Την Κυριακή 25 Απριλίου 2010 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η περιήγηση των μελών και των φίλων του Σωματείου σε χώρους Ελληνικής τεχνολογικής κληρονομιάς και τοπίων φυσικού κάλους των περιοχών Έδεσσας και Νάουσας.
Η περιήγηση ξεκίνησε από το πάρκο των καταρακτών Έδεσσας. Μια περιοχή με πολλά ενδιαφέροντα και εντυπωσιακά αξιοθέατα. Ο Καταρράκτης Κάρανος, από τα σημαντικότερα αξιοθέατα στην Ελλάδα. Το νερό του ποταμού΅Εδεσσαίου, αφού διαπερνά την πόλη, πέφτει από ύψος 70 μ. Οι Καταρράκτες δημιουργήθηκαν τον 14ο αιώνα έπειτα από ένα ισχυρό σεισμό. Οι πηγές τους βρίσκονται στον υδροβιότοπο Άγρα-Βρυττών-Νησίου.
Πάρκο καταρρακτών. Αιωνόβια πλατάνια και νερά συνθέτουν ένα μαγικό τοπίο. Σπήλαιο καταρρακτών. Μικρό σπήλαιο, με μεγάλη γεωλογική αξία. Βρίσκεται σχεδόν κάτω από τον Καταράκτη Κάρανο και είναι επισκέψιμο. Υπαίθριο Μουσείο Νερού. Η Βιομηχανική ιστορία της πόλης. Νερόμυλοι & Κανναβουργείο. Από τους βιομηχανικούς αυτούς χώρους της Έδεσσας μεταφέρθηκε στο Εκθετήριο του Τεχνικού Μουσείου η πλούσια συλλογή με τα μηχανήματα Νηματουργίας και Κλωστοϋφαντουργίας, δωρεά της ΕΤΒΑ. Ενυδρείο. Ένα από τα ελάχιστα στην Ελλάδα, με ενδημικά ψάρια γλυκού νερού & ερπετάριο. (Ξενάγηση από την κα Τερζέρη. Πληροφορίες για την περιοχή τηλ. 23810 20300, www.edessacity.gr)
Η περιήγηση συνεχίσθηκε στην περιοχή Νάουσας. Σχολή του Αριστοτέλους. Είναι τόπος με παγκόσμιο ενδιαφέρον, 2 χλμ. περίπου από την σημερινή Νάουσα, στη θέση Ισβόρια. Είναι το μέρος με τα τρεχούμενα νερά και τα βαθύσκιωτα σπήλαια που αναφέρουν οι αρχαίοι συγγραφείς, όπου ο μέγιστος φιλόσοφος της αρχαιότητας δίδαξε το μεγαλείο της κλασσικής Ελληνικής σκέψης και τα ιδανικά της Πλατωνικής φιλοσοφίας στον γιο του Βασιλέα της Μακεδονίας Φιλίππου Β', τον Αλέξανδρο και τους άλλους ευπατρίδες της Μακεδονικής Αυλής. Η συνάντηση αυτών των δύο μέγιστων προσωπικοτήτων του αρχαίου κόσμου στο Νυμφαίο της Μίεζας έμελλε να επηρεάσει καθοριστικά το μέλλον της ανθρωπότητας, και ολόκληρου του Δυτικού Πολιτισμού. Ο χώρος που καταλαμβάνει το Νυμφαίο, δηλαδή το ιερό το αφιερωμένο στις Νύμφες, είναι ένα πολύ εντυπωσιακό φυσικό τοπίο, όπου τα αρχαία λείψανα - ο τοιχοβάτης μιας διώροφης στοάς με ιωνικούς κίονες σε σχήμα Π - συνδυαζόμενα με τρεις φυσικές σπηλιές που υπάρχουν εκεί, αποτελούν τον κύριο χώρο της σχολής. Η κάθετη επιφάνεια του βράχου, όπου φαίνονται οι οπές για τη στήριξη των δοκαριών της στέγης, αποτελούσε το πίσω μέρος της σκιερής στοάς, που χτίστηκε τότε (350 π.Χ. και μετά), όπου δίδασκε ο Αριστοτέλης «τον ηθικόν και πολιτικόν λόγον (Πλούταρχος VII, 668) στους νεαρούς βλαστούς των Μακεδόνων ευγενών. Το τοπίο όπου ο Δάσκαλος περιδιάβαζε με τους μαθητές του στα παρόχθια, γεμάτα από πυκνή βλάστηση μονοπάτια, ενώ γύρω τους ανάβλυζαν από τις πηγές και κυλούσαν ήρεμα δροσερά ρυάκια, συμπληρώνεται λίγο πιο πέρα με ένα ακόμη μεγαλύτερο σπήλαιο, με δύο λαξευμένες εισόδους, και σαφή λατρευτική χρήση. Στην περιοχή δραστηριοποιείται το Πολιτιστικό Κέντρο της Σχολής Αριστοτέλους. Πρόκειται για ένα σύγχρονο έργο, δωρεά της οικογένειας του Χρήστου Λαναρά και ανήκει στο Δήμο Νάουσας. Στο Κεντρο αυτό η ομάδα είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί σχετικά με την ιστορία της περιοχής και να παρακολουθήσει τη προβολή ενός πολύ ενδιαφέροντος ντοκυμαντέρ του Πέτρο Ολάγια. (Ξενάγηση από τον Διευθυντή του Κέντρου κ. Ι. Κουκούλη και την κα Νοιδου. Πληροφορίες για το Κέντρο 23320 43437, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)
Μουσείο οίνου και Αμπέλου. Το Μουσείο ανήκει στον Πολιτιστικό Οργανισμό Νάουσας και στεγάζεται στο ισόγειο του παραδοσιακού κτιρίου Ιωάννου Μπουτάρη, που υπήρξε το πρώτο οινοποιείο της Νάουσας (1908). Παρουσιάζει την ιστορία της αμπελοκαλιέργειας και της οινοπαραγωγήςστην περιοχή της Νάουσας από τον 17ο αιώνα. (Ξενάγηση από τον κ. Μόκιο, Πληροφορίες 23320 29800, 29803, www.naoussa.gr)
Η περιήγηση ολοκληρώθηκε με γεύμα στο Άλσος Αγίου Νικολάου. Το άλσος αυτό αποτελεί ένα πανελλήνιο τουριστικό κέντρο αναψυχής, ένα επίγειο παράδεισο στην καρδιά της Ημαθίας. Εξήντα στρέμματα πανέμορφης γης παίρνουν ζωή από τις πηγές του ιστορικού και πολλαπλά πολύτιμου ποταμού της Αραπίτσας. Μοναδικό στην Ελλάδα το υπεραιωνόβιο άλσος πλατάνων εντυπωσιάζει τον επισκέπτει σε κάθε εποχή για τη μεγαλοπρέπεια και τον όγκο του. Στη σκιά του αναπαύεται το απέραντο πράσινο του φυσικού χλοροτάπητα που συνυπάρχει με το άγριο αυτοφυές πυξάρι, τη φλαμουριά, τη βελανιδιά και το άφθονο νερό σε μια σπάνια συμφωνία ήχων και χρωμάτων (Πληροφορίες www.naoussa.gr)