Το όνειρο που έμεινε ........ ζωντανό
Του Σταύρου Παπαδόπουλου
Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ στις 28/9/2008
Εγκατέλειψε το γυμνάσιο στα δεκαέξι της, όμως επέστρεψε έπειτα από 20 χρόνια και όχι μόνο τέλειωσε το εσπερινό λύκειο με άριστα, αλλά έδωσε πρώτη φορά φέτος πανελλήνιες εξετάσεις και πέρασε στην Παιδαγωγική Σχολή Θεσσαλονίκης. Η 36χρονη σήμερα Διαμαντούλα Παπά, η Τούλα, όπως τη φωνάζουν οι δικοί της άνθρωποι, εργαζόμενη μητέρα δύο παιδιών στην εφηβεία, αποφάσισε μόλις πέρσι να δώσει πανελλήνιες εξετάσεις για να μπει στο πανεπιστήμιο, καθώς έβλεπε ότι τα γράμματα τής ...... ταιριάζουν.
" Αναγκάσθηκα να σταματήσω το γυμνάσιο στα 16 μου και ξεκίνησα πριν από τέσσερα χρόνια το εσπερινό λύκειο Κιλκίς, που βρίσκεται μισή ώρα από το σπίτι μου στο Ξηροχώρι. Ξεκίνησα το λύκειο χωρίς να έχω σκοπό να μπω στο πανεπιστήμιο. Στην αρχή ζορίστηκα, είδα όμως, ότι είμαι καλή και αποφάσισα να δώσω πανελλήνιες εξετάσεις" δηλώνει στον "Α" η κα Παπά.
Χωρίς φροντιστήριο
Μητέρα δύο παιδιών η ίδια, της 16χρονης Δήμητρας και του 14χρονου Κώστα, υπεύθυνη καθαριότητας εδώ και και δεκατέσσερα χρόνια στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας "Νόησις" στη Θεσσαλονίκη, η κα Παπά, μια χαμογελαστή, χαμηλών τόνων γυναίκα, δεν είχε την πολυτέλεια του ελεύθερου χρόνου ή των φροντιστηριακών μαθημάτων. Από τη δουλειά στο"ΝΟΗΣΙΣ" στην Πυλαία, στις δουλειές του σπιτιού στο Ξηροχώρι της δυτικής Θεσσαλονίκης και από εκεί στο εσπερινό λύκειο στο Κιλκίς, η κα Παπά δεν είχε χρόνο για ξεκούραση πόσο μάλλον για διάβασμα, αλλά παρά το φορτωμένο πρόγραμμα, κατάφερε να συνδυάσει με επιτυχία δουλειά, σχολείο και οικογένεια.
"Γυρνούσα στις 4 το απόγευμα από τη δουλειά στο σπίτι, είχα δύο ώρες για να μαγειρέψω και να κάνω δουλειές του νοικοκυριού και μετά έφευγα στο εσπερινό λύκειο, σπ΄ όπου γυρνούσα στο σπίτι στις 11:30 το βράδυ" . λέει η κα Παπά. "Διάβαζα τα Σαββατοκύριακα και ...... στον περιφερειακό, όταν είχε μποτιλιάρισμα", συμπληρώνει, εξηγώντας πως πήρε άδεια από τη δουλειά για να διαβάσει μόλις δύο εβδομάδες πριν ξεκινήσουν οι πανελλήνιες εξετάσεις.
"Θα εργασθώ ως δασκάλα"
Η οικογένεια της και οι συνάδελφοι στη δουλειά υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό την είδηση της επιτυχίας της Τούλας. Όπως παραδέχεται η ίδια, οι δικοί της άνθρωποι την ενθάρρυναν να συνεχίσει την προετοιμασία για τις πανελλήνιες όταν η ίδια αισθανόταν κουρασμένη και οι ελπίδες της λιγόστευαν, καθώς θεωρούσε δύσκολο να περάσει στη Θεσσαλονίκη, βλέποντας τις μεγάλες αυξομειώσεις στις βάσεις των εσπερινών λυκείων χρόνο με το χρόνο.
"Εγώ βοηθούσα τα παιδιά μου στο διάβασμα και τα παιδιά βοηθούσαν εμένα. Είχα στήριξη και από τη δουλειά, με βοηθούσαν σε κάποια αντικείμενα όπως η Φυσική, στην οποία δυσκολευόμουν", αναφέρει η κα Παπά.
Με βαθμούς πάνω από 19 κάθε χρόνο στο λύκειο, η κα Παπά κατάφερε να συγκεντρώσει 17.544 μόρια στις πανελλήνιες εξετάσεις και να πιάσει τη βάση για την Παιδαγωγική Σχολή Θεσσαλονίκης, την πρώτη της επιλογή, κερδίζοντας τη μία από τις δύο θέσεις για αποφοίτους εσπερινών λυκείων.
Θέλω να δουλέψω ως δασκάλα, όταν τελειώσω τη σχολή. Τη διάλεξα γιατί προσφέρει άμεση επαγγελματική αποκατάσταση και γιατί μου αρέσει να δουλεύω με παιδιά", εξηγεί η κα Παπά, που μόλις έμαθε τα αποτελέσματα, ξέσπασε σε κλάματα. Μάρτυρας της άσβεστης αγάπης της για τα γράμματα η πρόθεση της να παρακολουθεί ενεργά τη σχολή.
" Αν μπορώ να συνδυάσω τη σχολή με τη δουλειά, θέλω να παρακολουθώ όλα τα μαθήματα, να μη χάνω τίποτα" δηλώνει.
ΠΗΓΗ: Εφημερίδα ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ