο πλαίσιο του 3ου Μαθητικού Συνεδρίου Πληροφορικής που διεξάγεται στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας «Νόησις».
Στο συνέδριο, οι εργασίες του οποίου ολοκληρώνονται σήμερα, ανταποκρίθηκαν θετικά οι μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αφού έλαβαν μέρος στις προσυνεδριακές εργασίες 4.500 μαθητές και 300 εκπαιδευτικοί με 420 εργασίες, από τις οποίες επιλέχτηκαν 130 αντιπροσωπευτικές, που παρουσιάζονται κατά τη διάρκεια του διημέρου. Οι συμμετέχοντες εργάστηκαν κατά ομάδες με την ενθάρρυνση να επιλέξουν ελεύθερα μια ιδέα που θα στηρίζεται στην πρωτοτυπία και τη διαθεματικότητα, τον πειραματισμό και τις αναπαραστάσεις, την οποία υλοποίησαν με τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών και της τεχνολογίας.
Ολες οι εργασίες μεταδίδονται online από το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο και παρουσιάζονται αποκλειστικά από τους ίδιους τους μαθητές -προφορικά (εισήγηση - παρουσίαση) ή σε μορφή αφίσας (poster)- ενώ θα συμπεριληφθούν μαζί με την παρουσίασή τους σ' έναν οπτικό δίσκο (CD) που θα μοιραστεί στα σχολεία.
Σημειώνεται ότι το 3ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής διοργανώνει η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, με τους σχολικούς συμβούλους Πληροφορικής, και Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κ. Μακεδονίας σε συνεργασία με το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας «Νόησις» και το Σωματείο «Φίλοι του Τεχνικού Μουσείου Θεσσαλονίκης».
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ"
5/5/2011
4 ΠΡΩΤΟΤΥΠΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
Ελληνικά γκάτζετ από μαθητές
Του ΝΙΚΟΥ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ
Βάλθηκαν να μας τρελάνουν οι πιτσιρικάδες! Σχολικά ραδιόφωνα, πυροσβεστικά ρομπότ, ηλεκτρονικά κόμικς και άλλες πρωτοπόρες ιδέες... παιδιών, ακόμη και του Δημοτικού, παρουσιάζονται στο 3ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής, χθες και σήμερα, στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών «Νόησις», στη Θεσσαλονίκη.
- Πυροσβεστικά ρομπότ και ηλεκτρονικά κόμικς, μερικές από τις πρωτοποριακές ιδέες των μαθητών **Μαθητές από τη Γ' τάξη του 17ου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης δημιούργησαν δύο... ρομποτάκια με κατασκευές Lego, που μπορούν να ανιχνεύσουν πυρκαγιές. Πάνω σε συναρμολογούμενες πλατφόρμες, τοποθέτησαν αισθητήρες αφής και απόστασης προκειμένου ν' αποφεύγουν τα εμπόδια. Με άλλους αισθητήρες αυτόνομης κίνησης και θερμοκρασίας τα ρομποτάκια σημαίνουν συναγερμό, εκπέμποντας έναν επαναλαμβανόμενο ήχο.
- Κάνοντας χρήση της ιντερνετικής εφαρμογής ToonDoo (www.toondoo.com), τα παιδιά του 11ου Δημοτικού Σχολείου Ευόσμου Θεσσαλονίκης έφτιαξαν τα δικά τους κόμικς με πρωταγωνιστές χαρακτήρες που εμπνεύστηκαν από τις εμπειρίες και τη φαντασία τους. Αποτέλεσμα, ένα καταπληκτικό ηλεκτρονικό βιβλίο που θα παρουσιαστεί σε ειδική έκθεση, στο τέλος της σχολικής χρονιάς.
- Ο κύριος... «Ανιστόρητος» είναι ένα απίστευτο ηλεκτρονικό παιχνίδι που διδάσκει Ιστορία! Εφεύρεση μαθητών του Πειραματικού Σχολείου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, στηρίζεται σε λογισμικό Microworlds Pro και έχει απίθανα γραφικά. Σε ιστορικά μνημεία της Θεσσαλονίκης, από τον Λευκό Πύργο ώς την Καμάρα και τη Ροτόντα, ο κάθε παίκτης προσπαθεί να λύσει τους ιστορικούς γρίφους για να εμποδίσει τον «κακό κύριο Ανιστόρητο» να καταστρέψει την ιστορική κληρονομιά της πόλης.
- Ιντερνετικό ραδιόφωνο που λειτουργεί μάλιστα με πλήρες πρόγραμμα, σε 24ωρη βάση, παρουσίασαν οι μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου Καμπάνης Κιλκίς. Το πρόγραμμα ετοιμάζουν 50 παιδιά του σχολείου που συνεργάζονται σε ομάδες με την καθοδήγηση των καθηγητών τους. Εχουν μουσικό πρόγραμμα, ενημερωτικές εκπομπές εκπαιδευτικού ενδιαφέροντος, πολιτιστικά, περιβαλλοντικά και αθλητικά νέα, ώς και... ζωντανές συνεντεύξεις! Η μεγαλύτερη έκπληξη, όμως, είναι ότι διαθέτουν το μοναδικό στην Ελλάδα στούντιο ηχογραφήσεων, επαγγελματικών προδιαγραφών, με δαπάνες που καλύφθηκαν από το σχολείο και τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων.
«Φυσικά οι δυσκολίες στη λειτουργία ενός ραδιοφώνου από παιδιά είναι πολλές, γιατί η οργάνωση και παραγωγή του προγράμματος απαιτεί αρκετές ώρες εκτός σχολείου. Από την άλλη, τα οφέλη για τους μαθητές είναι πολλά. Εχουν μάθει να εργάζονται συλλογικά, αποκτούν εμπειρίες και κριτική σκέψη», δήλωσε στην «Ε» ο καθηγητής πληροφορικής του σχολείου τους, Νίκος Γιαγκούλης.
Στιγμιότυπα από το Μαθητικό Συνέδριο
http://tripwow.tripadvisor.com/tripwow/ta-0172-e274-26c3
Μια παραγωγή του μέλους κ. Απόστολου Σελίδη
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΧΟΡΗΓΟΙ