Κυκλοφόρησε ο ψηφιακός δίσκος με τις εργασίες των μαθητών, που παρουσιάσθηκαν στις προσυνεδριακές εκδηλώσεις και στο Κεντρικό Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής, έτους 2011. Οι εργασίες αυτές των μαθητών διακρίνονται για την ποιότητα και την άρτια οργάνωση τους. Ο δίσκος θα διανέμεται δωρεάν από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας.
(www.math-syn-pli.gr)
Το Συνέδριο υλοποιήθηκε κατά την περίοδο του πρώτου εξαμήνου 2011 και περιελάμβανε προσυνεδριακές εκδηλώσεις στους επτά νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας (Θεσσαλονίκης, Ημαθίας, Κιλκίς, Πέλλας, Πιερίας, Σερρών και Χαλκιδικής) και Κεντρικό Συνέδριο που οργανώθηκε το διήμερο 4 & 5 Μαΐου 2011, στις κτιριακές εγκαταστάσεις του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών και Μουσείου Τεχνολογίας - ΝΟΗΣΙΣ.
Η οργάνωση του Συνεδρίου έγινε με στόχους:
- Την ενθάρρυνση των μαθητών ώστε να ασχοληθούν με μία εργασία με - όσο το δυνατόν - επιστημονική προσέγγιση.
- Την ενίσχυση των προσπαθειών διαθεματικής και διεπιστημονικής προσέγγισης στο πλαίσιο των σχολικών μαθημάτων.
- Την απόκτηση εμπειριών στις διαδικασίες συμμετοχής σε ένα συνέδριο που θα διεξαχθεί σ΄ένα περιβάλλον υψηλού επιπέδου.
- Την βιωματική εφαρμογή των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών (Τ.Π.Ε.) στην πράξη.
- Την απόκτηση δεξιοτήτων μέσω της εκπαιδευτικής αξιοποίησης των Τ.Π.Ε.
- Τη δημιουργία παραδειγμάτων και καλών πρακτικών για τις επερχόμενες σχολικές χρονιές (για μαθητές και εκπαιδευτικούς)
Στο Συνέδριο συμμετείχαν μαθητές των σχολείων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (των τάξεων Ε΄ και ΣΤ΄) και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και ξεπέρασε τις πλέον αισιόδοξες προσδοκίες, εφόσον ανταποκρίθηκαν θετικά 300 καθηγητές και πάνω από 4.000 μαθητές με 420 εργασίες. Οι εργασίες αυτές παρουσιάσθηκαν καταρχήν σε 7 προσυνεδριακές εκδηλώσεις στους αντίστοιχους Νομούς Κεντρικής Μακεδονίας, κατά τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο 2011, κατά τις οποίες επιλέχθηκαν οι 130, ως αντιπροσωπευτικές. Στη συνέχεια, οι εργασίες αυτές παρουσιάστηκαν στην τελική φάση του Κεντρικού Συνεδρίου, στη Θεσσαλονίκη, στο ΝΟΗΣΙΣ.
Η συμβολή των εκπαιδευτικών, με τη συνεργασία και την καθοδήγηση των αντιστοίχων Σχολικών Συμβούλων, ήταν πολύτιμη: ενθάρρυναν τους μαθητές τους να συμμετάσχουν στο Συνέδριο και τους καθοδήγησαν στη δημιουργία και την παρουσίαση των εργασιών τους.
Με την οργάνωση του 3ου μαθητικού Συνεδρίου συνεχίσθηκε η δημιουργία ενός σημαντικού εκπαιδευτικού υλικού, που αξιοποιείται με ποικίλους τρόπους, με προφανή αποτελέσματα εκπαιδευτικής προστιθέμενης αξίας.
Ήδη άρχισαν οι προετοιμασίες για την οργάνωση του 4ου Μαθητικού Συνεδρίου Πληροφορικής που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές του επόμενου έτους 2012.
Το Συνέδριο συνδιοργανώθηκε από τους ακόλουθους Φορείς:
- Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας
- Ίδρυμα "Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας" - ΝΟΗΣΙΣ
- Σωματείο "Φίλοι του Τεχνικού Μουσείου Θεσσαλονίκης"
ΧΟΡΗΓΟΙ