Την Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η προγραμματισμένη ημερήσια εκδρομή των μελών και των φίλων του Τεχνικού Μουσείου στα Αμπελάκια και το Βόλο. Στην εκδρομή έλαβαν μέρος 35 άτομα τα οποία με ιδιαίτερο ενδιαφέρον περιηγήθηκαν τα αξιοθέατα και χαρήκανε την κεφάτη παρέα που δημιουργήθηκε. Οι υπεύθυνοι της εκδρομής Αντώνης Τρίμης, Γιώργος Χατζηαργυρός και Χριστίνα Παλακίδου φρόντισαν για την άνετη μεταφορά μας, την παροχή πληροφοριών για τα αξιοθέατα της διαδρομής και των προορισμών, καθώς και για την άρτια οργάνωση.
Τα Αμπελάκια περιγράφονταν ανέκαθεν ως το "διαμάντι της Θεσσαλίας", στο τέλος του 18ου αιώνα. Έγραψαν ένα ολόκληρο κεφάλαιο στην ιστορία του πολιτισμού της σύγχρονης Ελλάδας, με τη δημιουργία του πρώτου συνεταιρισμού σε παγκόσμιο επίπεδο, που παρήγαγε και εμπορευόταν βαμμένο βαμβακερό νήμα, γεγονός που οδήγησε σε μια περίοδο οικονομικής και πολιτιστικής ευμάρειας. Στα Αμπελάκια, που πέρα από τα άλλα ενδιαφέροντα του, είναι και ένα πανέμορφο ορεινό χωριό, επισκεφθήκαμε την οικία του Σβαρτς και το Λαογραφικό Μουσείο.
Το Πλινθοκεραμοποιείο αδελφών Νικολάου και Σπύρου Τσαλαπάτα κτίσθηκε το 1925, με τις οδηγίες Βέλγων μηχανικών, με σκοπό την παραγωγή τούβλων και κεραμιδιών. Καταλαμβάνει, στο νοτιοδυτικό τμήμα του Βόλου, έκταση 22.000 τ.μ. από οποία τα 7.500 είναι στεγασμένα. Τα προϊόντα του εργοστασίου ήταν διάφοροι τύποι τούβλων (οκτάτρυπα, εξάτρυπα, συμπαγή), κεραμίδια Γαλλικού τύπου (Μασσαλίας) και Ελληνικού τύπου (Βυζαντινά), με ετήσια παραγωγή 8 - 9 εκατομμύρια τεμάχια. Το εργοστάσιο έκλεισε, λόγω ανταγωνισμού το έτος 1975 και ύστερα από διάφορες ιστορίες, περιήλθε στην κυριότητα του Δήμου Βόλου και του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Πειραιώς και μετατράπηκε, το έτος 1995 σ΄ ένα πολύ ενδιαφέρον Μουσείο. Κατά τη δίωρη ξενάγηση στους μουσειακούς χώρους του Πλινθοκεραμοποιείου παρακολουθήσαμε όλες τις φάσεις της παραγωγικής διαδικασίας και ιδιαίτερα τον περίφημο "φούρνο Hoffman", που αποτελεί το καμάρι του Μουσείου. Επιπρόσθετα χαρήκαμε και την περιοδική έκθεση "Μύρτις" η οποία παρουσιάζει την ανάπλαση του προσώπου ενός εντεκάχρονου κοριτσιού του 5ου π.Χ. αιώνα.
Δυστυχώς ο χρόνος δεν επέτρεψε την επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου. Η περιήγηση ολοκληρώθηκε με το παραδοσιακό ουζάκι στην όμορφη παραλία του Βόλου.
Γιάννης Παπαευσταθίου